Winnaars Literaire Prijzen Sint-Truiden bekend

De Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden kunnen nog altijd rekenen op een groeiende belangstelling. Ook in 2021 ontving de organisatie inzendingen van een recordaantal deelnemers. Omdat de pandemie een viering in de weg staat zullen Stad Sint-Truiden en Bibliotheek Toni Coppers vanaf 27 januari 2022 wekelijks via sociale media een winnaar in de kijker zetten.


Al meer dan veertig jaar organiseert de stad Sint-Truiden in samenwerking met de literaire jury’s de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden, een schrijfwedstrijd voor niet-gevestigde auteurs en jongeren. Voor de editie van 2021 kwamen er maar liefst 569 inzendingen van 330 verschillende deelnemers binnen.
In de huidige epidemiologische omstandigheden behoort een fysieke prijsuitreiking in de Academiezaal niet tot de mogelijkheden. Bij wijze van alternatieve uitreiking zetten Bibliotheek Toni Coppers en de stad vanaf 27 januari (startdag van de poëzieweek) wekelijks een van de laureaten in de kijker op hun Facebookpagina. Zo krijgen cultuurliefhebbers uitgebreid de gelegenheid om kennis te maken met de gelauwerde auteurs en hun bekroonde inzendingen.

Wildcard Talentontwikkeling en Winnaars

Voor het eerst dit jaar mocht de Truiense Literaire Prijs ‘Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren’ uitreiken aan jongeren tussen de 14 jaar en 21 jaar oud. Zodra de maatregelen het toelaten zal het Willemsfonds workshops organiseren om het jonge schrijftalent te ondersteunen.

De eerste Wildcards zijn uitgereikt aan:

  •  Wij zijn wie van Marlies Celen (Veltem-Beisem)
  • De stuwdam van Talin de Jeu (Stichtse Vecht, Nederland)
  • Steeds meer mensen noemen van Leonie De Clercg (Wevelgem)

Het vierde bekroonde werk is De hond van je vader van Lena Majri uit Ronse. Zij sleepte met haar originele en beeldrijke gedicht Neologisme ook de jongerenprijs voor poëzie in de wacht.

Bruno De Waele (Hoegaarden) en Theo Van Loo (Assebroek) delen de ‘Jongerenprijs voor kortverhaal’. Hun sterk opgebouwde verhalen Komt u toch binnen en Ik spring stelden de jury voor een onmogelijke keuze.
Voor de 45ste Guido Wulms-prijs voor poëzie ontving de jury maar liefst 329 gedichten van 134 deelnemers. Ondanks dit recordaantal, viel de keuze anoniem op het gedicht Deemstering van Paul Vincent (Retie).
De Simon Michaël Coninckx-prijs van de Cultuurraad ging naar Jaap Lemereis uit Amersfoort (Nederland) voor het gedicht hotel in Dover met full british breakfast. Als ze eens wist van Fay Van Kerckvoorde (Gent), over een dementerende grootmoeder en haar kleindochter, mag zich voortaan de onbetwistbare winnaar noemen van de Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal.

Ere-jury


“Ten gevolge van de beperkingen besloten twee juryleden na jarenlange trouwe dienst om de fakkel door te geven. Jos Geusens beoordeelde al sinds 2005 inzendingen in de categorie proza. Jos Wilmots tekende al vanaf het prille begin present in de jury voor de poëzieprijs. We keken ernaar uit om deze twee sterkhouders tijdens de uitreiking in de bloemetjes te zetten voor hun belangeloze toewijding. Omdat Jos Wilmots mee aan de wieg stond van de Guido Wulms-prijs, willen we hem graag ere-jurylid maken. De officiële huldiging zal nu moeten wachten tot de eerstvolgende fysieke prijsuitreiking.”

Stijn Vanoirbeek, schepen van cultuur

Wil je zelf je kans wagen? Neem dan zeker een kijkje op de website www.literaireprijzen.be. Daar ontdek je alle prijswinnaars van de afgelopen editie en vind je meer info over het wedstrijdreglement. Inzendingen voor de editie van 2022 kunnen elektronisch worden ingediend tot 31 mei 2022.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!