Verschuiving opening Bloesembad zorgt voor onduidelijkheid. Vlaams Belang Sint-Truiden eist dat het zwembad opent zoals voorzien

Deze week maakte het Stadsbestuur en LAGO Bloesembad bekend dat zij de geplande openingsdatum van het zwembad verschuiven van 2 april tot eind april. Reden was de stijgende Coronacijfers. Vlaams Belang Sint-Truiden meent dat er echter meer achter deze beslissing zit.

Het was de verwoording van het officiële persbericht dat voor onduidelijkheid zorgde. Hierin werd gesproken over een officiële opening. Iets wat bij oppositieleden en andere politieke actoren in Sint-Truiden deed vermoeden dat officieel gelijk stond aan persvoorstelling.

“De officiële opening van het LAGO Sint-Truiden Bloesembad, die gepland stond op vrijdag 2 april, wordt uitgesteld naar eind april. Gezien de huidige coronamaatregelen en de stijging van het aantal besmettingen, ook in onze regio, is het onmogelijk om een officiële corona-proof opening te organiseren. De veiligheidscel van de Stad Sint-Truiden heeft samen met het management van S&R Group beslist om de ‘paaspauze’ van vier weken te respecteren zoals de overheid heeft gevraagd.”

LAGO Bloesembad Sint-Truiden op hun website.

Hierboven de tekst die op 25 maart werd verspreid door het Truiense Stadsbestuur en LAGO over het verplaatsen van de opening van het zwembad. Zowel de zwembaduitbater als het stadsbestuur verwezen naar de stijgende Coronacijfers.
Verschillende Truiense oppositieleden lazen echter een andere boodschap in de tekst. Zo ook Vlaams Belang Sint-Truiden.

Fotomoment gaat niet boven ontspanning

Volgens Vlaams Belang Voorzitter en Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers gaat het zwembad niet open omdat er geen officiële “pers” opening komt.

© Roosmarijn Beckers “De jeugd heeft al veel offers moeten brengen het laatste jaar. Zwembaden mogen open blijven volgens de huidige regels. Kinderen zijn al de dupe van het nationale beleid waarbij de scholen gesloten werden en hun hobby’s drastisch ingeperkt, en nu komt dit er nog bij”


“Het is niet te bevatten dat het stadsbestuur onze kinderen en jongeren in de kou laat staan en beslist om het zwembad gesloten te laten omdat er geen ‘officiële opening’ kan worden georganiseerd. Een officiële opening kan later nog, denk nu eerst aan onze jongeren en dan pas aan de foto’s in de krant en op sociale media.”

Voorzitter Vlaams Belang Sint-Truiden Roosmarijn Beckers


Beckers verwijst naar de vele Truiense kinderen die op een appartement wonen en geen tuin hebben. Zij zouden volgens Vlaams Belang Sint-Truiden veel deugd hebben aan een uurtje recreatief of sportief zwemmen.

Burgemeester Veerle Heeren en Schepen van Sport Jurgen Reniers verwijzen naar negatief advies van de provincie

Burgemeester Veerle Heeren ontkent dat de verschuiving van de opening van het zwembad iets te maken heeft met een officiële opening met pers. Zij en Schepen van Sport Jurgen Reniers verwijzen naar een negatief advies vanuit de provinciale noodplanning.
Voor de opening van het LAGO Bloesembad kan plaatsvinden moeten de zwembaden nog getest worden. Momenteel staan verschillende zwembaden nog leeg. Ze worden pas gevuld bij een grondige test waarbij gezinnen en andere gebruikers worden losgelaten in het zwembad om te kijken hoe het zwembad draait. Ook moeten er noodprocedures getest worden. Het is op de testen met gebruikers dat Stad Sint-Truiden en LAGO een negatief advies hebben gekregen van de provinciale veiligheidscel. Dit uiteraard door toedoen van de stijgende coronacijfers. Daarom kwamen ze tot het besluit om de opening van het zwembad te verplaatsen naar eind april.

Burgemeester Veerle Heeren reageerde ook via HLN. Klik hier voor het artikel.