Veerle Heeren neemt ontslag als burgemeester van Sint-Truiden

Veerle Heeren neemt ontslag als burgemeester van Sint-Truiden. Dat maakte ze vanavond bekend aan HBVL.

De politica kwam deze week in het oog van een politieke storm terecht. Het begon met contestatie rond de politieraad waar een rapport van comité P. niet aan raadsleden werd bezorgd. Vandaag geraakte ook het nieuws bekend dat oud-burgemeester Jef Cleeren een lening had gekregen vanuit stad Sint-Truiden om schulden af te betalen. Het Truiense schepencollege kwam vandaag met spoed bijeen om de situatie te bespreken. Een onderzoek naar de situatie zou volgen. Lees meer over de situatie hier.

In HBVL verklaart Heeren samen met de rest van haar fractie niks af te weten van de lening van Cleeren. De politica wil de rust in haar stad weder laten keren en zet daarom een stap opzij.

Druk van bovenaf

De vraag om ontslag zou volgens insiders niet van de Truiense meerderheid of de lokale CD&V afdeling komen. Al enige tijd doet de nationale partij het niet goed in de peilingen. Voorzitter Sammy Mahdi is sinds zijn aanstelling de nodige stappen aan het nemen om van CD&V weer een frisse partij te maken. Mensen als Veerle Heeren die door het vaccinatieschandaal en weinig positief in de media kwam, lagen moeilijk.

Wie de nieuwe burgemeester wordt is niet duidelijk. Volgens het gemeentedecreet waarin ook wordt beschreven dat de persoon met de meeste voorkeursstemmen binnen de grootste fractie (binnen de meerderheid), de burgemeester is. De naam van voormalig schepen Carl Nijssens zou dan weer in beeld komen. Echter dit zou alleen zo zijn als de meerderheid ermee ophoudt. De huidige meerderheidscoalitie is immers gevormd onder het oude gemeentedecreet.
In dat opzicht is het goed mogelijk dat de meerderheid terugvalt op een paar oude bekenden. Ingrid Kempeneers bijvoorbeeld werd bij de schorsing van Veerle Heeren als neutraal figuur naar vore geschoven. Ook al behandelde ze geen zware dossiers, bracht ze wel rust. Eerste schepen Jelle Engelbosch nam het roer ook al eens over. Hij voerde correct beleid maar heeft nu te kampen met tegenwerking van de oppositie. Dan resten er nog Pascy Monette en Hilde Vautmans uit de blauwe familie.

Veerle Heeren zou ook ontslag nemen in de gemeenteraad. We blijven de situatie op de voet volgen.

Instagram