Verduidelijking: Overdekte terrassen mogen gebruikt worden

Onze redactie kreeg heel wat vragen binnen over de heropening van de horeca terrassen op 8 mei. Wij zetten even de belangrijkste vragen op een rijtje.

 1. Gaan alle horecazaken in Sint-Truiden open?

  Neen, het is niet voor elke zaak lucratief om open te doen als zij onvoldoende terrasruimte hebben. Het goede nieuws is dat zeer veel zaken (zeker in het stadscentrum) hun terrassen zullen openen. Sommige zaken kiezen voor een latere datum dan 8 mei of laten hun openingsdagen afhangen van het weer. Wij maakten alvast een overzicht van de zaken waar wij een bevestiging van hebben gekregen dat ze zullen openen. Je kan het overzicht bekijken via deze link.
  Wij werken het overzicht regelmatig bij als wij nog bevestigingen binnen krijgen van uitbaters. Voor meer informatie over de opening van je favoriete zaak kan je best de sociale media van die zaak checken.

 2. Tellen de vaste terrassen? Of ga ik alleen onder een parasol kunnen zitten?

  De vaste terrasconstructies tellen mee als terrasruimtes. Ook zaken die een buiten-binnen terras hebben, kunnen dit gebruiken.
  Zaken die een terras aan de achterkant van hun zaak hebben mogen klanten door de zaak laten wandelen om het terras te bereiken.

 3. Mag ik het toilet gebruiken als ik een horecazaak bezoek?

  Het gebruiken van het toilet als je een horecazaak bezoekt is toegestaan. Verschillen virologen en politici hebben dit in de media bevestigd.

 4. Moet ik reserveren voor mijn bezoek aan een zaak?

  Dat hangt van zaak tot zaak af. Je kan dit het beste navragen bij de zaak waar je een drankje of een hapje wilt nuttigen.

 5. Gaat de Haspengouw Markt door gezien de terrassen worden uitgebreid?

  Ja, de wekelijkse markt gaat gewoon door.
  Tijdens de Haspengouw Markt mag de extra terraszone op de Grote Markt en de Groenmarkt tot 14u niet in gebruik worden genomen zodat voetgangers en bezoekers van de Haspengouw Markt elkaar op voldoende afstand kunnen passeren.
  De marktkramen worden slechts zeer beperkt verschoven zodat de doorgang voor voetgangers minstens 2,5 meter op de Grote Markt blijft en 1,85 meter op de Groenmarkt. Op deze plaatsen geldt ook éénrichtingsverkeer voor voetgangers. De looprichtingen worden duidelijk aangegeven met behulp van pijlen.
  Hier gelden de gebruikelijke coronaregels: houdt afstand, draag je mondmasker en ontsmet regelmatig je handen.

Onze informatie is gebaseerd op deze die uitbaters kregen en de officiële communicatie van de Vlaamse- en lokale overheid.
Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op met de zaak waar je naartoe wilt gaan. Hou zeker ook de kanalen van Shop & the City Sint-Truiden of deze van Stad Sint-Truiden in de gaten voor meer informatie.

Instagram