Verkiezingsfraude in Sint-Truiden? CD&V dient een klacht in door verdachte volmachten

Partners

CD&V Sint-Truiden heeft een klacht ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Dit bevestigde burgemeester Ingrid Kempeneers ons vandaag. De klacht zou verband houden met verdachte volmachten. Al enige tijd gaan er in Sint-Truiden geruchten rond over onregelmatigheden met volmachten die zijn verzameld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

We gaan even terug in de tijd. Op 13 oktober 2024 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in Sint-Truiden. Slechts +/- 65% van de Truienaren bracht een stem uit. Het was opvallend rustig bij de meeste stembureaus. Waar je bij nationale verkiezingen vaak in de rij moet staan, kon je nu in veel gevallen zonder wachttijd tot aan het bureau wandelen. De resultaten zijn ondertussen bekend: Vooruit won de Truiense verkiezingen met 20,8% van de stemmen en vormde een bestuur met N-VA, Open VLD en WOW.

Volmachten

Direct na de verkiezingen begonnen al geruchten te circuleren over onrechtmatig verkregen volmachten. CD&V mocht de pv’s van de kiesbureaus inzien en stelt dat veel van deze documenten onvolledig en onduidelijk zijn. Ook zou er in kiesbureaus nabij woonzorgcentra veel met volmachten zijn gestemd. Ingrid Kempeneers laat in een reactie aan onze redactie weten dat haar partij regelmatig de namen tegenkwam van artsen die verbonden zijn aan de polikliniek van Solidaris waar een kandidaat van Vooruit ook werkzaam is. Daarnaast wordt ook de moeder van een prominente Vooruit-kandidaat genoemd in het dossier.

Wij zijn geen slechte verliezers, maar horen al sinds verkiezingsavond verschillende klachten en geruchten. Op een gegeven moment moet je die serieus nemen. Vooral het feit dat de pv’s zo onvolledig zijn, baart ons zorgen.

Ingrid Kempeeers

CD&V zou al enige tijd getuigenissen hebben verzameld voordat ze besloten een klacht in te dienen. Ze zouden hierover ook met andere partijen hebben gesproken. Een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen is geen kleine stap; de bewijslast om uiteindelijk tot een hertelling of zelfs herverkiezing te komen is zeer groot. Dat CD&V tot nu wacht om de klacht in te dienen is opvallend, meldden sommige partijen ons anoniem.
Volgens CD&V zou het om zo’n 700 volmachten gaan. Voldoende om het verschil te maken tussen Vooruit en CD&V inzake een verkiezingsoverwinning. Het verschil tussen de christendemocraten en de Truiense socialisten was immers 572 stemmen.

Onze redactie vroeg een reactie aan toekomstig burgemeester Ludwig Vandenhove, die het volgende zei:

Van de klachten van CD&V klopt niets. Vooruit wacht het onderzoek af en heeft daar het volste vertrouwen in. CD&V is een slechte verliezer.

Ludwig Vandenhove

Vandenhove voegde toe dat hij met de betrokken kandidaten heeft gesproken, maar gaf aan hier verder niet over te willen spreken.
Vandenhove pleitte in zijn periode als Vlaams parlementslid nog voor stembureaus in woonzorgcentra, om het voor ouderen makkelijker te maken om te stemmen.

Vandenhove haalde later op de dag via zijn sociale media nog extra uit naar CD&V om hen slechte verliezers te noemen. Hij meldt in zijn bericht onder andere dat toen hij voor het eerst burgemeester werd de Truiense CD&V ook een klacht had ingediend tegen verkiezingsfraude.

Vlaams Belang steunt klacht

Vlaams Belang Sint-Truiden reageerde ondertussen via fractieleidster Roosmarijn Beckers op de situatie. Haar partij, die vanaf december in de Truiense oppositie zit, steunt het onderzoek. Beckers zei het volgende op sociale media:

Ook wij hebben met enige verbazing kennisgenomen van de fijnmazige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is opvallend dat er in sommige kiesbureaus veel met volmacht is gestemd. Daarom staan wij positief tegenover verder onderzoek; de democratie is belangrijk en elke vorm van twijfel moet uit de wereld worden geholpen. Het onderzoek zal uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van fraude. Alleen geruchten en insinuaties zijn niet genoeg om een oordeel te vellen.

Roosmarijn Beckers

Vertraagde installatie nieuwe gemeenteraad

Op 5 december wordt het nieuwe bestuur en dus ook de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Dit zou door het indienen van de klacht echter vertraging kunnen oplopen. Minister Hilde Crevits zei eerder al op de VRT dat zolang de Raad van Verkiezingsbetwistingen geen oordeel heeft geveld over een dossier, de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet worden uitgesteld.

De klacht van CD&V Sint-Truiden kan er met andere woorden voor zorgen dat Kempeneers nog even burgemeester blijft. De Raad van Verkiezingsbetwistingen heeft nu een maand te tijd om de situatie te onderzoeken. Een beslissing kan echter sneller vallen.
Momenteel zijn er al veel burgers in de war bij wie ze terecht kunnen met hun vragen. Vandenhove meldde zelf al op zijn sociale media dat hij al veel vragen krijgt van mensen inzake dienstbetoon, maar hij stelt dat zolang hij niet officieel is ingezworen hij alleen de klachten kan doorgeven.

Lees ook

Analyse: Is de toon gezet voor de komende 6 jaar? 19...

De installatievergadering van de Truiense gemeenteraad is uitgesteld tot na 19 december vanwege een bezwaar van CD&V Sint-Truiden bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen. CD&V...
verkeersremmer - duras- sint truiden

Gevaarlijke verkeersremmer in Duras. Stad belooft signalisatie

Vorige week werd de Duraslaan weer geopend maar toch waren alle problemen op de weg nog niet van de baan. Verschillende bestuurders meldden een...

Verschuiving binnen Vlaams Belang Sint-Truiden: Geert Govaerts stroomt in als gemeenteraadslid

Kathleen Vanelderen, die in de Truiense gemeenteraad zou zetelen voor Vlaams Belang, wordt vervangen door Geert Govaerts. Vanelderen neemt afstand wegens onvoorziene persoonlijke omstandigheden.

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief