309 Truiense leerlingen leren de boerenstiel tijdens ‘BinnenBijBoerenDagen”

Truiense leerlingen gingen op 11 en 12 mei de boer op tijdens de ‘BinnenBijBoerenDagen’. Met dit initiatief konden de kinderen en jongeren ondervinden hoe het er aan toe gaat in land- en tuinbouwbedrijven. Door een combinatie van leren en beleven ontdekten de deelnemers waar het voedsel op hun bord vandaan komt.

Het tuinbouwbedrijf van Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman stelde met plezier de deuren open voor heel wat leerlingen van het vijfde leerjaar in Sint-Truiden. Ze kregen er uitleg over allerlei aspecten van de tuinbouw, wijnbouw, akkers, rundvee, kippen, varkens, schapen, bijen, aardbeien, appels, peren, kersen en landbouwmachines.
Tijdens de BinnenBijBoerenDagen worden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van de gezonde en lokale voedselproductie. Op deze manier hoopt de organisatie het bewustzijn te vergroten over de voordelen van het eten van lokaal geproduceerde producten. Leerlingen leren ook alles over de processen die ervoor zorgen dat het voedsel van de boerderij tot op hun bord geraakt.

“Door hen te leren over lokale voedselproductie en landbouw, hopen we hen de liefde voor vers, gezond voedsel bij te brengen en waardering te geven voor het harde werk dat nodig is om het te produceren.”

Hilde Vautmans, schepen Landbouw en Fruitteelt

Het programma omvat een reeks interactieve workshops, waar kinderen leren over de verschillende soorten gewassen en teelten die lokaal worden verbouwd, hoe ze voor boerderijdieren moeten zorgen en de verschillende technieken die worden gebruikt in duurzame landbouw.

Fiere landbouwers

Landbouwers Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman zijn heel blij met dit initiatief. De reacties, het enthousiasme en de dankbaarheid van de kinderen zijn een fijne boost voor hen.
De rondleidingen bieden een goede aanvulling op de leerstof die jongeren op school krijgen onderwezen. Vaak krijgen ze daar te horen hoeveel druk landbouwbedrijven uitvoeren op het klimaat maar horen ze niet altijd over de stappen die boeren nemen om die impact te verkleinen.

“Bij dit soort rondleidingen vertellen we jongeren ook over de investeringen en innovaties van onze land -en tuinbouwers om de uitstoot te verminderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Die verruiming en ervaring op het terrein is voor de jongeren bijzonder waardevol.”

Nina Kvikvinia, schepen van Flankerend Onderwijs

Voor meer info over BinnenBijBoerenDagen (BBBD) kan je terecht bij Lokale economie via info.economie@sint-truiden.be of op 011 70 18 28.

Instagram