Vrouw en Maatschappij voert actie tegen intrafamiliaal geweld

De Truiense afdeling van Vrouw en Maatschappij voerde gisteren actie tegen intrafamiliaal geweld en de gevolgen die dit heeft voor kinderen. Ze deden dit door knuffelbeertjes te gaan uitdelen bij organisaties die vaak met de problematiek in contact komen.

Bij incidenten van intrafamiliaal geweld zijn kinderen in meer dan 40% van de gevallen getuige van de geweldpleging tegen een van de ouders. Deze kinderen worden zelden erkend als een volwaardig slachtoffer van deze situaties. Maatregelen rond deze problematiek houden dus niet steeds rekening met hen.
Getuige zijn van geweld op jonge leeftijd kan thans ernstige gevolgen hebben op de psychische en emotionele toestand van het kind. Om maar te zwijgen over de gevolgen voor de toekomst. Daarom pleit Vrouw en Maatschappij Sint-Truiden in hun jaarlijkse lintjesactie voor meer aandacht voor het kind in het beleid rond de problematiek van intrafamiliaal geweld.

Bekendheid 1712

Vrouw en Maatschappij pleit onder andere voor een betere bekendheid van de hulplijn 1712. Deze hulplijn specialiseert zich in het opvangen en signaleren van geweld, misbruik en kindermishandeling. Hun website is ook aangepast zodat ze zo toegankelijk mogelijk is voor slachtoffers of getuigen van alle leeftijden.
V&M vraagt ook dat aangifte van verontrustende thuissituaties anoniem kunnen gebeuren en dat de kindreflex wordt toegepast. Dit is een instrument voor professionals om verontrustende thuissituaties op te merken.

Witte lintjes en knuffels

Om aandacht te vragen voor de problematiek en om het noodnummer 1712 te promoten gingen enkele CD&V mandatarissen en V&M vrijwilligers witte lintjes en knuffels afgeven aan organisaties en scholen met informatie en een concreet pakket aan beleidsvoorstellen rond de aanpak van intrafamiliaal geweld. Deze organisaties spelen een rol bij de preventie en de aanpak van de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen.  

De pluche knuffelhond staat er vanaf nu uitgestald als teken van hun engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Tegelijk maakt deze hond de hulplijn 1712 bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis.  

Zit jij met vragen over intrafamiliaal geweld? Neem dan zeker een kijkje op de website van het noodnummer 1712.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!