Wachtlijsten sociale woningen Limburg blijft stijgen

Partners

Momenteel staan er 1628 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Sint-Truiden. Dat zijn er 100 meer dan een jaar geleden. Op Vlaams niveau staan er zo’n 182.436 mensen op de wachtlijst. Ludwig Vandenhove reageert streng op het woonbeleid van Vlaams Minister Diependaele.

Op 31 januari 2021 stonden 21.256 kandidaten op de wachtlijsten voor een betaalbare woning in Limburg. In 2020 waren dat nog 19.825 kandidaten. Over heel Vlaanderen staan 182.436 mensen op de wachtlijst.
Volgens minister Matthias Diependaele liggen deze cijfers in de verwachting. Hij meent dat sociaal wonen toegankelijker is geworden omdat de inkomstengrenzen zijn aangepast. Volgens de minister is een stijging dan normaal. Ook wijst hij op de weinig actuele waarde van de cijfers betreft sociaal wonen door corona.
Vandenhove ziet de cijfers minder rooskleurig in. Een stijging blijft volgens hem een stijging. Hij pleit dan ook voor de bouw van meer sociale woningen. Iets wat de minister volgens hem nalaat om te doen. Diependaele voert volgens Vandenhove alleen een aankondigingsbeleid met weinig actie.

Privé markt

De minister besliste onlangs om geld vrij te maken voor projectontwikkelaars uit de privé die betaalbare woningen willen bouwen. Kort samengevat krijgen projectontwikkelaars btw-korting wanneer ze een deel van hun woningen betaalbaar houden en een deel van de woningen die ze bouwen ter beschikking stellen aan een sociaal verhuurkantoor. De minister hoopt op deze manier het tekort aan sociale woningen aan te pakken. Het geld dat zal worden gebruikt voor de projectontwikkelaars komt namelijk van budget dat niet werd opgebruikt voor het bouwen van sociale woningen door sociale woonmaatschappijen.
Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove neemt deze steek naar de lokale maatschappijen niet.

“De sociale bouwmaatschappijen hebben lokale projecten genoeg. Als het al ergens stokt, is het net op het niveau van Vlaanderen, die de subsidies voor de sociale bouwmaatschappijen moet goedkeuren. Meer bepaald de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningen (VMSW), waar de minister zelf mee verantwoordelijk voor is.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams parlementslid

Fusies en postjes

Toen bekend geraakte dat in Limburg alle sociale woonmaatschappijen gefuseerd zouden worden, plaatste Vandenhove veel vraagtegens bij de beslissing. Iets waar lokaal schepen van wonen Jelle Engelbosch hem snel terecht op wees. Vooruit zat namelijk mee aan de onderhandelingstafel waar de fusie op Limburgs niveau werd beslist.
Al snel kwamen er echter andere kritieken. De maatschappijen zouden door de fusie hun kerntaak, het zorgen voor meer sociale woningen, uit het oog zijn verloren. De postjes en vooral de verdeling ervan onder de politieke actoren zouden belangrijker zijn geweest dan de daadwerkelijke doelen van de maatschappij. Ook het personeel van de verschillende lokale maatschappijen zouden nog in het donker tasten.

Volgens Eveline Kevers, voorzitter van de sociale woonmaatschappij Nieuw Sint-Truiden, is dit ver van de waarheid:

“De fusie zorgt voor samenwerking en samenbrengen van expertise. We spreken na de fusie ook niet meer over afzonderlijke maatschappijen, maar 1 woonmaatschappij. Vandaag staan we niet stil binnen NST en hebben we steeds onze verantwoordelijkheid opgenomen. We hebben in Sint-Truiden ons sociaal bindend objectief behaald, maar blijven innoveren, renoveren en investeren in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken.”

Eveline Kervers, voorzitter NST

Vandenhove meent dan weer dat de nadruk op postenverdeling overdreven is. Hij ontkent niet dat er een nadruk was op deze verdeling. Deze kadert volgens hem meer in de drang van kleinere gemeentes om een stok tussen de deur te hebben.

“Het gaat hierbij niet over ‘politieke postjes’, maar over de aanwezigheid van gemeentebesturen in de bestuursorganen van de nieuwe Limburgse maatschappij. Terecht roeren kleinere gemeenten zich daarover. Als ze geen zitje krijgen, is er nog minder kans dat ze nieuwe en/of meer sociale woningen in hun gemeente zullen krijgen. Dit gegeven is voor mij één van de redenen waarom ik een koele minnaar ben van deze fusie operatie.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid


Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief