Vandaag Overlegcomité: dit ligt er op tafel

Vandaag zit het Overlegcomité weer samen om te bekijken welke versoepelingen kunnen worden doorgevoerd.

Vele experten dachten dat het niet ging lukken, toch heeft ons land de richtlijnen gehaald die nodig waren voor een verdere versoepeling van de bestaande coronamaatregelen. Verwacht wordt dat de regering vandaag dus de aangekondigde versoepelingen vanaf 9 juni gewoon gaat doorzetten. Toch zijn er enkele pijnpunten:

Sluitingsuur horeca

Vanaf 9 juni mogen ook de binnenruimtes van horecazaken worden geopend. De zaken moeten zich uiteraard aan bepaalde veiligheidsvoorschriften houden zoals bijvoorbeeld een CO2 meter om de luchtkwaliteit te meten.
Het sluitingsuur van de binnenruimtes zorgt echter voor discussie. Zoals het plan nu op tafel ligt verschilt het sluitingsuur van de binnenruimte immers dat het uur van de sluiting van de terrassen. Deze laatste zouden al om 22 u moeten sluiten terwijl de terrassen mogen open blijven tot 23.30 u.
De Vlaamse regering wil deze uren gelijk trekken. Zij menen namelijk dat dit voor veel onduidelijkheid en chaos zal leiden. Immers iemand die op restaurant gaat en binnen zit moet om 22 u dan zijn tafel verlaten maar buiten mogen de klanten blijven zitten. De regering vreest vooral dat dit door het EK voor nog meer problemen gaat zorgen. Vlaanderen stuit echter op de Federale regering van Alexander de Croo. Zij willen deze uren niet gelijk trekken.

Vaccinatie = privileges

De publieke opinie wou er lang niet van weten maar toch zullen er privileges komen voor mensen die al zijn gevaccineerd. Het gaat vooral over toegang tot evenementen en privileges inzake reizen.
De Federale regering kondigde al aan dat ze twee gratis sneltesten zullen geven aan alle Belgen die deze zomer nog niet gevaccineerd geraken.
Pukkelpop is zo’n evenement dat (indien ze mogen van start gaan) de toegang zal verlenen aan de hand van of je gevaccineerd bent of niet. Indien je nog geen prik hebt gehad ben je op het festival welkom als je een negatieve PCR test of sneltest kan voorleggen.

Instagram