Truiense zomerscholen kennen groot succes

Drie Truiense basisscholen – De Zonnebloem, De Letterfant en Momentum – organiseren momenteel in samenwerking met de stad Sint-Truiden zomerscholen. Dit om leerlingen extra ondersteuning te bieden na een moeilijk schooljaar met corona.

De coronaperiode heeft het risico op een leerachterstand aanzienlijk verhoogd, zeker bij kwetsbare kinderen. In 2020 lanceerde de Vlaamse overheid daarom het concept ‘zomerscholen’ om kinderen en jongeren de kans te geven om leerstof te herhalen, onder begeleiding van leerkrachten. Toen reageerde al verschillende Truiense basisscholen op de oproep. Ook dit jaar werd de oproep vol enthousiasme onthaald door Truiense scholen. Zij kregen steun van het Truiense stadsbestuur, dat mensen en middelen ter beschikking stelde om aan elke lesdag ook een ontspannend cultureel, educatief, digitaal en sportief luik toe te voegen.

© Stad Sint-Truiden Leerlingen behandelen niet alleen de gebruikelijke leerstof maar maken ook kennis met thema’s als zelfverdediging en EHBO.

Grote vraag naar extra begeleiding

Uit het voorgaande jaar wisten scholen dat er een grote vraag was naar extra ondersteuning voor leerlingen. De plaatsen waren dan ook snel ingevuld.

“Eind juni maakten we bekend dat er ook in Sint-Truiden zomerscholen georganiseerd zouden worden voor kinderen die hier nood aan hebben. Al snel werd duidelijk dat de vraag naar extra begeleiding tijdens de zomervakantie erg groot was. De beschikbare plaatsen werden in geen tijd ingevuld, meer dan 200 kinderen nemen van 9 tot en met 20 augustus deel aan de zomerscholen. De leerlingen komen elke dag naar hun zomerklas. Dat maakt dat hier ondertussen al een fijn groepsgevoel is ontstaan. Iedereen is hier super enthousiast, het is voor de meeste zelfs een soort van zomerkamp geworden.”

Hilde Vautmans, schepen van flankerend onderwijs


De zomerscholen bieden een mix van educatie en ontspanning: in de voormiddag krijgen de leerlingen les, in de namiddag kunnen ze genieten van ontspannende activiteiten. Ideaal om de overgang te maken tussen de grote vakantie en de start van het nieuwe schooljaar.

68 leerkrachten hadden zich aangemeld om deze zomer leerlingen te ondersteunen in zomerklassen. Zij worden bijgestaan door medewerkers van het Truiense stadsbestuur en vrijwilligers.