Vitrine Tour keert terug met verfrissende kunst en nieuwe talenten

Vitrine Tour is terug! Zes kunstenaars overspoelen opnieuw het stadscentrum van Sint-Truiden met hun creativiteit. Lege etalages worden omgedoopt tot expo ruimtes, gevuld met uiteenlopende kunstwerken. Van drukkunst tot beeldhouwwerken – deze editie belooft weer een pareltje te worden.

Het project Vitrine Tour vult het centrum van Sint-Truiden met kunst. De tour biedt een unieke kans voor kunstenaars om hun werken tentoon te stellen tijdens een van de drukste periodes van het jaar, de eindejaarsshopping. Het project begon enkele edities geleden als manier om leegstaanden vitrines in onze winkelstraten op te vullen.

“Vitrine Tour is een heerlijk project om kunst in het straatbeeld te brengen en nieuwe artiesten in de kijker te zetten. Ook dit jaar bestaat het programma weer uit sterke artiesten.”

Stijn Vanoirbeek, schepen van Cultuur

Matthias Engelen was samen met Axelle VM Philtjens afgelopen zomer resident tijdens het jaarlijkse Zomeratelier in de Bogaard. Hij schepte voor Vitrine Tour een eigen fantasierijke wereld vol experimentele en bijzondere figuren. Momenteel doet Matthias een master Vrije Kunsten bij PXL Mad.
Artieste Amber Croonen is ook masterstudente Grafiek bij PXL Mad. Zij exposeert met gloednieuw werk dat ze eerder deze maand maakte tijdens haar residentie in het Frank Masereel Centrum.
Het werk van Stefan Gobert bestaat uit tekeningen en schilderijen van allerhande bijzondere dieren en natuurtaferelen, een toonbeeld van zijn eindeloze fascinatie voor de natuur. Stefan Gobert studeert schilderkunst aan de Academie Haspengouw Beeld.

Ook buiten de gekende winkelstraten

Al enige tijd loopt in Sint-Truiden een project waarbij bestaande winkels lege vitrines kunnen vullen met hun eigen producten. Zo kan je de stukken van Decadence de Luxe vinden in de vitrines van het voormalige pand van Lingerie Ann. De wandeling van de tour neemt je deze editie dan ook mee voorbij unieke plekken uit de Truiense geschiedenis. Zo staan enkele werken tentoongesteld in voormalig stripwinkel De Galliër en om de hoek van CC de Bogaard.
De tentoonstelling staat zoals steeds onder leiding van de curatoren Etienne Jammaers en Steven Vandervelpen. Beide kunstenaars hebben al heel wat expo’s en projecten achter de kiezen. Sinds 2021 slaan ze jaarlijks de handen in elkaar om Vitrine Tour te organiseren.”

Praktische info Vitrine Tour 2023

 • Van 1 december 2023 tot 31 januari 2024 | gratis toegang
  De expo in het stadscentrum is doorlopend te bezoeken. De locaties met het grondplan vind je terug via www.debogaard.be.
 • De expo in de kunstgalerij van Cultuurcentrum de Bogaard is als volgt open:
  Reguliere openingsuren:

  maandag tot vrijdag: 12u -18u
  zaterdag: 10u -16u
  zon- en feestdagen gesloten
 • Opgelet, tussen 23 december 2023 en 7 januari 2024 wijzigen de openingsuren:
  maandag tot zaterdag: 10-16u
  donderdag: 10-18u
  op zon- en feestdagen gesloten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!