Truiense peiling december 2022

De politieke situatie van Sint-Truiden was dit jaar meermaals een hot topic. Wij willen weten hoe deze gebeurtenissen het beeld van de Truiense politiek hebben beïnvloed. Daarom lanceren wij de ‘Truiense Peiling December 2022’.

Eerder dit jaar lanceerde we al onze eerste ‘Truiense Peiling’. De opiniepeiling bracht ons nieuwe inzichten over de lokale politiek.
Tussen de eerste peiling en nu is er heel wat gebeurd in ons lokaal politiek landschap. Twee kopspelers Veerle Heeren en Jelle Engelbosch, verlieten het toneel na toenemende druk vanuit de nationale partij. Deze druk werd gevoed door aanhoudende beschuldigingen en schandalen. Beide kopstukken moesten hun mandaten neerleggen. Verwacht wordt dat ze tot het einde van hun mandaat aanblijven als gemeenteraadslid. Verder kozen Luc Withofs en Carl Nijssens ervoor om als onafhankelijken in de gemeenteraad te zetelen.

Deze veranderingen in het politiek landschap hebben ook hun invloed gehad op hoe wij onze peiling hebben opgesteld. Wij geven tekst en uitleg bij elk punt.

Welke partij krijgt jouw stem?

In onze eerste poll vragen we jullie het volgende:

Indien vandaag de gemeenteraadsverkiezingen zouden plaatsvinden, welke partij krijgt dan jullie stem?

Let op! Het gaat hier om de Truiense afdeling van deze partij. Omdat we niet/nog niet weten welke andere lokale partijen zullen opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, hebben we alleen de gekende partijen opgenomen in de peiling. We namen wel de categorie ‘Andere’ op als vervanging voor eventuele scheuringslijsten, onafhankelijke lijsten etc. Je kan je stem uitbrengen hieronder

Wie wordt jouw burgemeester?

De gebeurtenissen in het lokaal politiek landschap hebben een effect gehad op hoe we onze tweede vraag stellen.

‘Indien vandaag de gemeenteraadsverkiezingen zouden plaatsvinden, welke van deze kandidaten moet dan volgens jou burgemeester worden?’

Voor deze vraag leggen we je enkele namen voor. De namen van de lijsttrekkers voor 2024 zijn nog niet bekend. Alleen CD&V heeft Ingrid Kempeneers naar vore geschoven. De namen waaruit je kan kiezen zijn dan ook gekozen aan de hand van wie momenteel een belangrijke rol speelt in het politieke landschap van Sint-Truiden. Daarom hebben we de onafhankelijke gemeenteraadsleden Luc Withofs en Carl Nijssens opgenomen in de lijst.
Omdat de kandidaten niet zeker zijn hebben we voor elke partij een optie ‘andere kandidaat’ toegevoegd. We kozen er bewust voor om niet meerdere kandidaten per partij op te lijsten. Sommige partijen hebben immers meerdere grote namen in hun partij (bijvoorbeeld omdat ze een schepen leveren). Het zou oneerlijk zijn als een partij 3 namen had terwijl een andere slechts één heeft. Vandaar de categorie ‘Andere kandidaat.’

Praktisch

We namen maatregelen zodat één persoon slechts één keer kan stemmen. Dubbele stemmen worden gefilterd en niet meegerekend. De peiling zal enkele weken openstaan.