Werken aan historische Speelhofsite gaan van start

Partners

De werfdoeken hangen op en de aannemer is klaar met de voorbereidingen want deze week starten de werken aan kasteeldomein ’t Speelhof. Het lokaal bestuur werkt aan een nieuwe toekomst voor de historische gebouwen. Het domein zal buiten de werfzone nog steeds toegankelijk zijn voor bezoekers en er zijn plannen voor een pop-up horeca concept.

Op de valreep besliste het Truiense stadsbestuur deze legislatuur nog te starten met de renovatie van ’t Speelhof, de tweede groene long nabij ons centrum.
Het Speelhof werd in 1585 gesticht als een buitenverblijf voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden. Vandaag de dag is het domein een plek waar natuur en plezier in de vorm van een speeltuin, dierenpark en rozentuin, elkaar ontmoeten. De gebouwen waren echter dringend toe aan renovatie. Iets wat begin deze maand van start is gegaan.

Het eerste deel van de werken concentreert zich op het stabiliseren van de ondergrond en de structurele integriteit van het gebouw. Het gebouw wordt hierbij volledig gestript. De belangrijkste erfgoedelementen zoals de houten trap en marmeren vloer worden gedemonteerd en opgeslagen, zodat ze in een later stadium veilig teruggeplaatst kunnen worden. Daarna volgen de dakwerken, gevelwerken en de herstellingen aan het schrijnwerk.
In een eerste fase wordt het herenhuis aangepakt. Daarna volgen de andere delen van het domein.

Ook de orangerie wordt in ere hersteld. De demontering en heropbouw van de constructie vergt een gespecialiseerde aanpak en wordt pas gestart na de realisatie van de ingrijpendste werken aan het gebouw.
Wat de specifieke invulling zal zijn van ’t Speelhof na de werken is nog niet duidelijk. Het stadsbestuur wil evolueren naar een recreatief domein. De specifieke invulling die de gebouwen zullen krijgen is echter nog niet afgelijnd.

Veiligheidsmaatregelen

Om ieders veiligheid te garanderen wordt een deel van de dreef voorbehouden voor werfverkeer. Fietsers worden omgeleid via het nabijgelegen begijnhof, voetgangers kunnen het Speelhof verkennen via de tuinen en het dierenparkje.

Er komt een tijdelijke pop-up horeca aan de speeltuin op de site van het Speelhof zodat bezoekers nog steeds kunnen genieten van de groene omgeving met een hapje en een drankje. Het einde van de werken is voorzien voor maart 2026.

Meer info over het verloop van de werken is terug te vinden op www.sint-truiden.be/restauratie-speelhof

Lees ook

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Christian Lattanzio wordt nieuwe coach van STVV

Achter de schermen werkten de sportieve beleidsmakers van STVV de voorbije weken hard aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat mondt vandaag uit...

WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van...

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de...

Instagram

WOW Sint-Truiden stelt eerste tien kandidaten voor.πŸ—³

Na Open VLD Sint-Truiden geeft nu ook WOW inkijk in hun lijst voor de
Midweek, Dansplan en meer groen!✨

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in Sint-Truiden, heeft zijn deuren weer geopend. Dit jaar vullen ze
π˜Ύπ™§π™šπ™–π™©π™žπ™šπ™«π™š π™―π™€π™’π™šπ™§π™—π™–π™§ π™‘π™§π™žπ™Ÿπ™¨π™©π™–π™–π™© 𝘼 𝙀π™₯π™šπ™£π™© 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙫𝙀𝙣𝙙 π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™™π™šπ™ͺπ™§π™šπ™£! πŸ₯³

De zomerbar verhuisde voor deze editie van het verlaten schoolgebouw Atheneum in
Sint-Truiden kleurt geel na de nationale verkiezingen van 9 juni. πŸ—³

Vlaams Belang heeft zich afgelopen zondag gebombardeerd tot de grootste
Actievoerder Filip Ectors werd daarstraks gevraagd te vertrekken aan het kiesbureau van de Gazo. πŸ“Š

De man was actie aan het
Fijne vaderdag aan alle papa’s! 😍

#vaderdag
Morgen is het zover!
Dan trekken we met z’n allen naar de stembus. πŸ—³οΈβ˜‘οΈ

Heb je nog vragen of ben je het
Een actie tegen πŸ’©

Nog tot 12 u kan je gratis een foto met je hond laten nemen op het Damiaanplein.
Een warm licht voor alle studenten! πŸ•―οΈ

In de hoofdkerk brandt de Trudofederatie een kaars voor de blok.
Alle kleine beetjes

Advertentie

Nieuwsbrief