Trupark wil bewaking om overlast bewoners GAZO tegen te gaan

Partners

Verschillende bewoners van de GAZO klagen over de aanwezigheid van daklozen in de ondergrondse parking van het gebouw. Zij vragen dat de poort ’s nachts gesloten wordt, maar dat is volgens Trupark geen goeie oplossing. Het AGB stelt nu voor om een permanente beveiliging te voorzien.

In HBVL getuigen de bewoners van de GAZO over de daklozen die ’s nachts in de ondergrondse parking van het gebouw blijven overnachten. De bewoners klagen onder andere over het feit dat de personen hun behoeftes doen in de garage en het brandalarm dat afgaat in het midden van de nacht. De politie bellen heeft volgens de bewoners geen zin. De daklozen worden door de politie buitengezet maar komen terug zodra deze zijn vertrokken.

Trupark stelt bewaking voor

De bewoners vragen aan Trupark, het AGB dat de parkeerplaatsen in Sint-Truiden beheert, om de poorten van de parking GAZO ’s nachts weer te sluiten. Iets wat het geval was tot voor 2022. Maar omdat het stadsbestuur ervoor koos om het frictieloos parkeren in te voeren, kunnen de poorten niet dicht.

“Frictieloos parkeren houdt in dat gebruikers de parking in- en uitrijden zonder gebruik te maken van slagbomen. Hun nummerplaat wordt herkend en zo wordt de retributie bepaald. Met dit systeem kunnen we geen slagbomen plaatsen. Bovendien zou de kost om alle toegangen tot de parking af te sluiten tussen de 50.000 en 100.000 euro liggen.”

Bert Stippelmans, voorzitter Trupark

Trupark beweert bovendien dat de poorten sluiten geen effect zal hebben op de problematiek. Volgens voorzitter Bert Stippelmans zullen de daklozen immers gewoon de parking binnensluipen als ze weten wanneer de poorten dichtgaan. Dit zien ze ook gebeuren in grote steden zoals Gent waar ook frictieloos parkeren wordt toegepast. Ook stelt hij dat de GAZO een locatie is waar evenementen worden georganiseerd. Een parking die op een bepaald uur sluit zou hinder veroorzaken voor de bezoekers van evenementen in de GAZO.
Dinsdag hadden Trupark en het stadsbestuur een overleg. Hier werd het idee voorgesteld om permanente bewaking te voorzien in alle ondergrondse parkings van Sint-Truiden. Ook voor deze oplossing wordt naar steden zoals Gent gekeken.

Oppositie vraagt om oplossingen

Oppositiepartijen Vooruit en Vlaams Belang vragen beiden een snelle oplossing voor de problematiek. Volgens hen doet Sint-Truiden te weinig om de daklozen in onze stad te helpen.

“Nu moeten onze daklozen zich wenden tot de opvang in Hasselt. Bovendien wordt het probleem geminimaliseerd door de burgemeester. Ze spreekt over ‘maar’ zes mensen. De stad Sint-Truiden zou deze mensen moeten opvangen in eigen stad.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang Sint-Truiden

Beckers benadrukt dat dakloos zijn geen excuus is om voor overlast te zorgen. Zij roept Trupark dan ook op om de poorten van de ondergrondse parkings om 22 u te sluiten.

Eenzelfde verhaal horen we bij Ludwig Vandenhove. Hij stelt dat het Truiens stadsbestuur te weinig doet om het toenemend aantal daklozen in onze stad te helpen. Bovendien benadrukt Vandenhove de spanningen tussen Trupark en het stadsbestuur. Hij stelt dat het AGB niet goed functioneert en te weinig transparantie biedt op vlak van zijn werking. In dit dossier wijzen ze bijvoorbeeld met de vinger naar elkaar.

“Ik volg de inwoners van de GAZO-site: Trupark en het college van burgemeester en schepenen doen veel te weinig om die daklozen daar weg te krijgen. Het vroeger sluiten van de parking kan één van de maatregelen zijn. Deze aangelegenheid bevestigt voor mij nog maar eens dat al die autonome gemeentebedrijven (AGB’s), zoals Trupark, moeten opgedoekt worden en opnieuw rechtstreeks onder het stadsbestuur moeten gebracht worden. Trupark werkt gewoon niet goed en veel te weinig transparant.”

Ludwig Vandenhove, Vooruit Sint-Truiden

Meer opvang in eigen streek

Zowel Beckers als Vandenhove vragen om meer opvang in eigen streek voor daklozen. Vooruit lanceerde zo op de gemeenteraad van 23 oktober een voorstel om de oude taverne op de site van ’t Speelhof te gebruiken om daklozen op te vangen. Dit voorstel werd echter snel onderuit gehaald door de meerderheid. De taverne is helemaal niet aangepast voor mensen om er te verblijven. Bovendien werd deze recentelijk op vlak van (brand)veiligheid afgekeurd door de brandweer. Daarom moest de taverne en de daaraan verbonden feestzaal sneller sluiten dan gedacht.
Schepen Pascy Monette gaf ook al aan dat het OCMW in samenwerking met lokale armoedeorganisaties oplossingen is aan het zoeken om de winteropvang in onze stad uit te breiden.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief