Winst voor de extremen maar wat betekent dit lokaal? De Truiense peiling

In een recente peiling van HBVL is Vlaams Belang afgetekend de grootste partij in Limburg. N-VA blijft sterk op de tweede plaats. Vooruit en CD&V wisselen van positie en ook PVDA boekt sterke vooruitgang. Maar wat betekent dit voor Sint-Truiden? We vroegen het aan lokale kopstukken.

Op verschillende vlakken volgt de Limburgse peiling de nationale tendensen. Vlaams Belang is de grootste partij van Vlaanderen en ook de extreme partij aan de andere kant van het spectrum, PVDA, boekt stevige winst.

Omdat Truienaren een ras apart zijn, maakten onze redactie zijn eigen peiling. Help ons mee een beeld te vormen over de politiek in Sint-Truiden. Stem hieronder!

Extremen hebben duidelijke standpunten

De winst voor de uiterste partijen Vlaams Belang en PVDA wordt vaak toegeschreven aan hun duidelijk afgetekend profiel. Het standpunt van Vlaams Belang over een onderwerp als migratie staat al jaar en dag in steen gebeiteld. Standpunten die hen in al meer dan eens in de categorie racisme hebben ondergebracht. Nieuw sinds de vorige verkiezingen is het duidelijke ‘linkse’ karakter van hun sociaal-economische standpunten. Denk maar aan hun pleidooi voor een verlaging van de BTW op energie. Of hun acties tegen de stijgende facturen.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de partij steeds meer mensen weet aan te spreken. Zeker wanneer ze hun meer extremere standpunten wat onder tafel vegen ten voordelen van de linksere thema’s. Iets wat in de persoon van Roosmarijn Beckers van Sint-Truiden duidelijk naar vore komt.
Je zal de Truiense nooit betrappen op een extreem rechtse uitspraak in de Truiense straten.

“Een peiling is altijd maar een peiling, het enige resultaat dat telt zijn de verkiezingen. Maar een goede peiling als deze doet deugd. Het is een opsteker voor onze trouwe militanten die dag in dag uit in de weer zijn voor de partij. Het motiveert om keihard te blijven doorwerken en onze mensen op de eerste plaats te blijven zetten!”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang Sint-Truiden

Hetzelfde verhaal zien we bij PVDA. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met de sociaal-economische thema’s en de belangen van de man of vrouw op straat. Net als Vlaams Belang hield de partij de laatste maanden acties op nationaal niveau die ook lokaal uiting kregen. Denk maar aan hun actie rond toeteren voor betaalbare brandstof.

Screenshot Facebook PVDA Sint-Truiden.

“Zoals je ziet , zijn we volgens de peilingen van 5,6% naar 8,8% gestegen. Wij worden langzaam maar zeker sterker , wij bieden een alternatief aan de mensen. Voor betaalbare brandstof, eerlijke lonen, deftige pensioenen , betaalbaar wonen , dat is wat de mensen nodig hebben. Wij als partij gaan voor een duurzame toekomst en eerst de mens daarna de winst.”

Lizzy Vandenrijt, voorzitter PVDA Sint-Truiden

Conclusie

Duidelijke standpunten en steeds (publiekelijk) bezig met thema’s die mensen aangaan. Je zal PVDA en Vlaams Belang Sint-Truiden zelden betrappen op een communicatie die teveel over politiek gaat. Hun acties kaarten de grote maatschappelijke problemen (energieprijzen, migratie, brandstof,…) aan. Een formule die gezien hun vooruitgang in de peiling duidelijk werkt. Maar het valt nog af te wachten of zij deze nationale formule kunnen vertalen naar de lokale agenda.

Geen tafelspringers wel harde werkers

Ook Groen boekt in de Limburgse peiling een kleine winst. Ze gaan van 6,9% naar 7,9%. Nationaal maken de regeringsdeelname en de interne partijproblemen het de ecologisten niet makkelijk om een grote doorgroei te maken. Lokaal weet gemeenteraadslid Peter Van Dam zich te onderscheiden door zijn oog voor detail in dossiers. Zo bleef hij de afgelopen maanden op het de dossier van PFOS hameren en stelde hij ook scherpe vragen bij de Truiense begroting. Hij weet op deze manier niet alleen nationale thema’s waar zijn partij mee scoort naar een lokaal niveau te trekken maar vestigt zich ook in de Truiense dossiers.

“Blij dat de sociale partijen, die nog met 2 voeten op de grond staan, winst boeken. Spijtig dat populistische partijen winnen met oneliners zonder uitleg. Mensen tegen elkaar opzetten is heel gemakkelijk en jammer genoeg lukt dat. Maar dat is mijn stijl niet en zal dat ook nooit worden. Toch heb ik goede hoop voor de toekomst als ik zie dat er een groot deel van Limburg wel sociaal voelend is.”

Peter Van Dam, gemeenteraadslid Groen Sint-Truiden


Hun manier van oppositie voeren wordt over het algemeen gesmaakt bij de Truiense meerderheid. Bij de vorige verkiezingen haalde de partij lokaal 5,8% en koos ze ervoor om niet als kartel met sp.a op te komen.

Grafiek afkomstig van Vlaanderenkiest.be

Traditionele partijen in de problemen?

Ten opzichte van de vorige verkiezingen stijgt Vooruit (vroegere sp.a) in de peilingen. Ze nemen de derde plaats in in de Limburgse peiling en laten alleen N-VA en Vlaams Belang voorgaan.
Ludwig Vandenhove is hoopvol na de peiling van HBVL.

