cdn_helper

cdn_helper

Zonder Honger Naar Bed Sint-Truiden moet noodgedwongen stoppen

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Zonder Honger Naar Bed, de facebookgroep die maaltijden bedeelt bij mensen die het moeilijk hebben, moest zijn activiteiten noodgedwongen stoppen door controle van FAVV. Nu moet ook de afdeling Sint-Truiden zijn activiteiten stoppen.

Zonder Honger Naar Bed is geen traditionele voedselbank. Ze zijn begonnen als een facebookgroep en boden via deze weg maaltijdoverschotten aan aan mensen die het moeilijk hadden. Vaak ook mensen die in een grijze zone zitten en niet steeds overheidssteun krijgen.
Het concept startte 4 jaar geleden en had onmiddellijk heel veel succes. De Hasseltse groep moest zelfs een een stop inroepen omdat het concept zoveel succes had.
De vijf vrijwilligers waren dan ook fel geschrokken toen ze controle kregen van het FAVV (Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). De controleurs hadden o.a. opmerkingen over de bewaring van bloem. Omdat van de groep meer administratie werd gevraagd en hen werd uitgelegd dat in kader van de voedselveiligheid ze meer maatregelen moesten treffen, stopte de groep tijdelijk. Gezien hun kleine groep van 5 vrijwilligers waren de vele aanpassingen niet doenbaar op korte tijd.

“We helpen nu 57 Hasseltse gezinnen die in de grijze zone zijn beland. Ze verdienen net te veel voor het OCMW of voldoen niet aan de juiste criteria.”

Nathalie Martens, Zonder Honger Naar Bed Hasselt (HBVL)

Ook Truiense groep stopt

Zonder Honger Naar bed had ook al een initiatief lopen in Sint-Truiden. De facebookgroep met al 666 leden, meldde op 2 maart dat zij hun bedeling even stop zouden zetten.

Ook de Zonder Honger pagina van Sint-Truiden staat even op pauze.

Onbegrip bij vrijwilligers en gebruikers

Zowel klanten als vrijwilligers van de groep begrijpen niet waarom zij ‘gestraft’ worden voor het helpen van mensen in nood. De Hasseltse groep zal mogelijk zelfs een boete ontvangen die kan oplopen tot 750 euro omdat zij bepaalde regels voor voedselbanken betreft stickers met houdbaarheidsdata niet hebben gevolgd.
Vrijwilligers melden dat FAVV beter hun organisaties informeert in plaats van hen te straffen voor initiatieven die uit liefdadigheid en gemeenschapszin worden uitgevoerd.

Een BBQ of wafelbak met je school of vereniging organiseren mag tot 5 keer per jaar zonder je te hoeven registreren.


FAVV woordvoerder Hélène Bonte reageerde sussend maar kordaat in Het Belang Van Limburg. Ze meldt dat je maaltijden die je op overschot hebt thuis zelf mag weggeven. Je mag ook tot 5 keer per jaar een activiteit met voeding organiseren (zoals een wafelbak) zonder dat je je moet registreren bij FAVV.
Wanneer je echter op georganiseerde wijze voedsel bij winkels, horeca, etc gaat ophalen en een bedeling op poten zet, heb je een officiële registratie nodig. Je moet tevens bepaalde regels inzake voedselveiligheid volgen.

“Er zijn veel versoepelingen voor liefdadigheidsinstellingen en we willen ze helpen. We vragen alleen dat ze zich bij ons aanmelden als ze op regelmatige wijze producten gaan verdelen. Ze moeten ook een lijst bijhouden van de winkelpunten waar ze producten van krijgen. Als er dan een probleem is met de voedselveiligheid kunnen we snel ingrijpen. Voor verse en ingevroren producten vragen we een datum op het etiket en info over de allergenen.”

Hélène Bonte, woordvoerder FAVV aan HBVL.

Tijdens de coronacrisis zijn verschillende organisaties en private personen begonnen met acties om mensen in nood te helpen. En dat is nodig. Het aantal klanten bij voedselbanken is het laatste jaar alleen maar gestegen. FAVV roept mensen echter op om de regels te volgen. Voedselveiligheid is namelijk erg belangrijk, zeker als het aankomt op voedselverdeling bij mensen die het moeilijk hebben.

Bron HBVL

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief