Update! Cijfers vaccinaties Haspengouw bleken niet te kloppen

Gisteren en vandaag berichten verschillende nieuwsmedia over de ‘slechte cijfers’ van Haspengouw over de vaccinatiepercentages in Haspengouw. Wat blijkt, de slechte cijfers klopten niet.

Stad Sint-Truiden communiceerde al over de cijfers:

Volgens de foute cijfers van laatjevaccineren.be zouden de vaccinatiecentra Sint-Truiden, Borgloon, Maaseik onder de 30% zitten qua vaccinatiegraad.
De manager van de vaccinatiecentra taste in het duister waardoor dit kwam. Burgemeester Veerle Heeren gaf volgende reactie aan onze redactie:

“Sint-Truiden krijgt zijn deel maar we hopen op nog meer. We hebben voldoende capaciteit om 7 van de 7 te kunnen vaccineren.”

Burgemeester Veerle Heeren

Er werd onder andere gekeken naar de hoeveelheid ouderen die in woonzorgcentra zaten vs ouderen die nog zelfstandig woonden en de toelevering van het aantal vaccins.
Nu blijkt dat het aantal gevaccineerden veel hoger ligt dan al werd gecommuniceerd volgens laatjevaccineren.be en de pers.
Momenteel zijn er in Sint-Truiden 45,53% van de 65-plussers al een vaccin gekregen, in Gingelom 42,45% en in Nieuwerkerken 41,27%.

Aanlevering van vaccins

Het grote probleem blijft thans nog steeds de aanlevering van de vaccins. AstraZenica zou deze week maar de helft van de gevraagde vaccins leveren die nodig zijn. Ook Moderna en Johnson & Johnson zijn niet klokvast betreft hun leveringen. Bovendien worden er bij sommige vaccins vragen gesteld over hun effectiviteit. Johnson & Johnson wordt even niet meer gebruikt in de VS en over het gebruik van AstraZeneca zijn al vele veranderingen geweest. Hierdoor kan het aanleveren van voldoende vaccins soms fout lopen.
Pfizer is de enige constante en zal eerder teveel dan te weinig vaccins leveren.
Als er te weinig vaccins worden geleverd dan is het logische gevolg dat er minder gevaccineerd kan worden ook al worden de vaccins die er zijn eerlijk verdeeld naar gelang bevolkingsopmaak.

Het is overigens niet de eerste keer dat onze regio wordt getroffen door foute cijfers. In het verleden hebben bekende virologen ook al in het nieuws verklaard dat er bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak van COVID in onze regio was terwijl dit vaak niet klopte door een gebrek aan update.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!