Truiense politiekorps zegt voorlopig neen tegen fusieplannen Borgloon

Een plotse aanstelling van de Tongerse korpschef Geert Luypaert als zonechef van het korps Borgloon begin april, zorgde voor heel wat ophef. Na de aanstelling van Luypaert kwam ook ineens de fusie met de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken op tafel. Sint-Truiden past nu voor deze fusie.

Het idee voor de fusie van de verschillende politiezones komt er, naar zeggen van de verantwoordelijke burgemeesters Awouters en Dewael, na rapporten over wanbeleid. Toch kwam de fusie er vrij plots en naar zeggen van de waarnemend korpschef van Borgloon Maes, onder politieke druk.
Het politiecollege in Sint-Truiden past nu voor de fusie. In een reactie aan HBVL laat waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch weten dat het Truiense korps zichzelf niet wil voorbij hollen. Bovendien is er al een samenwerkingsakkoord met verschillende korpsen in Haspengouw op vlak van ICT, recherche etc. Engelbosch stelt dat Sint-Truiden deze samenwerking eerst een kans wilt geven.
In diezelfde krant reageert burgemeester Awouters uit Borgloon teleurgesteld op de beslissing van het Truiense politiekorps. De ‘fusie’ tussen Borgloon en Tongeren op politioneel niveau is immers tijdelijk en loopt tot september. Dan moet een beslissing over de toekomst van de politiekorpsen finaal zijn.

Volgende week donderdag zullen alle burgemeesters in de betrokken zones samenkomen voor een overleg. Het volledige verslag met reacties van de burgemeesters kan je hier lezen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!