Waarom Limburg en ook Sint-Truiden een inhaalbeweging maken qua vaccinaties

Zuid-Oost Limburg (lees Haspengouw) loopt achter qua aantal vaccinaties voor ouderen. Niemand lijkt te weten wat de precieze oorzaak van het probleem is, al wordt bevoorrading aangehaald als een belangrijke factor.

Het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden gaan de komende twee weken meer dan 5000 vaccins worden geplaatst. Deze week zo’n 2130 en de week erna 3100. Een ferme toename van het aantal vaccins op een week tijd. En dat is niet trend die we in andere vaccinatiecentra van onze streek ook zien. Haspengouw zit namelijk bij de slechtste van de klas betreft het aantal gevaccineerden.
De centra van Sint-Truiden (Sint-Truiden -Nieuwerkerken-Gingelom), Borgloon (Borgloon -Heers- Kortessem-Wellen) en Maaseik (Maaseik- Kinrooi-Dilsen-Stokkem) scoren met minder dan 30 procent onder het Vlaamse gemiddelde. Thans is er voldoende volk aanwezig in alle centra om zoveel mogelijk te vaccineren.
Noël Vandeboel, manager van verschillende vaccinatiecentra en verantwoordelijke voor het centrum in Maaseik meent dat de combinatie van nabijheid tot ziekenhuizen en minder bevolking in woonzorgcentra de oorzaak is van de scheve cijfers.
In het Belang van Limburg verwijst hij naar het feit dat zorgverleners prioritair zijn gevaccineerd net als mensen in woonzorgcentra. Een grijze bevolking betekent immers niet steeds dat je veel bewoners in woonzorgcentra hebt. Ouderen die nog zelfstandig wonen zijn de prioritaire vaccinatie van de woonzorgcentra namelijk misgelopen.

Levering vaccins nog steeds een groot probleem.

Het grote probleem in heel de discussie is en blijft nog steeds, de levering van de vaccins. AstraZenica zou deze week maar de helft van de gevraagde vaccins leveren die nodig zijn. Ook Moderna en Johnson & Johnson zijn niet klokvast betreft hun leveringen. Pfizer is de enige constante en zal eerder teveel dan te weinig vaccins leveren.
Als er te weinig vaccins worden geleverd dan is het logische gevolg dat er minder gevaccineerd kan worden ook al worden de vaccins die er zijn eerlijk verdeeld naar gelang bevolkingsopmaak.

Wij vroegen Burgemeester Veerle Heeren om een reactie:

“Sint-Truiden krijgt zijn deel maar we hopen op nog meer. We hebben voldoende capaciteit om 7 van de 7 te kunnen vaccineren.”

Burgemeester Veerle Heeren

Het probleem van de bevoorrading lijkt dus net als in het begin van de vaccinatiecampagne, de kern te zijn van het probleem.
Ondertussen schrijven mensen zich massaal in voor de reservelijsten via het platform Qvax. Aan wil om zich te laten vaccineren ontbreekt het dus niet.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!