Een nieuwe politieke week in Sint-Truiden begon met een bom. Burgemeester Ingrid Kempeneers stelt in Het Belang van Limburg dat verschillende partijen in onze stad een voorakkoord tegen CD&V hebben gemaakt. Ze ziet dan ook geen andere optie dan eventueel met Vlaams Belang te spreken als er geen andere mogelijkheden zijn na 13 oktober. Ondertussen trok de burgemeester haar statement terug, maar het maakte hoe dan ook veel los in het Truiense politieke veld.
Indien geen enkele andere partij met Ingrid Kempeneers en haar CD&V wil spreken, ziet zij zich genoodzaakt om naar Vlaams Belang te stappen. Dat was wat de lezer meekreeg uit een artikel van Het Belang van Limburg op maandagochtend. Kempeneers reageerde ondertussen met een rechtzetting. Hierin meldt Kempeneers dat ze geen samenwerking wil met Vlaams Belang, maar roept ze ook haar collega’s op om een eerlijke en propere campagne te voeren. Kempeneers blijft echter vasthouden aan het idee dat er een voorakkoord tegen haar en haar partij is opgezet. Eerder meldde ze al in haar tussenkomst in het VRT programma de Zevende Dag dat ze meent dat er een voorakkoord is in Sint-Truiden.
Lees hier integraal de rechtzetting van Ingrid Kempeneers.
Niet de nuttige idioot voor het behoud van een post
Het artikel van HBVL is intussen ingetrokken, maar de woorden blijven nog nazinderen. Zeker bij andere partijen, waar vooral de reactie van Roosmarijn Beckers opvalt. Beckers bedankt in een open brief op sociale media Kempeneers voor de uitgestoken hand en neemt naar eigen zeggen de uitnodiging zeker in beraad. Maar ze is niet bereid om Kempeneers te depanneren zodat ze burgemeester kan blijven.
Maar Beckers is wel scherp over de intenties van Kempeneers. Zij en haar partij willen geen gesprekken aangaan op basis van rancune tegenover andere partijen die deals sluiten om Kempeneers buitenspel te zetten. Bovendien wil Beckers dat alle (toekomstige) mandatarissen van CD&V duidelijk maken dat zij voor een integere en transparante manier van politiek staan. Of deze uitspraak een verwijzing naar specifieke personen is, is niet duidelijk. CD&V kende afgelopen legislatuur verschillende actieve en voormalige mandatarissen die in een schandaalsfeer terecht kwamen. Naast Beckers hebben ook al andere partijen te kennen gegeven dat deze figuren een probleem voor hen vormen.
Lees hier integraal de open brief van Roosmarijn Beckers aan Ingrid Kempeneers.
Voorakkoord
Over het zogenaamde voorakkoord dat Kempeneers aanhaalde in het eerste artikel van HBVL, zeggen de vernoemde partijen (Vooruit, Open VLD en N-VA) dat er geen voorakkoord is. Ludwig Vandenhove en Pascy Monette reageerden kort aan onze redactie dat beide partijen openstaan voor gesprekken met iedereen. Vandenhove ontkent bovendien dat hij niet met Kempeneers zou willen spreken. Een statement dat al vaak werd gelanceerd in de wandelgangen van de Truiense politiek.
Günther Dauw (N-VA) reageert scherp op de hardnekkige beweringen van Kempeneers dat er een voorakkoord zou zijn. Dauw stelt dat N-VA ongebonden naar de kiezer gaat, maar al wel met verschillende partners gesprekken heeft gehad.
Ook WOW reageert misnoegd op het nieuws. In een artikel dat dit weekend in De Tijd verscheen, werd namelijk gemeld dat verschillende leden van de partij gesprekken het met Vlaams Belang niet problematisch zouden vinden. Het cordon sanitaire is volgens WOW dan ook ondemocratisch. Lijsttrekker Marijn Ghys ontkent echter dat deze discussie heerst binnen hun partij.
Update!
Ondertussen heeft voormalig schepen Jurgen Reniers zijn ontslag ingediend bij de CD&V-fractie. De aanleiding is de berichtgeving over de uitspraken van Kempeneers over gesprekken met Vlaams Belang.