VIA CHRISTINA MIRABILIS, een Haspengouws pelgrimspad

Partners

Vanaf 20 juni biedt Haspengouw een unieke ervaring met de Via Christina Mirabilis, een bijna 100 km lang pelgrimspad dat wandelaars door de betoverende landschappen en rijke geschiedenis van de regio leidt. Deze meerdaagse route, ontwikkeld door 35 toegewijde vrijwilligers, eert Christina Mirabilis, een buitengewone vrouw uit Haspengouw. Haar inspirerende levensverhaal leidt pelgrims door een gids langs natuurpaden, erfgoedlocaties en kunstinstallaties.

Acht eeuwen na haar dood blijft Christina Mirabilis wereldwijd fascineren en inspireren. Als jonge vrouw stierf Christina plotseling, maar haar wonderbaarlijke wederopstanding markeerde het begin van een buitengewoon verhaal. Lieve Opsteyn van Erfgoed Haspengouw legt uit: “Christina’s levensverhaal vormt een waardevol onderdeel van ons immaterieel erfgoed. Tijdens deze tocht ontdekken pelgrims plekken die met haar leven en dood verbonden zijn, zoals de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden, waar haar relieken worden bewaard. Ook andere locaties die haar thema’s en anekdotes weerspiegelen, zijn opgenomen in een wandelgids die Christina’s reis als rode draad volgt.”

Een Nieuwe Kijk op Psychische Kwetsbaarheid

De initiatiefnemers hopen dat Christina’s levensverhaal pelgrims anders laat denken over psychische kwetsbaarheid. Christina stond bekend om haar excentrieke gedrag en de pijn en onbegrip die ze doorstond. Uiteindelijk werd ze gezien als een wijze raadgever.

“Praten over geestelijke gezondheid blijft vaak een taboe. Christina’s openheid en kracht inspireren ons om dit te doorbreken. We zijn trots dat het pelgrimspad langs onze twee campussen loopt.”

Bert Plessers, directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis Asster

Naast pelgrimeren biedt de route ook een kunstzinnige ervaring. In Borgloon, onder de Sint-Odulphuskerk, wordt de kunstinstallatie ‘Mirabilis’ onthuld. Griet Teck en Maud Seuntjens creëerden samen met lokale kunstenaars en vrijwilligers deze installatie, geïnspireerd door Christina.

“Christina’s verhaal raakt aan thema’s die ons nauw aan het hart liggen, zoals verbinding en nabijheid bij psychisch lijden. We nodigen bezoekers uit om de installatie te ervaren als een ruimte voor verwondering en kwetsbare kracht, waarin zowel de lichtheid als de zwaarte van het bestaan een plek vinden.”

Griet Teck en Maud Seuntjens

Het project werd gerealiseerd met steun van Forum Okso vzw, het Vlaamse subsidiereglement voor bovenlokale cultuurprojecten, Erfgoed Haspengouw, lokale besturen van Borgloon en Sint-Truiden, het ESF-project Klooz, en 60 crowdfunders.

Een Moderne Pelgrimsreis

De route wordt ondersteund door een wandelgids en de app Wikiloc, die pelgrims langs het pad leidt. De Via Christina Mirabilis begint in Sint-Truiden, loopt via Brustem naar Wellen en Borgloon, en keert via Zepperen terug naar Sint-Truiden. Elke dagetappe heeft een uniek doel, met mogelijkheden voor rust, introspectie en bezinning onderweg.

“Vandaag liepen we 12 km van de Via Christina Mirabilis en het was een aangename ervaring. Hoewel we nooit in Santiago de Compostella zijn geraakt, weten we nu zeker dat we ons eigen pelgrimspad in Haspengouw zullen bewandelen.”

Ann Knaepen, wandelaar

De Via Christina Mirabilis is meer dan een langeafstandswandeling; het biedt een ontsnapping uit de dagelijkse sleur en de kans op ultieme vrijheid. Peter Deltour, schepen van Toerisme van Sint-Truiden, merkt op: “Sinds de Middeleeuwen verwelkomt onze streek pelgrims. Of je nu religieus bent of niet, pelgrimeren blijft in trek. Het succes van ons openingsweekend toont aan dat Christina’s erfenis springlevend is.”

Voor meer informatie over de Via Christina Mirabilis, bezoek: www.christinamirabilis.com/via-christina-mirabilis.
Voor details over de Christina Mirabilis Kluis, ga naar: www.christinamirabilis.com/kluis-christina-mirabilis.

Activiteitenkalender juni en juli 2024 Christina Mirabilis

 • Tot 31 december: Tentoonstelling en stadswandeling: Christina in 100 gedaanten
  Locatie: Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden (Grote Markt).
  Christina komt thuis in een tijdelijke tentoonstelling met verschillende kunstwerken rond Christina. Je vindt er bewijzen dat Christina de gemeenschap van Sint-Truiden, Haspengouw en daarbuiten door de eeuwen heen heeft geïnspireerd.
 • Van zaterdag 29 juni t.e.m. zondag 28 juli – Tentoonstelling ‘H. Christina – Kleurrijk, Mysterieus’ door de Academie Haspengouw Beeld.
  Locatie: Museum DE MINDERE, Sint-Truiden
  De Academie Haspengouw Beeld in Sint-Truiden stelt 24 werken tentoon in het innovatieve materiaal PanPastel over het leven van Christina de Wonderbare, onder artistieke supervisie van docente/curator Sandra Vandepoel.
 • Zondag 21 juli – Viering van Christina’s 800ste feestdag.
  Zondagsmissen in Sint-Odulphuskerk Borgloon (10u30), Sint-Laurentiuskerk Brustem (11u) en O.L.V.-kerk Sint-Truiden(10u30)
 • Woensdag 24 juli – Wandeling Christina Mirabilis
  Locatie: Visit Borgloon
  Wandel en leer meer over twee bijzondere vrouwen: Christina Mirabilis en Hildegard von Bingen.
 • Vrijdag 26 juli t.e.m. zondag 4 augustus – Straattheater Boddelkeer ‘WA e VROUMES is MICH DA’
  Locatie: Sint-Truiden Truiens straattheater door het lokale gezelschap ‘Boddelkeer’ geïnspireerd door Christina Mirabilis en de actualiteit.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief