Truiense onderneemster slachtoffer van hacking. Niet de eerste in onze stad

Stefanie Menten, de Truiense onderneemster achter de succesvolle zaak ‘Stefanie Lost het Op’, werd afgelopen week slachtoffer van hacking via Facebook. De zaakvoerder bleef niet bij de pakken zitten maar is waarschijnlijk haar originele pagina permanent kwijt.

Stefanie Menten runt het succesvolle klusjesbedrijf Stefanie Lost het Op. Het bedrijf helpt met allerlei klusjes van kleine IT-problemen (Werkt die printer nu weer niet?!) tot het ophangen van een TV of een tripje naar het containerpark. Menten heeft een divers cliënteel maar helpt ook veel oudere inwoners met kleine klussen. Iets wat haar bedrijf een sociaal en uniek karakter geeft.

Facebookpagina weg

Deze week werd Menten echter slachtoffer van hacking. In een klap geraakte ze haar Facebookpagina met meer dan 2000 volgers kwijt. Een hele aderlating gezien de pagina een van de voornaamste kanalen was waarmee Menten klanten bereikte en haar bedrijf in de kijker zette. Dagelijks nam ze mensen mee op de diverse en unieke klusjes die ze uitvoerde.

De Truiense onderneemster bleef echter niet bij de pakken zitten en maakte onmiddellijk een nieuwe pagina aan. Deze groeide op een paar dagen tijd naar meer dan 300 volgers. Klik op het bericht hieronder om de pagina te volgen.

Onze redactie moedigt iedereen aan om de pagina massaal te volgen.

Komt vaker voor

Een Facebookpagina verliezen lijkt misschien een kleine tegenvaller maar voor vele bedrijven is het een enorm verlies. Het opbouwen van een pagina op sociale media met veel bereik gaat namelijk niet van de ene dag op de andere. Bovendien moeten vele bedrijven er geld insteken om hun bereik te vergroten. Het verlies van een pagina met een degelijk aantal volgers kan best vergeleken worden met het verlies van een betaalbare manier van reclame maken voor bedrijven.
Menten is niet de enige ondernemer die een probleem met een Meta-account (Meta is het moederbedrijf achter Facebook). Ook Foto Robyns, de bekende Truiense kleinhandelaar in electronica en camera’s verloor vorig jaar de toegang tot hun pagina.

Wat kan je tegen dit soort hacking doen? Lees hieronder dan enkele tips:

  • Gebruik tweestapsverificatie. Lees hier meer over deze beveiligingstechniek en hoe je deze kan inschakelen op je Facebook pagina.
  • Gebruik alleen apps die door Meta zelf zijn ontwikkeld, of expliciet zijn goedgekeurd.
  • Ga niet in op berichten die via Facebook Messenger of Whatsapp verzonden worden die je op dwingende toon vertellen dat je pagina geblokkeerd of verwijderd zal worden. Meta zal je nooit via deze diensten hierover aanspreken. Dit gebeurt via het zogenaamde accountcentrum. Je ontvangt hier meestal ook e-mails van van officiële meta-mailadressen.
  • Meta zal je pagina nooit offline halen tenzij je al verschillende keren een overtreding tegen de algemene richtlijnen hebt begaan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!