Trupark wil bewaking om overlast bewoners GAZO tegen te gaan

Partners

Verschillende bewoners van de GAZO klagen over de aanwezigheid van daklozen in de ondergrondse parking van het gebouw. Zij vragen dat de poort ’s nachts gesloten wordt, maar dat is volgens Trupark geen goeie oplossing. Het AGB stelt nu voor om een permanente beveiliging te voorzien.

In HBVL getuigen de bewoners van de GAZO over de daklozen die ’s nachts in de ondergrondse parking van het gebouw blijven overnachten. De bewoners klagen onder andere over het feit dat de personen hun behoeftes doen in de garage en het brandalarm dat afgaat in het midden van de nacht. De politie bellen heeft volgens de bewoners geen zin. De daklozen worden door de politie buitengezet maar komen terug zodra deze zijn vertrokken.

Trupark stelt bewaking voor

De bewoners vragen aan Trupark, het AGB dat de parkeerplaatsen in Sint-Truiden beheert, om de poorten van de parking GAZO ’s nachts weer te sluiten. Iets wat het geval was tot voor 2022. Maar omdat het stadsbestuur ervoor koos om het frictieloos parkeren in te voeren, kunnen de poorten niet dicht.

“Frictieloos parkeren houdt in dat gebruikers de parking in- en uitrijden zonder gebruik te maken van slagbomen. Hun nummerplaat wordt herkend en zo wordt de retributie bepaald. Met dit systeem kunnen we geen slagbomen plaatsen. Bovendien zou de kost om alle toegangen tot de parking af te sluiten tussen de 50.000 en 100.000 euro liggen.”

Bert Stippelmans, voorzitter Trupark

Trupark beweert bovendien dat de poorten sluiten geen effect zal hebben op de problematiek. Volgens voorzitter Bert Stippelmans zullen de daklozen immers gewoon de parking binnensluipen als ze weten wanneer de poorten dichtgaan. Dit zien ze ook gebeuren in grote steden zoals Gent waar ook frictieloos parkeren wordt toegepast. Ook stelt hij dat de GAZO een locatie is waar evenementen worden georganiseerd. Een parking die op een bepaald uur sluit zou hinder veroorzaken voor de bezoekers van evenementen in de GAZO.
Dinsdag hadden Trupark en het stadsbestuur een overleg. Hier werd het idee voorgesteld om permanente bewaking te voorzien in alle ondergrondse parkings van Sint-Truiden. Ook voor deze oplossing wordt naar steden zoals Gent gekeken.

Oppositie vraagt om oplossingen

Oppositiepartijen Vooruit en Vlaams Belang vragen beiden een snelle oplossing voor de problematiek. Volgens hen doet Sint-Truiden te weinig om de daklozen in onze stad te helpen.

“Nu moeten onze daklozen zich wenden tot de opvang in Hasselt. Bovendien wordt het probleem geminimaliseerd door de burgemeester. Ze spreekt over ‘maar’ zes mensen. De stad Sint-Truiden zou deze mensen moeten opvangen in eigen stad.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang Sint-Truiden

Beckers benadrukt dat dakloos zijn geen excuus is om voor overlast te zorgen. Zij roept Trupark dan ook op om de poorten van de ondergrondse parkings om 22 u te sluiten.

Eenzelfde verhaal horen we bij Ludwig Vandenhove. Hij stelt dat het Truiens stadsbestuur te weinig doet om het toenemend aantal daklozen in onze stad te helpen. Bovendien benadrukt Vandenhove de spanningen tussen Trupark en het stadsbestuur. Hij stelt dat het AGB niet goed functioneert en te weinig transparantie biedt op vlak van zijn werking. In dit dossier wijzen ze bijvoorbeeld met de vinger naar elkaar.

“Ik volg de inwoners van de GAZO-site: Trupark en het college van burgemeester en schepenen doen veel te weinig om die daklozen daar weg te krijgen. Het vroeger sluiten van de parking kan één van de maatregelen zijn. Deze aangelegenheid bevestigt voor mij nog maar eens dat al die autonome gemeentebedrijven (AGB’s), zoals Trupark, moeten opgedoekt worden en opnieuw rechtstreeks onder het stadsbestuur moeten gebracht worden. Trupark werkt gewoon niet goed en veel te weinig transparant.”

Ludwig Vandenhove, Vooruit Sint-Truiden

Meer opvang in eigen streek

Zowel Beckers als Vandenhove vragen om meer opvang in eigen streek voor daklozen. Vooruit lanceerde zo op de gemeenteraad van 23 oktober een voorstel om de oude taverne op de site van ’t Speelhof te gebruiken om daklozen op te vangen. Dit voorstel werd echter snel onderuit gehaald door de meerderheid. De taverne is helemaal niet aangepast voor mensen om er te verblijven. Bovendien werd deze recentelijk op vlak van (brand)veiligheid afgekeurd door de brandweer. Daarom moest de taverne en de daaraan verbonden feestzaal sneller sluiten dan gedacht.
Schepen Pascy Monette gaf ook al aan dat het OCMW in samenwerking met lokale armoedeorganisaties oplossingen is aan het zoeken om de winteropvang in onze stad uit te breiden.

Lees ook

Samenwerking tussen Stad Sint-Truiden en STVV ten einde? Discussie rond Skybox...

Vooruit Sint-Truiden heeft een klacht ingediend tegen het Truiense bestuur omdat zij geen informatie krijgen over wie de skybox gebruikt waar het Truiense bestuur...

Situatie rond Hilde Vautmans doet discussie rond cumul weer opwaaien

Het onderzoek rond Europarlementslid Hilde Vautmans doet de discussie rond het cumuleren van mandaten weer opwaaien. Vautmans zou Europese middelen hebben misbruikt door haar...

Analyse: De video die niet viraal ging – De staat...

Wat binnen politiek Sint-Truiden al bijna een jaar geweten is, werd vandaag bekrachtigd. Vooruit had een akkoord met Carl Nijssens om over te stappen...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief