Tweede bruggenhoofd ontdekt aan de Burcht van Brustem

Partners

Eind december 2022 zijn bijzondere restanten van de burchtruïne van Brustem ontdekt. Het gaat om het tweede bruggenhoofd. Momenteel zijn er werken aan de gang om de Burcht van Brustem weer te stabiliseren. Na de werken zal de Burcht weer ontsloten worden.

De vondst van het tweede bruggenhoofd blijkt van bijzondere archeologische waarde. De restanten van het bruggenhoofd geven immers heel wat geheimen prijs over het bouwwerk. Daarom wordt nu bijkomend archeologisch onderzoek uitgevoerd.

“Met de consolidatiewerken wilden we dan ook de kans aangrijpen om de bezoeker dichtbij de ruïne van de burcht te brengen. Hiervoor worden er trappen en een brug gebouwd. Aanvankelijk zou deze brug, bestaande uit een metalen rooster, rusten op een bruggenhoofd aan de ene zijde en nieuwe betonnen steunen aan de andere zijde. Nu blijkt dat er een tweede bruggenhoofd is gevonden, tegen alle verwachtingen in, is die nieuwe constructie niet nodig. We kunnen verder werken op de restanten ervan. Het tweede bruggenhoofd aan de zijde van de kerk zal terug opgemetseld worden en dienen als steunpunt voor de brug. Dit maakt het geheel eens te meer bijzonder!”

Mieke Claes, schepen van Monumentenbeheer en Onroerend Erfgoed

De torenruïne is een beschermd monument. De natuur, het landschap en het rijke cultuurhistorische erfgoed dragen bij aan de toeristische aantrekkingskracht van stad en streek. De consolidatie en de ontsluiting van de burchtruïne zal bijdragen tot het opnieuw leesbaar maken van het unieke cultuurlandschap van Haspengouw.

De werken met bodemingrepen aan de burchtruïne van Brustem worden archeologisch begeleid door een gespecialiseerd studiebureau (Studiebureau Archeologie bvba). De consolidatie van de ruïne en de bouw van de trappen en de brug zullen afgerond zijn voor de zomer van 2023. Hierna volgen nog andere werken op de site. Er wordt verwacht dat de vernieuwde site in 2025 opnieuw volledig opengesteld kan worden voor publiek.

Voor meer informatie over de werken aan de burcht kan je vinden via deze link.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief