Vanavond gemeenteraad: rapport Audit Vlaanderen staat centraal

Vanavond wordt de Truiense gemeenteraad weer georganiseerd na het zomerreces. Centraal staat het rapport van Audit Vlaanderen dat de laatste weken al voor veel discussie heeft gezorgd.

Het rapport van Audit Vlaanderen werd begin augustus overgemaakt aan burgemeester Veerle Heeren, Bert Stippelmans voorzitter gemeenteraad, de provinciaal gouverneur en het kabinet van Vlaams minister Bart Somers. Deze laatste twee voeren momenteel hun eigen onderzoek naar de situatie rond het Truiense vaccinatiecentrum.

Privacy zorgt voor discussie

Bij de overhandiging ontstond er meteen veel commotie over het rapport en hoe dit op de gemeenteraad besproken zou worden. Het verslag bevat immers persoonlijke informatie van mensen zonder publieke functie. Om hun privacy te beschermen mocht het rapport niet in een openbare gemeenteraad besproken worden. Dit weerhield bepaalde gemeenteraadsleden er echter niet van om voor de camera van de nationale media commentaar te geven over het rapport.

Volgens dit lek wordt in het rapport bevestigd wat in mei werd verklaard op de gemeenteraad waar Veerle Heeren tekst en uitleg gaf over de het vaccinatieschandaal. Burgemeester Veerle Heeren zou mensen hebben voorgesteld om vaccinatieoverschotten te ontvangen. Audit Vlaanderen geeft ook commentaar op het feit dat het Truiense vaccinatiecentrum in het begin nog geen programmamanager had en ze niet de richtlijnen van de regering volgde hierin.
Ook had Audit Vlaanderen kritiek op de manier waarop onze burgemeester haar mailboxen beheert. Zo zou ze gebruik maken van een privémail voor officiële communicatie. Iets wat verschillende politici doen.

Vanavond gemeenteraad in de GAZO

Het rapport zal vanavond eerst in een gesloten zitting besproken worden. Hierna mogen de verschillende fracties een beschouwing maken over het rapport in de publieke raad. Ze zijn echter wel onderworpen aan de geheimhoudingsplicht over de details van het dossier.
Verder zal ook de aanpassing van het reglement voor ereburgers ter stemming voorliggen. Het Truiense stadsbestuur zal dan oa Nina Derwael voordragen als ereburger van Sint-Truiden.

Je kan de gemeenteraad live gaan bijwonen in de GAZO. Je kan hem ook digitaal meevolgen via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!