Vaccinatievolgorde in Sint-Truiden en sneltesten

In het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken kwamen veel vragen binnen over reservelijsten. Burgemeester Veerle Heeren gaf er vandaag uitleg over.

Sommige mensen die een vaccin krijgen toegewezen, komen niet opdagen of laten op voorhand weten dat zij niet gevaccineerd willen worden. Het vaccin is niet verplicht en iedereen heeft het recht dit te weigeren al wordt iedereen wel sterk aangemoedigd om zich te laten vaccineren.
De vaccins die niet worden toegediend gaan niet verloren en worden meestal gebruikt om personen te vaccineren die op een reservelijst staat.

Sint-Truiden hanteert die volgorde van vaccineren opgesteld door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dit wil zeggen dat eerst alle 65-plussers en zorgverleners een vaccin krijgen. Er is een reservelijst met nog namen van deze doelgroepen uit regio Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.
Ook bestaat er een tweede reservelijst met inwoners uit de drie gemeenten die een essentieel beroep uitoefenen: politie, brandweer, kinderverzorgers, …

Voor meer informatie kan je steeds terecht op de website van het vaccinatiecentrum.

Sneltesten ook voor particulieren

De federale regering heeft beslist via Koninklijk Besluit dat apotheken sneltesten mogen verkopen aan particulieren. Dit was tot op heden nog niet toegestaan.
In eerdere persconferenties werd al aangekondigd dat er breed ging worden ingezet op sneltesten en zelftesten.