Uniek en duurzaam fietspad in Sint-Truiden aangelegd

Partners

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath in ons land geplaatst. Ecopath is een lijn van prefab-betonnen, duurzame en onderhoudsvrije fietspaden met een optimaal rijcomfort.

Ecopath is een gamma van prefab-betonnen fietspaden met een levensduurgarantie van meer dan 60 jaar.
De fietspaden zijn niet alleen duurzaam maar kunnen ook voorzien worden van verschillende extra’s. Zo kunnen de Ecopath fietspaden zo aangelegd worden dat ze ook tijdens de koudste winters ijsvrij blijven. Ook zonnepanelen kunnen in de paden worden verwerkt alsook reflectoren zodat fietspaden extra visibiliteit hebben op plaatsen waar weinig licht is.
De belangrijkste aanpassing aan de fietspaden is echter het Climatepath. Deze aanpassing zorgt ervoor dat het hemelwater dat op het fietspad valt makkelijk van het pad kan aflopen in in de onderbouw onder het pad terecht komt en zo in de grond kan filteren. Zeker voor de Limburgse grondwaterspiegel is dit belangrijk. Deze staat door de klimaatverandering en de aanhoudende verharding van onze omgeving de laatste jaren vaak laag. Met het Ecopath fietspad kan regenwater zonder problemen in de ondergrond terecht komen zonder dat er moet worden ingeboet op het comfort en de veiligheid van een verhard fietspad.

Made in Sint-Truiden

De fietspaden worden niet toevallig gemaakt in Sint-Truiden, een streek die bekend staat om zijn mooie fietsroutes. Het eerste Ecopath in Vlaanderen werd vandaag aangelegd in Sint-Truiden onder het goedkeurende oog van schepen Johan Mas en burgemeester Ingrid Kempeneers.

“We zijn verheugd dat het eerste Easypath op Truiens grondgebied ligt. Het is een duurzaam en innovatief. Dat dit fietspad door ecobeton water technologies op Truiens grondgebied wordt geproduceerd, is een meerwaarde. Innovatie en ondernemen in eigen streek moedigen we toe. ”

Johan Mas, schepen van Openbare Werken

De aanvraag voor de fietspaden neemt volgens CEO Luc Vandebeek van ecobeton al toe in verschillende steden en gemeenten. Lokale overheden willen steeds meer inzetten op duurzame mobiliteit. Niet alleen voor het klimaat maar ook om de verkeersdrukte in hun binnenstad te verbeteren.
Volgens Ecobeton zal de aanleg van de fietspaden ook voor veel minder hinder zorgen dan bij gewone wegenwerken en werken aan nutsvoorzieningen. De elementen van de fietspaden zijn namelijk prefab en kunnen snel worden opgebroken en heraangelegd zonder de overlast van betonresten etc.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief