Truiense Peiling - Zomer 2023

De verkiezingen van 2024 komen steeds dichterbij. Net zoals we afgelopen winter hebben gedaan wil onze redactie peilen naar de mening van de Truienaren over de politieke situatie van onze stad. Breng dus zeker je stem uit!

Voor deze zomerpeiling van Sintruin Begot willen we peilen naar twee elementen: welke politieke partij lokaal jouw vertrouwen krijgt en wie van jou (de Truienaar) in 2024 burgemeester mag worden.

Je stem uitbrengen gebeurt anoniem, en je kan maar één maal stemmen. Valse stemmen, stemmen van buiten onze gemeente etc worden door ons systeem tegengehouden en eruit gefilterd.

‘Indien het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, welke partij krijgt dan jouw stem?’

Met deze vraag willen wij nagaan welke politieke partij in onze stad jouw vertrouwen heeft. In de peiling staan alleen de traditionele partijen vernoemd. Voor eventuele lokale lijsten hebben we de categorie ‘Andere’ toegevoegd. We kozen ervoor om op deze manier te werken omdat er nog geen nieuws is over fusielijsten, lokale lijsten of nieuwe lokale partijen.
Om beïnvloeding te voorkomen worden de resultaten van de peiling niet zichtbaar na het uitbrengen van je stem.

 
Truiense peiling zomer 2023 – Wie krijgt jouw stem?
Indien het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, welke partij krijgt dan jouw stem?
Deze stemming is afgelopen. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

‘Indien het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, wie mag van jou dan burgemeester worden?’

De namen die we kozen voor deze vraag wijken af van bij de vorige peiling. Toen kozen we ervoor om drie opties per partij te geven. We kregen na die peiling de feedback dat dit voor sommigen onoverzichtelijk was. Daarom hebben we er dit keer voor gekozen om maar één enkele naam per partij te tonen. Mocht je echter niet akkoord zijn met de voorgestelde namen heb je ook de optie om onderaan zelf een naam in te sturen. Op deze manier laten we ook de ruimte voor andere koplopers binnen hun partij om stemmen te halen. Ook de frontrunners van lokale partijen of onafhankelijke gemeenteraadsleden krijgen zo een kans.

Wij vroegen aan elke politieke partij van onze stad wie hun lijsttrekker zou worden. Niemand, muv CD&V, kon of wou ons antwoorden op deze vraag. Zij melden dat Ingrid Kempeneers hun lijst zal trekken. Ook Vooruit niet, thans meldde Ludwig Vandenhove al verschillende keren dat hij opnieuw burgemeester wil worden in 2024. Onze keuze is dus oa gebaseerd op wie momenteel een sterk lokaal of bovenlokaal mandaat heeft of wie duidelijk de leiding neemt binnen zijn of haar partij.

Zoals bij de vorige vraag zullen de resultaten niet zichtbaar zijn na je stem. De resultaten worden pas vrijgegeven op het einde van de bevragingstermijn.

 
Truiense peiling zomer 2023 – Wie moet burgemeester worden?
Indien het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, wie mag van jou dan burgemeester worden?
Deze stemming is afgelopen. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Methode

De peiling werd afgenomen op de website van Sintruin Begot! met behulp van een programma dat door onze redactie in beheer is. Hiermee hebben we toegang tot extra data die toelaat de resultaten beter te analyseren en te filteren op onregelmatigheden. Zo kan afgeleid worden uit een sessie wanneer iemand heeft gestemd alsook het stempatroon. Zo konden we onder andere stemloyaliteit nagaan. Dit wil zeggen in welke maten mensen die op een bepaalde persoon stemmen ook op een specifieke partij stemmen. Door het programma in eigen beheer is het ook mogelijk om onregelmatigheden in stemgedrag (valse stemmen etc) uit de resultaten te filteren.
We kunnen niet verhinderen dat iemand de link deelt met anderen en zo de peiling tracht te beïnvloeden in hun voordeel. Echter, een oproep om te stemmen door een bepaalde partij of persoon is eenvoudig te zien in de trafiek naar de peiling, het aantal stemmen in verband met de loop van de peiling in de tijd. Een link die gedeeld wordt in bijvoorbeeld chatgroepen zal dan een piek genereren rond een bepaald tijdsstip. Deze stemmen krijgen vervolgens een kleiner gewicht toegekend op het totale resultaat, in relatie met hun activiteit voor en na deze piek. Hierdoor zorgen we ervoor dat de data representatief blijft voor onze analyses en er met vertrouwen conclusies getrokken kunnen worden.
Doordat de post in darkpost werd verspreid kunnen we het aantal stemmen ook vergelijken met het aantal kliks op de advertentie en de pagina op onze website.

Nieuwsbrief

Wil je als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de scoops!