Vredesactivisten creëerden naar aanleiding van één jaar oorlog tussen Oekraïne en Rusland de
vredesinstallatie ‘We need peace’ in de paterskerk van Sint-Truiden. De installatie doet ons stilstaan bij de vele duizenden gesneuvelden en bij de burgerslachtoffers die elke dag door oorlog vallen.
Vredesactivisten hebben de Minderbroederskerk in Sint-Truiden omgevormd tot kunstinstallatie. Het werk, dat bijna de volledige lengte van de kerk inneemt, bestaat uit 100.000 kleine kruisjes. Elk van de kruisjes stelt een slachtoffer voor van oorlogen. De vredesactivisten werkten voor de installatie vooral samen met vluchtelingen uit Oekraïne maar willen met de installatie/tentoonstelling de aandacht vestigen op alle oorlogen en hun slachtoffers.
Oorlog Oekraïne
Aan de tentoonstelling werkte vluchtelingen mee uit Oekraïne. Zij spelen mee in een video die in de kerk wordt afgespeeld en gaven ook hun getuigenis voor enkele teksten in de tentoonstelling. De vluchtelingen leerden de vredesactivisten kennen door hun wakes die ze sinds de start van de oorlog in Oekraïne organiseren. Een jonge moeder die 10 maanden in Sint-Truiden verblijft staat ons (anoniem) te woord.
“Het is onwezenlijk om erover na te denken dat de oorlog al een jaar aan de gang is. Je wordt het bijna gewend ook. De eerste maanden leefde ik dagelijks met angst en onzekerheid voor mijn familieleden die nog in Oekraïne zitten. Maar het went, al lijkt dat vreemd om te zeggen. De oorlog lijkt hier in Sint-Truiden zo ver weg, maar geloof me het is echt niet zo ver als het lijkt.”
Anonieme getuige
Hoe voelt het voor jou om hier te zijn, terwijl je nog familie hebt die in de actieve conflictzone zitten?
“Ik heb dagelijks contact met hen en zie ook beelden over het conflict via de TV kanalen uit Oekraïne. Als mijn familie aan de andere kant van de lijn rustig is ben ik dat ook. Maar als zij ongerust zijn ben ik dat evenzeer.
Anonieme getuige
Soms voel ik me slecht als ik hoor hoeveel mensen van mijn leeftijd zich inschrijven in het leger om te vechten terwijl ik hier in veiligheid zit. Maar ik heb aan het begin van het conflict ervoor gekozen om te vluchten met mijn zoontje.”
Denk je soms al aan wat je zou doen als morgen de oorlog stopt?
“Dat is heel moeilijk om te zeggen. Toen ik hier aankwam dacht ik ook niet dat ik 10 maanden later nog in Sint-Truiden zou zitten. Ik volg Nederlandse les en bekijk nu alles van dag tot dag. Want ja, een oorlog laat ook lang nadat het vechten is gestopt zijn tekenen na. De bloemen van onze natie (muzikanten, wetenschappers, jonge mensen, talent in het algemeen,…) worden nu naar het front gestuurd. Dat zijn figuren die je als land niet zomaar terugkrijgt na een conflict.”
Anonieme getuige
Middelen voor kinderziekenhuis
De tentoonstelling wil ook geld inzamelen om oorlogsslachtoffers te steunen. Dit doen ze door drie kunstwerken te veilen. Met het geld wordt hulpmateriaal gekocht dat naar het kinderziekenhuis in Lviv.
Een bod kan worden uitgebracht via volgend mailadres: peter@mediacircus.be
De tentoonstelling is elke zaterdag van februari (4 feb., 11 feb., 18 feb. en 25 feb. 2023) tussen 16u. en 20u gratis te bezoeken en als je wil kan je een vredesboodschap achterlaten. Scholen en groepen kunnen ook tijdens de week op bezoek. Hiervoor kan best eerst een afspraak worden gemaakt via peter@mediacircus.be.