Zomerterrassen mogen blijven staan. Horeca reageert afwachtend

Op het schepencollege van woensdag 9 november besliste het stadsbestuur dat de zomerterrassen van de Truiense horeca, kosteloos mogen blijven staan. De horeca reageert positief maar sommigen stellen zich toch vragen.

In Sint-Truiden worden de zomerterrassen omgetoverd tot winterterrassen. Het lokaal bestuur besliste tijdens het schepencollege van woensdag 9 november dat horecauitbaters nog tot en met maart 2023 hun terrassen kunnen plaatsen.
Ondanks de dalende temperaturen zal je in Sint-Truiden nog steeds een terrasje kunnen doen. Een thee, koffie of een warme choco het kan in de hoofdstad van Haspengouw ook in hartje winter op een terras. Het stadsbestuur heeft besloten dat winterterrassen kunnen worden geplaatst tot en met 15 maart 2023. Uitbaters kunnen dit kosteloos doen.

“Verschillende uitbaters stelden ons de vraag of ze een buitenterras mogen plaatsen. Als stadsbestuur willen we de lokale horeca maximaal ondersteunen en geloven we erin dat genieten van elkaars gezelschap in een sfeervol decor ook tijdens de wintermaanden mogelijk moet zijn. Vandaar dat we hebben beslist om tijdelijke winterterrassen toe te laten. De uitbaters mogen de terrassen voorzien van een sfeervolle winterinrichting die past binnen het beeld van de kersthappening -en verlichting die door vzw Trud’Or in het centrum wordt uitgerold.”

Hilde Vautmans, waarnemend burgemeester

Geen overkapingen

Ondanks dat vele horecauitbaters blij zijn met de beslissing stellen verschillenden zich toch vragen. Zolang de temperaturen goed blijven, blijft een winterterras zonder verwarming wel interessant. Bij de eerste koude zullen bezoekers echter al snel naar binnen gaan. Onze redactie vroeg aan waarnemend burgemeester en schepen van middenstand, Hilde Vautmans, wat uitbaters mogen doen om hun winterterrassen warm te houden in de winter.

“Wat er kan is afhankelijk van de locatie. Is er een vaste constructie dan kunnen 2 rijen aansluitend aan de constructie. Windschermen kunnen mits toelating, parasols mogen zeker. Tenten, zeilen en andere elementen voor een overkapping mag niet. Losse verwarmingselementen zijn ook niet toegestaan.”

Hilde Vautmans, waarnemend burgemeester en schepen van middenstand.

Voor de duidelijkheid: het gaat hier specifiek over de terrassen in het stadscentrum met een vaste constructie. Voor zaken buiten het centrum (waar dus geen vaste terrassen zijn), staat het stadsbestuur open voor voorstellen.

Instagram