Vergunningsproblemen hinderen heropening Cameo

In april kondigde Jerome Fontaine nog met veel enthousiasme aan dat hij Cinema Cameo nieuw leven ging inblazen. Nu is de toekomst van de gezelligste bioscoop van ons land onzeker door klachten van buren en problemen met vergunningen.

Cinema Cameo was jaren lang een vaste waarde in onze stad. Het project van Trudo Carlier was een ode aan zijn liefde voor goeie films. Carlier, die we kennen van reisbureau De Blauwe Vogel, wou een gezellige en betaalbare bioscoop naar Sint-Truiden brengen. Hij toverde een oud pand aan de Naamsevest om tot een unieke cinema met gouden gordijnen voor het doek en comfortabele zetels. Een knipoog naar de vele onafhankelijke bioscopen in het buitenland.
De Cameo was echter nooit een winstgevend project voor Carlier. Het beperkte winstmodel en de lage toegangsprijs waren uiteindelijk niet meer haalbaar. Na 10 jaar moest de ondernemer noodgedwongen de deuren van de bioscoop sluiten. Hij organiseerde wel nog enkele unieke bioscoopervaringen zoals een voorstelling van de film Mamma Mia waar de bezoekers werden aangemoedigd om mee te zingen met de film. Een type voorstelling dat doet denken aan buitenlandse bioscopen waar dit soort concepten meer gangbaar is.

Carlier vond echter al snel een opvolger in de lokale ondernemer Jerome Fontaine. Fontaine houdt van unieke ervaringen. Zo organiseerde hij onlangs samen met mede-eigenaar van Bar’deaux, Louise Hahn, een succesvolle kunstexpo in de Minderbroederskerk. In het verleden was hij ook een van de drijvende krachten achter Jardin du Commandeur. Carlier zou achter de schermen nog steeds mee investeren in zijn passieproject.

In april kondigde Fontaine aan dat hij de Cameo tijdens de zomer een facelift zou geven om het project verder te zetten. Fontaine wou van de Cameo nog steeds een betaalbaar maar winstgevend project maken met een extra zaal die kon afgehuurd worden voor evenementen en een leuk horeca concept. Uiteraard was het doel nog steeds een gezellige cinemazaal maken voor iedereen om het cultuuraanbod in onze stad te verzekeren.

Probleem met vergunningen

De heropening van de Cameo loopt echter vertraging op door een reeks aan onvoorziene problemen. Zo zijn er klachten van buurtbewoners op de Naamsevest. Bovendien zit het huidige pand van de Cameo ingesloten waardoor er niet de nodige nooduitgangen kunnen worden voorzien.

“Qua vergunningen zijn er verschillende problemen die zich voorzien. Zo is de isolatie inzake geluid niet meer conform de huidige wetgeving en kunnen we moeilijk extra nooduitgangen voorzien omdat het pand volledig is ingesloten.”

Jerome Fontaine, Truiens ondernemer

Indien de Cameo geen extra nooduitgangen kan voorzien, is de cinemazaal beperkt in zijn capaciteit. Dan zouden er slechts 90 mensen de zaal binnen mogen. Iets wat het project zou bemoeilijken. Fontaine wil samen met Carlier namelijk zoveel mogelijk Truienaren de mogelijkheid geven om de bioscoop te bezoeken. En dat kan alleen als het project stopt met verlieslatend te zijn.

Ook het stadsbestuur wil Fontaine steunen en denkt mee inzake de vergunningen en een eventueel andere locatie. Verschillende leegstaande panden in het centrum van onze stad zijn aangesproken maar de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de Cameo is niet vanzelfsprekend.

“Uiteraard zouden we liever de Cameo op de Naamsevest houden maar we moeten realistisch blijven. Daarom hebben we al gezocht naar alternatieven. Iets wat niet makkelijk blijkt in Sint-Truiden. We hebben een pand nodig met voldoende oppervlakte, eentje met minstens 5 meter hoogte voor het scherm en een pand dat we kunnen klaarmaken conform de huidige regels inzake veiligheid.” 

Jerome Fontaine, Truiense ondernemer

Andere locatie

Momenteel zijn Fontaine en Carlier aan het nadenken over de verschillende opties die mogelijk zijn. Maar een verhuis van de Cameo naar een nieuwe locatie lijkt een van de meest haalbare opties. Op de Naamsevest zouden zware investeringen moeten gebeuren om de zaal conform de huidige regels opnieuw te openen. Het pand zou dan niet alleen een renovatie moeten ondergaan qua geluidsisolatie maar zou ook moeten uitbreiden. De Cameo in zijn huidige staat opnieuw openen is immers niet haalbaar. Het project zou verlieslatend blijven en de problemen met de buurtbewoners worden zo niet opgelost.

“Ik zou niets liever willen dan de Cameo houden waar hij is. Maar gezien de problemen is dit niet haalbaar. Om een toekomst voor de gezelligste cinemazaal van ons land te voorzien, moet het project winstgevend worden. Dat is een must gezien de zware investeringen die moeten gebeuren.”

Jerome Fontaine, Truiense ondernemer

Fontaine roept iedereen op die een goede optie voor een alternatieve locatie of eventuele investeerders om contact met hem op te nemen. Want laat het duidelijk zijn: Het doel is nog steeds de Cameo nieuw leven inblazen en Sint-Truiden zijn eigen bioscoop geven.

“Wie een pand kent van minstens 350 vierkante meter en een hoogte van minstens 5 meter voor het scherm, mag zeker contact opnemen. We houden de bioscoop natuurlijk wel liefst in het centrum. We bekijken alle opties om de toekomst van dit project te verzekeren.”

Jerome Fontaine, Truiense ondernemer

De vele reacties die blijven binnenstromen op sociale media sterken Fontaine in zijn geloof dat de Cameo zeker een toekomst heeft in onze stad. Hij roept echter op tot realisme en hoopt dat mensen hem en Carlier de tijd gunnen om het project tot een goed einde te brengen.

Ideeën kunnen steeds doorgestuurd worden naar Jerome Fontaine.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!