11 zetels voor Vlaams Belang. Truiense peiling geeft moeilijke toekomst weer voor lokale politiek

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, zou Vlaams Belang in Sint-Truiden 11 zetels halen in de gemeenteraad. Dat was het resultaat van onze eindejaarspeiling. Vooruit en CD&V blijven aan elkaar gewaagd. De andere meerderheidspartijen zwakken af.

Voor onze eindejaarspeiling lanceerde we een bevraging via sociale media. De bevraging was een onzichtbare post die lukraak werd getoond aan mensen die in Sint-Truiden wonen. De resultaten waren niet zichtbaar na de stemming om beïnvloeding te voorkomen. Zoals de vorige keer werden er maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen dubbel zouden stemmen (beperkingen ivm ip-adres etc).
De bevraging werd door 743 Truienaren ingevuld. Beiden werden meer dan 2000 keer bekeken.

Link naar resultaten op pollwebsite hier.

We stelden voor de bevraging twee vragen:

  • Indien vandaag de gemeenteraadsverkiezingen zouden plaatsvinden, welke partij krijgt dan jullie stem?

    Omdat er nog geen lijsten bekend zijn voor de verkiezingen van 2024 hebben we alleen de traditioneel bekende partijen vernoemd. We voegden de categorie ‘Andere’ toe voor eventuele lokale lijsten.
  • ‘Indien vandaag de gemeenteraadsverkiezingen zouden plaatsvinden, welke van deze kandidaten moet dan volgens jou burgemeester worden?’

Voor deze vraag legden we de Truienaar enkele namen voor. De namen van de lijsttrekkers voor 2024 zijn immers nog niet bekend. Alleen CD&V heeft Ingrid Kempeneers naar vore geschoven. De personen die in onze bevraging werden vernoemd, zijn dan ook mensen die momenteel in het Truiense politieke landschap een rol van belang spelen. Daarom hebben we de onafhankelijke gemeenteraadsleden Luc Withofs en Carl Nijssens opgenomen in de lijst. Zij hebben de laatste maanden immers aangetoond dat je als onafhankelijke kandidaat heel wat teweeg kunt brengen. Verder hebben we rekening gehouden met wie bij de vorige verkiezingen lijsttrekker was of een bovenlokaal mandaat heeft. Dit heeft immers vaak invloed op de plaats die je krijgt op een lokale lijst.
Omdat de kandidaten niet zeker zijn hebben we voor elke partij een optie ‘andere kandidaat’ toegevoegd. We kozen er bewust voor om niet meerdere kandidaten per partij op te lijsten. Sommige partijen hebben immers meerdere grote namen in hun partij (bijvoorbeeld omdat ze een schepen leveren). Het zou oneerlijk zijn als een partij 3 namen had terwijl een andere slechts één heeft. Vandaar de categorie ‘Andere kandidaat.’

Vlaams Belang veruit de grootste

Vlaams Belang is nog steeds de grootste partij van Sint-Truiden. Moesten het morgen gemeenteraadsverkiezingen zijn, dan zouden zij 11 zetels binnenhalen in de Truiense gemeenteraad.

Zetelverdeling berekend volgens methode-Imperiali zoals voorgeschreven in de Vlaamse kieswet.

Opvallend is dat het huidige stadsbestuur geen meerderheid meer haalt. Ook als Vooruit aan zet zou komen, kunnen ze geen meerderheid vormen zonder CD&V. Indien Vlaams Belang zijn score uit onze peiling kan verzilveren, zullen zij het lokale politieke landschap dus sterk door elkaar schudden. CD&V en Vooruit waren gedurende de hele periode van de peiling verwikkeld in een nek-aan-nekrace. En ook nu de resultaten bekend zijn lijkt hun lot aan elkaar verbonden.
Gezien beide partijen elkaar de laatste jaren met veel felheid hebben bekampt is het nog maar de vraag of de interpersoonlijke relaties het toelaten om samen een meerderheid te vormen.

Opvallende resultaten van de burgemeesterspoll

Als het morgen verkiezingen zouden zijn, zou Ingrid Kempeneers haar sjerp mogen houden. Kempeneers, die na het ontslag van Veerle Heeren en Jelle Engelbosch burgemeester werd, is veruit de populairste politica van Sint-Truiden op dit moment met 23,82% van de stemmen.
Een opvallende tweede plaats gaat naar Carl Nijssens die zelfs de populaire oud-burgemeester Ludwig Vandenhove weet te kloppen.

De voormalige tweede man van CD&V Sint-Truiden kende de afgelopen jaren een woelig traject op politiek vlak. Vele interne strubbelingen en (naar eigen zeggen) pesterijen zorgden ervoor dat hij zijn partijkaart inleverde. Ondertussen verklaart Vandenhove met enige zekerheid an wie het hem vraagt dat hij Nijssens in 2024 mag inschrijven op zijn rode lijst. Al heeft Nijssens dit tot op heden niet bevestigd. In de wandelgangen wordt tevens gefluisterd dat verschillende mensen binnen Vooruit Nijssens niet graag zien komen. Zijn komst zou immers de al bestaande concurrentiestrijd binnen de partij bemoeilijken.

Volledige lijst met resultaten zijn te vinden via deze link.

Opvallend is het resultaat van Vlaams Belang kopstuk Roosmarijn Beckers. Zij komt in onze peiling van als 4de uit in een hele reeks van reeds gevestigde lokale politici. Vlaams Belang lijkt daarmee de weg op te gaan die N-VA eerder bewandelde. Namelijk: Kunnen meegenieten van grote nationale populariteit van hun partij waardoor één lokaal kopstuk aan bekendheid wint.

Lees hier de reacties van lokale kopstukken en de analyse van de cijfers.

*resultaten via strawpoll zijn eigendom van Sintruin Begot.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!