Verhuist asielcentrum naar Triamant? Ex-schepen dient motie in bij bestuur

Jo François, voormalig schepen van Financiën, zorgde voor beroering door een post te plaatsen op sociale media. François diende een motie in bij het stadsbestuur om de aankoop van de Triamant-site door Fedasil tegen te houden. Volgens François heeft deze instantie namelijk interesse getoond in de verlaten site in Velm.

Triamant moest enkele maanden geleden de deuren sluiten door een faillissement. Stad Sint-Truiden en later het Agentschap Zorg hielpen om de nog aanwezige bewoners van zorg te voorzien en later hen te verhuizen. Curator Dominic Gielen werd aangesteld om kopers te vinden voor de site. François meldde op 6 oktober via sociale media dat hij via een goede bron had vernomen dat Fedasil interesse zou hebben om de site van Triamant te kopen. Iets wat François geen goed idee vindt gezien de recente situatie rond overlast in oa de Stationsbuurt waardoor de discussie rond het asielcentrum en het psychiatrisch centrum van Asster weer ter spraken kwam.

Fedasil Sint-Truiden vierden onlangs zijn 15-jarig bestaan in onze stad.

Geen plannen tot uitbreiding

Onze redactie vroeg een reactie aan burgemeester Ingrid Kempeneers.

“Staatssecretaris De Moor heeft mij gemeld dat Fedasil geen uitbreiding in St-Truiden beoogd.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden

Op de vraag of een verhuis dan wel in de planning stond, kon de burgemeester ons geen antwoord geven. Haar uitspraak wordt echter bevestigd door schepen Pascy Monette. Hij zegt deze week nog contact te hebben gehad met de curator. Deze zou geen aanvraag hebben ontvangen van Fedasil. Wel is er interesse voor de site van enkele woonzorgcentra.

Peter Deltour fractieleider van N-VA Sint-Truiden meldde ons dat tot de post van François, zijn fractie niet op de hoogte was van het nieuws. François had zijn motie ook niet besproken met de rest van zijn partij. Op de vraag of N-VA Sint-Truiden dan wel voorstander zou zijn van een uitbreiding of een verhuis van Fedasil, zei Deltour het volgende:

“Wij zijn geen voorstanders van een uitbreiding van het asielcentrum. Uiteraard moeten mensen die hulp nodig hebben deze krijgen. Maar Sint-Truiden als stad moet niet meer verantwoordelijkheid op zich nemen dan andere steden. Een verhuis naar Velm lijkt ons ook niet ideaal. De site is eerder uitgerust als zorginstelling dan als een asielcentrum. Het lijkt ons dan ook beter als de site een invulling krijgt die daar tegenaan leunt.”

Peter Deltour, Fractieleider N-VA Sint-Truiden

Onze redactie nam contact op met het kabinet van staatssecretaris de Moore. Hier werd ontkent dat er interesse was in de site. Er is volgens hen dus ook geen aanvraag is gebeurd.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!