Uniek in Limburg: Project BENO geeft kansen aan anderstalige jongeren

De stad Sint-Truiden, Ligo Zuid, CVO Cursa, CVO Q-Rios, de VDAB, Hasp-O Centrum en het agentschap Integratie-Inburgering hebben hun krachten gebundeld. Vanaf dit schooljaar, 2022-2023, bieden zij een BENO-traject aan voor anderstalige nieuwkomers. Hierdoor kunnen jongeren een schakeljaar volgen waarin ze zich verder voorbereiden op doorstroom naar hoger onderwijs of naar de arbeidsmarkt.

BENO staat voor “BasisEducatie Na Okan”. Dat wil zeggen dat anderstalige nieuwkomers een extra schakeljaar kunnen volgen na de onthaalklas. Tijdens dat BENO-jaar worden de arbeidscompetenties van de jongeren versterkt en wordt er gezocht naar de interesses en talenten van de jongeren. Op die manier kunnen ze veel gerichter worden toegeleid naar de arbeidsmarkt of naar een hogere opleiding volgens hun competenties. Belangrijke aspecten binnen de opleiding zijn enerzijds het versterken van basisvaardigheden: Nederlands (en Nederlands op de opleidingsvloer), rekenen, ICT en communicatie. Deze vakken worden gegeven door Ligo. Anderzijds maken de studenten kennis met verschillende opleidingen rond knelpuntberoepen gegeven via de CVO’s (centra voor volwassenenonderwijs). De VDAB en het Agentschap Integratie-Inburgering zorgen mee voor de goede ondersteuning van de cursisten.

“BENO maakt de cursisten in 1 schooljaar sterker in Nederlands, wiskunde, communicatie, ICT, technische skills zoals fietsen herstellen of belangrijke trajecten zoals lessen rond het rijbewijs. De jongeren krijgen een beter idee van wat zij graag doen en goed kunnen. Zo worden die toekomstplannen en kansen alleen maar groter.

Nina Kvikvinia, schepen flankerend onderwijs

Investeren in de toekomst

Met het project BENO wil Sint-Truiden in samenwerking met hun partners de meest kwetsbare groepen in onze stad de kans bieden om zichzelf te ontwikkelen. Wie deelneemt aan het project zet ook de eerste stappen richting een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. In samenwerking met VDAB en de lokale horeca organiseerde Sint-Truiden onlangs ook een jobdag horeca.
Sint-Truiden is de eerste Limburgse stad die het project BENO uitrolt. Dat

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!