Voormalige vliegbasis Brustem opengesteld voor 9 lokale initiatieven

Samen met DronePort en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM), geeft Sint-Truiden groen licht voor de organisatie van  evenementen op de voormalige luchtmachtbasis in Brustem. Er zal ruimte zijn voor jaarlijks 9 activiteiten. Momenteel zijn al enkele plaatsen geboekt voor oa een festival.

In het verleden lokte Bompad, de jaarlijkse fuif van Chirojongens RVM Sint-Marten, geregeld 3500 à 4000 feestvierders naar Loods 66. Daarnaast lenen de uitgestrekte terreinen zich uitstekend als filmlocatie. De vroegere luchtmachtbasis schitterde onder andere in ‘La promesse de l’aube’ (2017) met Charlotte Gainsbourg en ‘De slag om de Schelde’ (2020) en in tv-series zoals ‘Undercover’, ‘Chaussée d’amour’ en ‘Into the night’. Daarnaast vonden ook Vlaamse programmamakers de weg naar Brustem met ‘Het lichaam van Coppens’ (VTM), ‘Helden’ (Ketnet), ‘Ghost Rockers’ (Studio 100).
Vanaf 2019 werd het voormalige militaire vliegveld ook de thuisbasis van DronePort, een incubator voor innovatieve start-ups in de ruimtevaart- en dronesector die tevens de regionale luchthaven uitbaat. Nu al organiseert DronePort het hele jaar rond vliegactiviteiten op de site. Voortaan worden daar jaarlijks nog tot 9 andere evenementen aan toegevoegd. Een aantal van die plekken is ondertussen al opgevuld.

“Het is niet de bedoeling om mega evenementen naar Brustem te halen, zoals in het verleden wel eens is gesuggereerd. Met deze mogelijkheid willen we vooral tegemoetkomen aan de vraag van Truiense verenigingen en plaatselijke organisatoren. Sint-Truiden heeft een bruisende evenementensector en een verenigingsleven om fier op te zijn. Die mensen willen we na een lastige periode een hart onder de riem steken.”

Hilde Vautmans, schepen van evenementen

Vautmans verwijst naar de geruchten uit het verleden waarin werd gezegd dat Pukkelpop in Brustem wou neerstrijken.
Het stadsbestuur kiest er nu voor om zich met deze openstelling te richten op lokale organisatoren van evenementen. Zij zijn al jaren vragende partij voor extra evenementenlocaties in onze stad. Met het openstellen van de terreinen mikt het bestuur dan ook op een waaier van evenementen die vertrekken vanuit onze lokale verenigingen.

“Op de terreinen in Brustem hebben we de ruimte om allerlei zaken op een veilige manier te laten doorgaan. Ik denk dan aan muziekfestivals, maar ook aan sportactiviteiten, socio-culturele aangelegenheden en evenementen van de landbouwsector. We willen deze uitgestrekte site gedeeltelijk openstellen voor de mensen uit de omgeving. Daar kunnen ze  dan op een veilige manier activiteiten op touw zetten, waar we elkaar opnieuw op een warme manier kunnen ontmoeten. Daarnaast blijven filmproducenten en programmamakers natuurlijk van harte welkom op de voormalige luchtmachtbasis en in het Haspengouwse hinterland.”

Hilde Vautmans, schepen van evenementen

Knalffestival 2.0!

In februari bijt de Rally van Haspengouw de spits af. De voormalige luchtmachtbasis wordt dan de locatie van de servicezone. Later in 2022 volgen nog de jaarmarktprijskamp, een fitnessevent, een benefiet, een dance- en een popfestival. Deze laatste zal doorgaan op 8 en 9 juli. Het gaat om de opvolger van het succesvolle Knalfestival.
Knalfestival ging vorig jaar door toen we nog even mochten knallen. Het evenement was volledig aangepast aan de toen geldende coronamaatregelen en bracht toppers als Regi, Kobe Ilsen & Viktor Verhulst naar Sint-Truiden. Het festival zal van naam veranderen en hun concept aanpassen gezien de locatieverandering. Hou zeker de kanalen van Knalfestival in de gaten voor het nieuwe concept en de line-up!


Er zijn nog enkele plekken vrij, dus voorstellen van goede, kwaliteitsvolle en lokale evenementen zijn altijd welkom. Wil je je eigen evenement melden? Of meer informatie over de aanvraag? Klik dan op deze link voor de website van dienst evenementen.
Of neem contact met hen op via: