Verschuivingen in de Truiense gemeenteraad: nieuwe tijdelijke burgemeester en een nieuw gemeenteraadslid

Op de Truiense gemeenteraad vonden vanavond een paar verschuivingen plaats. Ingrid Kempeneers legde eerder op de dag haar eed af als plaatsvervangend burgemeester. Eveline Kevers volgde oud-burgemeester Jef Cleeren op als gemeenteraadslid.

Vorig jaar werd kort na het besluit van Minister Bart Somers besloten dat Ingrid Kempeneers tijdelijk burgemeester zou worden. De beslissing was volgens insiders in de Truiense politiek een verrassing. De oppositiepartij Vooruit had via sociale media en blogs namelijk hun wil duidelijk gemaakt dat Open VLD de sjerp tijdelijk zou grijpen. Vooruit laat de laatste maanden duidelijk uitschijnen dat zij een voorakkoord met hun voormalige coalitiepartner wel zien zitten. Schepen Jelle Engelbosch was volgens hen ook geen optie meer omdat zij hem momenteel beschuldigen van belangenvermenging inzake vastgoed.


De verrassing was dan ook groot toen Ingrid Kempeneers naar voren werd geschoven, gesteund door de coalitiepartners.
In verschillende media verklaarden de meerderheidspartijen dat zij CD&V een extra sterke figuur in het stadsbestuur gunden. Bovendien was er volgens de leden van het schepencollege weinig animo om met allerlei bevoegdheden te schuiven zodat een van hen de sjerp even kon oppakken. Achter de schermen horen we dat er gezocht werd naar een ongeschonden maar ook verbindende figuur. Er zou ook onenigheid zijn geweest over geschikte kandidaten.

Lees ook: Ingrid Kempeneers vanaf februari burgemeester in Sint-Truiden

Gedaan met poppenkast

Op de gemeenteraad van 31 januari ging de kennisname van de schorsing van Veerle Heeren niet onopgemerkt voorbij. Gert Stas, fractieleider van Vooruit kwam tussen. Bij de aankondiging van de sanctie van Veerle Heeren merkte hij veel onenigheid op via sociale media. Hij meent dat de Truiense politiek niet goed uit dit dossier komt. Daarom wou hij uitleggen op de gemeenteraad waarom de sanctie correct en nodig was. Hij herhaalde zijn argumenten tegen Veerle Heeren.
Bert Stippelmans voerde daarna een betoog tegen de politieke poppenkast van de laatste maanden. Volgens hem was er een discours aan de gang dat op de persoon Veerle Heeren werd gespeeld. “Ze moest kapot,” meent Stippelmans. Hij hoopt dat de poppenkast nu ten einde is.


Nieuw gemeenteraadslid

Op de gemeenteraad legde ook een nieuw gemeenteraadslid de eed af. Eveline Kevers, voorzitter van Vrouw en Maatschappij Sint-Truiden, volgt wijlen Jef Cleeren op als gemeenteraadslid.


Kevers nam tijdens haar korte speech de tijd om herinnering op te halen aan Jef Cleeren. Dit als eerbetoon aan de overleden ere-burgemeester.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!