Zes tentoonstellingen met een beestige blik op erfgoed

Partners

Een taxidermist en de geheimen van het verloren wetenschapsmuseum, de imkerij en de honingbijen of foto’s en verhalen over het Sint-Truiden van vroeger, erfgoeddag neemt je aanstaande zondag mee op beestig avontuur! Naar aanleiding van erfgoeddag kan je zes bijzondere tentoonstellingen rond dieren in Sint-Truiden bezoeken. Centraal dit jaar is het thema ‘Beestig’.

De tentoonstelling Dieren in de Trudoabdij opent de ‘Wunderkammer’ of het ‘verloren wetenschapsmuseum van het Kleinseminarie’. Hier ligt een omvangrijke studiecollectie van opgezette dieren en andere natuurlijke objecten (mineralen, fossielen…). Het kunst- en rariteitenkabinet wordt opnieuw tot leven gebracht. Dit alles in samenspel met één van de Medusa’s van Koen Van Mechelen, een kunstwerk waarin de grenzen van het conventionele doorbroken worden, zorgt voor een unieke vorm van diversiteit.
Op Erfgoeddag zal je hier opgezette dieren kunnen bekijken én een taxidermist vertelt de bezoekers meer over de wondere wereld van de taxidermie.

“Daarnaast neemt de tentoonstelling Bééstjes… allemaal bééstjes van KantelinK je mee naar de magische wereld van dieren, kom je alles te weten over imkers en honingbijen in de tentoonstelling Er-bij-horen van De Bieëntelers, leer je Franciscus van Assisi dé patroonheilige van de dieren beter kennen en de Heemkundig Kring van Sint-Truiden verzamelde foto’s en verhalen van vroeger over oa.de Veemarkt, de Varkensmarkt, paardenprocessies, hondenkarren, hanenzingen…”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Rondleidingen & workshop

Wie graag mee op zoek gaat naar dieren in kunstwerken kan een rondleiding volgen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Ook museum DE MINDERE ontwikkelde een ‘beestig’ parcours. En voor kinderen zijn er creatieve workshops in de Begijnhofkerk.

“We hebben een ongelofelijk rijk erfgoed in onze stad waardoor we dit jaar opnieuw met een sterk programma uitpakken. Heel wat organisaties en VZW’s hebben hun schouders gezet om dit mogelijk te maken. We zijn hen hiervoor bijzonder dankbaar. Het thema ‘Beestig’ spreekt ook kinderen aan. We verwachten zondag dan ook heel wat bezoekers waaronder vele gezinnen”.

Stijn Vanoirbeek, schepen Errfgoed

Volledige programma op de website van Stad Sint-Truiden.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief