Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch geeft verduidelijking

Gisteren na de extra gemeenteraad kwam er een verrassende communicatie. Burgemeester Veerle Heeren neemt dan toch een pauze. Iets wat niet duidelijk was af te leiden uit de gemeenteraad.

Verschillende partijen binnen Sint-Truiden spraken hun ongenoegen uit over de plotse communicatie. PVDA-lid Maxime Pirard reageerde als volgt:

“Wie nu de burgemeester is, wordt of blijft van Sint-Truiden is totaal onduidelijk. Dit is echt dorpspolitiek een democratie onwaardig.”

Maxime Pirard, PVDA Sint-Truiden

Vlaams Belang voorzitter Roosmarijn Beckers zei op haar facebookpagina het volgende: “Als uit het onderzoek de zelfbediening van de burgemeester en haar entourage blijkt, is er maar één oplossing: ontslag!”
Oppositiepartij Vooruit was na het nieuws gisterenavond snel om de stap opzij van Veerle Heeren te claimen als hun verdienste. Al is er geen sprake van een ontslag.

Burgemeester Veerle Heeren neemt een pauze maar blijft beschikbaar voor de bestuursploeg en het verdere onderzoek van de gouverneur.

Geen ontslag wel een pauze om vooruit te gaan met de ploeg

Eerste Schepen en waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch reageerde deze ochtend in het radionieuws over de onduidelijkheid.

Hij bevestigt dat de coalitiepartijen op voorhand samen gesprekken hebben gevoerd over de verdere toekomst van de bestuursploeg. Volgens de Schepen/ burgemeester kwam de keuze voor een pauze van Burgemeester Veerle Heeren zelf. Een pauze die ze zelf aangaf nodig te hebben tijdens de gemeenteraad.

“Het is overroepen dat ze aan de kant wordt geschoven, ze heeft in de eerste plaats zelf aangegeven dat ze het rustiger aan wil doen.”

Jelle Engelbosch

Waarnemend burgemeester Engelbosch benadrukt dat er geen termijn is afgesproken en meent dat dit ook niet nodig is.

“Het vertrouwen is geschonden maar nu moeten we in alle sereniteit verder bouwen aan de ploeg en de toekomst. En dat doen we samen met CD&V en Open VLD. We gaan ervoor zorgen dat ons verhaal verder kan en de rust kan wederkeren in onze stad.”

“We hebben geen termijn afgesproken voor de pauze. Dat zal afhangen van hoe Burgemeester Veerle Heeren zich voelt en zal ook afhangen van de resultaten van het onderzoek van de Gouverneur en Audit Vlaanderen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we vandaag verder kunnen met de ploeg maar ook met het vaccinatiecentrum.”

Op de vraag waarom er niet duidelijker is gecommuniceerd over de pauze, verwijst Engelbosch naar de toch chaotische en heftige gemeenteraad. Er waren problemen met de digitale stemming op het laatste. Bovendien was het een emotionele raad voor Veerle Heeren.


“Ik denk dat het belangrijk is dat we hebben vastgesteld dat deze ploeg nog voldoende fond heeft om door te gaan. In verschillende gesprekken die ik had met collega Hilde Vautmans gaven we allebei te kennen dat wij samen met CD&V een goed verhaal hebben. Wij willen het project dat we aan het begin van de legislatuur gestart zijn verder zetten. Er ligt nog zoveel werk voor ons op de plank. We gaan dat niet opgeven omwille van deze gebeurtenissen.

Waarnemend Burgemeester Jelle Engelbosch

Engelbosch minimaliseert naar eigen zeggen de gebeurtenissen niet. Maar samen met de ploeg werd gekozen voor deze oplossing. Het alternatief was een langdurige politieke chaos en dat zou niet goed zijn geweest voor Sint-Truiden.

Instagram