“Opiniepeilingen blijven relatief, alleen de verkiezingsuitslag telt. Maar ik ga liever vooruit in de opiniepeilingen dan achteruit. Ik ben positief en hoopvol. Vorige keer waren we al even sterk als de CD&V in Sint-Truiden. Met onze goede oppositie en nu deze peiling gaan wij resoluut om met VOORUIT de grootste partij in Sint-Truiden te worden.”

Ludwig Vandenhove, gemeenteraadslid Vooruit Sint-Truiden

Verschillende media wijten de stijging van Vooruit in de peilingen aan het ‘Conner-effect’. Toch is nuance nodig gezien Vooruit/sp.a bij de vorige verkiezingen in Limburg toch wel stemmen wist te halen ondanks de slechte nationale peiling. In Limburg zijn er namelijk verschillende spelers binnen de partij met een sterke lokale verankering.

Op lokaal niveau kenmerkt Vooruit zich met een heel luide manier van oppositie voeren. Hun belangrijkste dossiers worden doorgaans op de persoon gespeeld. De partij wordt daarin vaak versterkt via een lokale politieke blog. Denk maar aan de situatie rond de vroegtijdige vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren en de recente klachten tegen eerste schepen Jelle Engelbosch inzake vastgoed.
Het is niet abnormaal dat Vooruit in Sint-Truiden deze aanpak kiest. Voor de huidige meerderheid leverden zij immers jarenlang de burgemeester. In deze context werden zij door de toenmalige CD&V-oppositie ook hard aangepakt. Vooruit profileert zich dus net als CD&V toen als de partij tegen het stadsbestuur.

Vandenhove-effect

De grote troef van Vooruit op lokaal niveau is de persoon van Ludwig Vandenhove. Het lokale kopstuk dat met meer dan 4000 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen en met 13.167 stemmen voor de Vlaamse verkiezingen, zijn naam als populaire oud-burgemeester waarmaakt.
Het was dan ook de persoon van Vandenhove die in 2019 bij de Vlaamse Verkiezingen ervoor zorgde dat Sint-Truiden als een van de weinige steden in Vlaanderen rood kleurde

Grafiek Vlaanderenkiest.be. Uitslag kieskanton Sint-Truiden

CD&V als spiegel van Vooruit

Net als Vooruit in 2019 lijkt de CD&V in Limburg de nuance te zijn op de slechte peiling. Let wel: ook de peiling van HBVL geeft een sterke daling weer voor CD&V. Maar de partij staat wel nog steeds op de 4de plaats in de Limburgse peiling. Misschien is het dus niet toevallig dat CD&V nationaal de populaire Kinrooise burgemeester Jo Brouns in de Vlaamse regering hees.
Een uitgebreide reactie over de Limburgse peiling kreeg onze redactie niet. Wel stelde waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers dat de winst van een extreme partij als Vlaams Belang verontrustend was. Ze ontkent bovendien de slechte resultaten voor CD&V op nationaal niveau niet.

Opvallend in het Truiense straatbeeld is bovendien de populariteit van personen als Ingrid Kempeneers maar zeker ook nog van Veerle Heeren. Sint-Truiden is de laatste jaren dan ook enorm veranderd. Ondanks de fouten tijdens de vaccinaties en de vreemde situaties met de begroting, worden veel projecten gerealiseerd door het stadsbestuur. Deze worden echter vaak in de schaduw gezet door het oppositiewerk van Vooruit en de al even scherpe antwoorden die de Truiense bestuurspartij CD&V als antwoord geeft.
En zo lijken de twee grootste partijen uit de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 steeds terug te komen op een strijd tegen elkaar.

Conclusie: wie is de derde en wie loopt er mee heen?

Naar aanleiding van de nationale peiling waarin de meeste traditionele partijen een stevig verlies boekten, maakte cartoonist Lectrr volgende tekening:

Alle traditionele partijen in ons land gaan op de een of andere manier achteruit en werken aan een vernieuwingsoperatie. Vooruit heeft het ergste van deze verandering al meegemaakt onder hun vorige voorzitter John Crombez. Op nationaal niveau heeft N-VA de luxe dat ze hun vernieuwing in stilte kunnen uitvoeren zonder een extra schijnwerper op hun partij. Vergeet niet dat ook bij N-VA al grote namen zijn opgestapt zoals Lorin Parys.
De constante die we wel zien terugkomen is de winst van zowel PVDA als Vlaams Belang ten koste van de traditionele partijen.

Maar wat betekent dit dan allemaal voor Sint-Truiden?

Wat de nationale en Limburgse peiling ons leren is dat mensen kiezen voor partijen en mensen met een duidelijke smoel. De partijen die de strijd aangaan tegen de problemen maar niet uitgesproken tegen elkaar. Net daarom zou het wel eens kunnen dat hun groei zich in 2024 ook aftekent in de lokale politiek. Een enorm versnipperd partijlandschap dreigt zich dan ook lokaal af te tekenen. Wat de vorming van een bestuur niet makkelijk maakt. Al zeker niet omdat er een nieuw gemeentedecreet van toepassing zal zijn waarin kiezen niet meer verplicht is en het stemmenkanon als eerste aan zet is.

Belangrijk! Voor onze analyse kregen wij geen reactie van Open VLD of N-VA. Zij werden dus niet opgenomen in het artikel.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!