Ziek raadslid mag gemeenteraad niet digitaal bijwonen

De gemeenteraad van maandag 20 juni begon met verontwaardiging. Gemeenteraadslid Carl Nijssens mocht namelijk niet deelnemen. Hij was besmet met COVID-19 maar mocht de vergadering niet hybride volgen.

Als corona ons één ding heeft geleerd dan is het wel de kunst van het digitale vergaderen. Ook in Sint-Truiden waar niet steeds elk raadslid even behendig was met de digitale tools, werd er digitaal vergaderd. Deze praktijk werd tot enkele maanden geleden aangehouden. Ook nadat fysiek vergaderen weer mocht, konden raadsleden op verschillende momenten digitaal aansluiten indien ze positief werden getest op COVID. Die mogelijkheid bleek voor de gemeenteraad van gisteren echter niet meer te bestaan. Gemeenteraadslid Carl Nijssens was positief getest op COVID-19 en vroeg om de gemeenteraad digitaal te mogen bijwonen. Zijn verzoek werd echter afgewezen omdat de gemeenteraad op 25 april 2022 een addendum goedkeurde waarin hybride vergaderingen om technische redenen niet zouden kunnen.

Addendum

Het document is een uitbreiding op het huishoudelijk reglement. In het addendum worden verschillende regels opgenomen waardoor onder andere: ‘bij gevaar voor de volksgezondheid of onvoorziene gebeurtenissen veroorzaakt door overmacht, kan de raadsvoorzitter beslissen de raden digitaal te laten plaatsvinden.’
Er worden ook vijf mogelijke manieren opgenoemd om een geldige stem uit te brengen op de gemeenteraad:

  • een elektronisch uitgebrachte naamstemming.
  • de geheime stemming.
  • de stemming bij handopsteking.
  • de mondelinge stemming.
  • digitaal stemmen.

In de kopie van het addendum dat onze redactie kon inlezen werd geen enkele vermelding gemaakt van een verbod op een hybride vergadering.
Volgens Carl Nijssens haalde het stadsbestuur digitale beperkingen aan om een hybride vergadering niet te laten doorgaan. Hij meent dat deze reactie kwam omdat het stadsbestuur de contracten voor de applicaties gebruikt voor digitale stemming niet heeft verlengd.

Nijssens zal zich nu bevragen bij de hogere overheid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!