Zonder Honger Naar Bed, de facebookgroep die maaltijden bedeelt bij mensen die het moeilijk hebben, moest zijn activiteiten noodgedwongen stoppen door controle van FAVV. Nu moet ook de afdeling Sint-Truiden zijn activiteiten stoppen.
Zonder Honger Naar Bed is geen traditionele voedselbank. Ze zijn begonnen als een facebookgroep en boden via deze weg maaltijdoverschotten aan aan mensen die het moeilijk hadden. Vaak ook mensen die in een grijze zone zitten en niet steeds overheidssteun krijgen.
Het concept startte 4 jaar geleden en had onmiddellijk heel veel succes. De Hasseltse groep moest zelfs een een stop inroepen omdat het concept zoveel succes had.
De vijf vrijwilligers waren dan ook fel geschrokken toen ze controle kregen van het FAVV (Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). De controleurs hadden o.a. opmerkingen over de bewaring van bloem. Omdat van de groep meer administratie werd gevraagd en hen werd uitgelegd dat in kader van de voedselveiligheid ze meer maatregelen moesten treffen, stopte de groep tijdelijk. Gezien hun kleine groep van 5 vrijwilligers waren de vele aanpassingen niet doenbaar op korte tijd.
“We helpen nu 57 Hasseltse gezinnen die in de grijze zone zijn beland. Ze verdienen net te veel voor het OCMW of voldoen niet aan de juiste criteria.”
Nathalie Martens, Zonder Honger Naar Bed Hasselt (HBVL)
Ook Truiense groep stopt
Zonder Honger Naar bed had ook al een initiatief lopen in Sint-Truiden. De facebookgroep met al 666 leden, meldde op 2 maart dat zij hun bedeling even stop zouden zetten.
Onbegrip bij vrijwilligers en gebruikers
Zowel klanten als vrijwilligers van de groep begrijpen niet waarom zij ‘gestraft’ worden voor het helpen van mensen in nood. De Hasseltse groep zal mogelijk zelfs een boete ontvangen die kan oplopen tot 750 euro omdat zij bepaalde regels voor voedselbanken betreft stickers met houdbaarheidsdata niet hebben gevolgd.
Vrijwilligers melden dat FAVV beter hun organisaties informeert in plaats van hen te straffen voor initiatieven die uit liefdadigheid en gemeenschapszin worden uitgevoerd.
FAVV woordvoerder Hélène Bonte reageerde sussend maar kordaat in Het Belang Van Limburg. Ze meldt dat je maaltijden die je op overschot hebt thuis zelf mag weggeven. Je mag ook tot 5 keer per jaar een activiteit met voeding organiseren (zoals een wafelbak) zonder dat je je moet registreren bij FAVV.
Wanneer je echter op georganiseerde wijze voedsel bij winkels, horeca, etc gaat ophalen en een bedeling op poten zet, heb je een officiële registratie nodig. Je moet tevens bepaalde regels inzake voedselveiligheid volgen.
“Er zijn veel versoepelingen voor liefdadigheidsinstellingen en we willen ze helpen. We vragen alleen dat ze zich bij ons aanmelden als ze op regelmatige wijze producten gaan verdelen. Ze moeten ook een lijst bijhouden van de winkelpunten waar ze producten van krijgen. Als er dan een probleem is met de voedselveiligheid kunnen we snel ingrijpen. Voor verse en ingevroren producten vragen we een datum op het etiket en info over de allergenen.”
Hélène Bonte, woordvoerder FAVV aan HBVL.
Tijdens de coronacrisis zijn verschillende organisaties en private personen begonnen met acties om mensen in nood te helpen. En dat is nodig. Het aantal klanten bij voedselbanken is het laatste jaar alleen maar gestegen. FAVV roept mensen echter op om de regels te volgen. Voedselveiligheid is namelijk erg belangrijk, zeker als het aankomt op voedselverdeling bij mensen die het moeilijk hebben.