cdn_helper

cdn_helper

Vrijstaat A palmt deze zomer het voormalige Technicum in voor 6 weken!

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Vrijstaat A, de populaire pop-up zomerbar waar creativiteit en evenementen elkaar ontmoeten, zal ook dit jaar doorgaan in Sint-Truiden. Dat maakten ze op 10 april bekend tijdens een buurtvergadering in het voormalige Technicum. De zomerbar pakt dit jaar uit met een XL-versie en zal 6 weken lang het oude schoolgebouw en zijn tuin vullen met activiteiten en gezelligheid.

Vrijstaat A is een creatieve zomerbar in het centrum van Sint-Truiden die niet alleen zelf voor veel animo in de stad zorgt maar ook de ruimte laat voor andere Truiense organisaties en individuen om projecten op poten te zetten. Vorig jaar vond de eerste editie plaats in het Oud Atheneum, een verlaten schoolgebouw. Dit jaar zal de organisatie zijn intrek nemen in een ander voormalig schoolgebouw, namelijk het Technicum aan het Truiense stadspark.
Op woensdag 10 april stelden de organisatie achter Vrijstaat A, vzw Verrassend Positief, hun plannen voor aan de buurtbewoners die rond het Technicum wonen. Op deze manier wil de organisatie haar project voorstellen en antwoorden op vragen. Dit deze ze ook bij hun vorige editie.

“Door de buurt te betrekken in onze werking en hen te informeren over wat we willen doen, maken we van onze creatieve hotspot een sterk concept. Vanavond stelden we ons concept voor aan buurtbewoners en gaven we antwoord op eventuele bezorgdheden. De samenwerking en het begrip van de buren is voor ons een prioriteit.”

Bert Vanoirbeek, voorzitter Verrassend Positief

Succes leidde tot een tweede editie

In eerste instantie was Vrijstaat A een eenmalig project van de jonge vzw Verrassend Positief. Deze wil meer creativiteit en (zoals hun naam doet vermoeden) positiviteit brengen naar Sint-Truiden. Het succes van de eerste editie van de creatieve hotspot leidde echter al snel na de laatste noten op het afsluitfeest tot plannen voor een Vrijstaat A 2.0. Volgens voorzitter Bert Vanoirbeek, ligt het succes van het concept in het feit dat iedereen in de Vrijstaat een activiteit kan organiseren als ze maar een leuk idee hebben. Vrijstaat A ondersteunt hen dan met alle praktische organisatie.

“Het concept blijft hetzelfde als dat van vorig jaar: wij voorzien alle logistieke ondersteuning voor iedereen die iets wil organiseren. Dat gaat van locatie, de bar, het podium tot promotie van de evenementen. Hierin zijn we ook heel flexibel: je kan ons letterlijk een paar dagen op voorhand bellen, op het podium kruipen en beginnen. Dat maakt het voor iedereen met een idee toegankelijk en laagdrempelig om iets te organiseren.”

Bert Vanoirbeek, voorzitter Verrassend Positief

De formule leidde al tot verschillende unieke evenementen zoals het Haspengouws Podcastfestival. Ook oude getrouwe events zoals de Midweekfeesten vonden hun weg naar de Vrijstaat. Uniek aan Vrijstaat A is ook de diversiteit aan mensen die de organisatie samen kon brengen. Van leden van jeugdhuis Expo tot jonge ouders, senioren, ondernemers en muzikanten, iedereen kwam vorige zomer samen in het Oud Atheneum. Dat succes wil de organisatie ook verderzetten in het Technicum.

“Onze organisatie werkt, omdat hij in eerste plaats is geworteld in een sterke community. Bij de opstart van Verrassend Positief hebben we een facebookgroep aangemaakt waarin iedereen met een positief idee gelijkgezinden kon vinden en zich geheel vrijblijvend kon inzetten voor Vrijstaat A en andere acties van vzw Verrassend Positief,” zegt Silke Thomas, community manager van vzw Verrassend Positief.

Silke Thomas, community manager vzw Verrassend Positief

XL versie met meer groen en diversiteit

De tweede editie van Vrijstaat A wordt door de ruimte die het voormalige Technicum biedt onmiddellijk een XL versie met niet alleen verschillende terraszones maar ook extra ruimte voor kids en lokalen die gebruikt kunnen worden voor lezingen, workshops en nog veel meer. Speciaal voor de EK-zomer zullen bezoekers van de Vrijstaat op een groot scherm naar het voetbal kunnen kijken en dat in een gezellige oase van rust nabij het Truiense stadspark.
De organisatie zal ook samenwerken met stedelijke instanties zoals CC de Bogaard. De lente- en zomerateliers van het cultureel centrum zullen doorgaan in het Technicum tijdens Vrijstaat A. De lenteateliers lopen van 01/05-30/07 (deelnemers tot 26 jaar).

Veel details over het programma wil de organisatie nog niet kwijt. De komende weken zullen al een paar grote events worden afgeklopt. Hou dus zeker de socials van de organisatie in het oog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Praktisch

  • Vrijstaat A
  • 12 juni – 21 juli
  • Site Technicum Sint-Truiden, Gildestraat 22, 3800 Sint-Truiden

Blijf op de hoogte van het volledige programma van de zomerbar via www.vrijstaata.be

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief