Uitstel is geen afstel: LAGO Bloesembad opent op 1 mei zijn deuren

Het nieuwe stedelijk zwembad LAGO Bloesembad opent op 1 mei. Dat maakte stad Sint-Truiden vandaag bekend. De andere sportfaciliteiten openen volgens de coronamaatregelen.

Op 3 juni 2019 werd de eerste steen gelegd van het subtropisch zwembad LAGO Sint-Truiden Bloesembad en de bijhorende sportfaciliteiten. Nog geen 2 jaar later kunnen de deuren openen. Aan die opening gaan jarenlang hard werk vooraf: voorbereiding met voorafgaande studies, vergaderingen, het uitwerken van de plannen en de afspraken concretiseren als goede partners.
De plannen voor het nieuwe zwembad met sportpark werden in 2018 voorgesteld nadat het oude stedelijk zwembad de leeftijd van 42 jaar had bereikt.

Toenmalig Schepen van Sport Carl Nijssens stelde de plannen in 2018 voor samen met burgemeester Veerle Heeren.

De opening van het zwembad was eerder voorzien voor het weekend van 3 april. Maar dit ging niet door omdat door corona bepaalde veiligheidstesten van de zwembaden niet veilig konden doorgaan. Zonder deze testen was het zwembad niet wettelijk in orde om zijn deuren te openen.

© LAGO Bloesembad Sint-Truiden/ Stad Sint-Truiden Alleen baantjestrekken, zwemleggen etc zullen voorlopig mogelijk zijn.

Reservaties

Sportievelingen kunnen vanaf maandag 10 uur hun tickets bestellen via de webshop om terug baantjes te trekken. Een beperkte capaciteit van 1 bezoeker per 10m2 in de baden en tijdsloten van 1,5 uur zorgen ervoor dat het altijd rustig vertoeven is en dat de bezoekers gespreid toekomen.
Kinderen kunnen opnieuw leren zwemmen en wat overtollige energie kwijtraken, vaste zwemmers hervinden hun ritme en hun conditie. Voor de leerlingen wordt er weer schoolzwemmen aangeboden.
De sportclubs zullen vanaf maandag 3 mei hun trainingen in het zwembad opnieuw kunnen opstarten.

Je moet ook niet bang zijn dat je het virus zal oplopen via het zwembadwater. Chloor doodt het virus immers.

© Jurgen Reniers Schepen van Sport Jurgen Reniers met centrummanager Bert Thijs

“Onze sportclubs zullen vanaf maandag 3 mei hun activiteiten in het gloednieuwe sportcomplex opstarten. Voor hen is het spannend en bijzonder. Zij zullen terechtkomen op een hypermoderne site met een 25 meter-sportbad en een instructiebad dat tot op een diepte van 3 meter ingesteld kan worden. We openen ook de andere sportfaciliteiten in afstemming met de geldende coronamaatregelen. Vanaf zaterdag 1 mei kunnen er ook baantjes getrokken worden in het gloednieuwe sportbad dat voorzien is van 10 trainingsbanen. Dit sportbad is uitgerust met het hoogtechnologisch AngelEye-drenkelingendetectiesysteem dat de redders alarmeert wanneer een persoon te lang op de bodem stil blijft liggen. Deze innovatie biedt de redders extra ondersteuning, maar vervangt hen zeker niet.”

Schepen van Sport Jurgen Reniers
© LAGO Bloesembad Sint-Truiden/ Stad Sint-Truiden

Subtropisch zwembad en waterglijbanen nog niet open

Op de unieke ervaring van de VR-waterglijbaan of de wildwaterbanen is het nog even wachten. Het is alleen het reguliere zwembad dat toegankelijk wordt voor de bezoekers. Dat wegels de coronamaatregelen.
Of het horecagedeelte van het complex open gaat is nog niet bekend. LAGO Sint-Truiden Bloesembad is namelijk voorzien van een groot terrasoppervlak.
Centrummanager Bert Thijs is blij met de opening vooral ook voor het personeel dat door corona al even moet wachten op een volledige opstart. Onder hen ook vele oud-medewerkers van het oude gemeentelijke zwembad.

“Ik ben ook gelukkig dat we al onze medewerkers nu wat meer perspectief kunnen bieden, iedereen snakt er immers naar om aan de slag te mogen.  Op een opening van het subtropisch zwemparadijs met wildwaterbaan, glijbanen, kinderbaden, warme lagune, … is het nog ongeduldig wachten. We hopen dan ook dat de coronacrisis snel achter de rug is zodat iedereen snel van nog meer water en nog meer plezier in het mooie Bloesembad kan genieten.” 

Bert Thijs , centrummanager LAGO Bloesembad