Truiense Overkophuis vandaag officieel geopend

Vandaag werd officieel het Overkophuis Sint-Truiden geopend. Het voormalige jeugdhuis aan de Trudobron was al de thuisbasis voor vzw Habbekrats. Nu breiden zij hun werking uit en worden zij een officieel Overkophuis.

Overkophuizen werden opgericht met geld van de Rode Neuzenactie van 2016. Het zijn veilige thuishavens waar jongeren terecht kunnen voor allerlei activiteiten, ondersteuning en professionele therapeutische ondersteuning. Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke kwam vandaag langs in het huis aan de Trudobron om de opening mee te maken samen met schepen van jeugd Hilde Vautmans en burgemeester Veerle Heeren.

“Het is ok om je even niet ok te voelen. In de eigen context is het voor jongeren en jongvolwassenen niet altijd evident om te spreken over de gevoelens waar je mee worstelt … Een OverKophuis is een fijne plek, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en plezier kunnen maken, maar waar persoonlijke zorgen ook makkelijker bespreekbaar zijn. Zonder gedoe, gewoon op basis van de vraag: “Hoe gaat het met je?” of “Je zit precies ergens mee?” en “Kunnen we eens samen kijken of we er iets aan kunnen doen?”. Zo bouwen we met OverKop ook verder aan zorgzame buurten.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn

Trotse schepen en burgemeester

Het Overkophuis is een welgekomen plek voor jongeren in onze stad. Zowel schepen van jeugd Hilde Vautmans als burgemeester Veerle Heeren waren vandaag aanwezig bij de opening van het huis.

“Kinderen en jongeren hebben het erg moeilijk gehad tijdens de coronapandemie. Ze kregen meer dan ooit te maken met gevoelens van eenzaamheid, verlies, angst, armoede en verveling. Het OverKophuis wordt dé plaats voor Truiense jongeren om elkaar te ontmoeten en waar ze altijd terecht kunnen voor professionele hulpverlening wanneer ze daar nood aan hebben. We zijn erg dankbaar dat Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid Wouter Beke, ons het vertrouwen heeft geschonken om een Huis in te richten in onze stad en dat we voor deze werking de komende 3 jaar een subsidie van 45.000 euro mogen ontvangen om extra te investeren in het welzijn en de levenskwaliteit van onze jongeren.”

Hilde Vautmans, schepen van jeugd

Extra informatie

Wil je meer weten over de activiteiten van het Overkophuis/Habbekrats Sint-Truiden? Volg hen dan zeker op hun sociale media (instagram Habbekrats, Facebook Habbekrats Sint-Truiden, Facebook Overkop Sint-Truiden)


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!