‘Brandstof is geen luxe.’ Vlaams Belang Sint-Truiden voert actie

Vlaams Belang Sint-Truiden heeft op woensdag 6 april actie gevoerd aan het tankstation van DATS aan de Luikersteenweg. De partij wil hiermee protesteren tegen de torenhoge brandstofprijzen.

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is losgebarsten stijgen onze facturen op verschillende vlakken. De energiefactuur houdt ons al enige tijd wakker maar ook de prijs aan de benzinepomp wordt steeds hoger.
Vlaams Belang Sint-Truiden klaagt deze prijsstijgingen nu aan.

“Het maakt niet uit of je benzine of diesel tankt, bij elke tankbeurt wordt onze portemonnee leeggeschud. En voor elke liter die de burger koopt, gaat een liter naar de staat, want de helft van de brandstofprijzen bestaat uit belastingen. Het wordt tijd dat ze in de Wetstraat eens luisteren naar de mensen in de Dorpstraat: maak tanken terug betaalbaar!”

Roosmarijn Beckers, Afdelingshoofd en Vlaams Parlementslid

Woensdagochtend heeft het Vlaams Belang actie gevoerd aan het DATS-tankstation aan de Luikersteenweg. De partij deelde flyers uit aan pendelaars en toonde een groot spandoek aan voorbijrijdende wagens met de boodschap: “claxonneer voor betaalbaar tanken!”, wat volgens de partij luid en enthousiast werd onthaald door voorbijrijdende automobilisten.
De partij voert actie omdat ze niet tevreden is met de energiedeal van de Federale regering. Deze kwam er als antwoord op de stijgende facturen. Zo besliste de regering over een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en een verwarmingspremie van 100 euro. De partij vond de maatregelen ontoereikend en sprak zich op nationaal politiek niveau al uit over de beperkte tegemoetkoming inzake energiefactuur.

Plafondprijs

Volgens de partij zijn de inspanningen van de nationale overheid inzake de brandstoffactuur minimaal. Voor elke twee euro die mensen aan brandstof uitgeven vloeit er één euro in de vorm van heffingen naar de overheid. Die geven daar nu 17 cent van terug, aldus cijfers van Vlaams Belang.
De partij stelt drie maatregelen voor om brandstof tijdens deze crisis betaalbaar te houden voor mensen. Zo stellen ze voor dat de btw op benzine wordt verlaagd van 21% naar 6% . Ook willen ze de brandstofaccijnzen verlagen naar het Europees minimum en wil de partij dat er een tijdelijke plafondprijs komt op brandstof van 1,60 euro per liter.

De actie van Vlaams Belang Sint-Truiden kadert in een bredere nationale campagne voor ‘betaalbaar tanken’ die eind maart werd gelanceerd. De partij heeft tevens een petitie op poten gezet, die te vinden is op betaalbaartanken.be

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!