CD&V Sint-Truiden weer in gesprek met Carl Nijssens? Sintruin Begot maakt de analyse.

Partners

Burgemeester Ingrid Kempeneers zou weer met voormalig schepen en gemeenteraadslid Carl Nijssens spreken over een plek op de CD&V lijst. Dat meldde HBVL. Nijssens was in de vorige legislatuur nog schepen van Sport, maar moest de lokale CD&V-fractie verlaten door onenigheid over de verdeling van de schepenmandaten en interne ruzies.

Volgens HBVL zouden CD&V Sint-Truiden en Open VLD gesprekken voeren met Carl Nijssens over een mogelijke plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De geruchten over deze gesprekken vlogen de laatste weken weer als wilde duiven door de politieke wandelgangen van Sint-Truiden. Niet vreemd gezien verschillende partijen nog naarstig op zoek zijn naar kandidaten om hun lijsten te vullen. Iets wat voor verschillende van hen moeilijker blijkt dan ooit te voren. Niet alleen spelen de vele schandalen de traditionele politieke partijen in onze stad parten, ook de komst van het nieuwe politieke project WOW zorgt voor een ware strijd om bekende Truineers en Truinoskes.

Iedereen spreekt met iedereen

Dat net CD&V naar Nijssens zou kijken, hoeft niet te verbazen. Verschillende grote spelers binnen de partij zoals Veerle Heeren, Bert Stippelmans, Raymond Spiritus, etc. doen deze verkiezingen niet meer mee. Burgemeester Ingrid Kempeneers is de laatste maanden dus bezig geweest met een ‘vernieuwingsoperatie’ om talent naar haar partij te lokken. De stille maar onmiskenbare dreiging van Vlaams Belang zal ongetwijfeld een factor zijn die de CD&V verder doet zoeken naar sterke kandidaten. Het voorakkoord dat zou bestaan tussen Vooruit en Open VLD kan de situatie ook beïnvloeden. Al wordt het bestaan van dat akkoord nog steeds hevig ontkend door alle betrokken partijen. Ook door N-VA die de laatste maanden wel genoemd worden wanneer het over dit akkoord gaat.

Onze redactie nam de voorbije week contact op met Ingrid Kempeneers, Pascy Monette en Carl Nijssens. Monette was niet bereikbaar voor enige commentaar, maar reageerde in HBVL wel dat Nijssens momenteel niet op zijn lijst staat. Ingrid Kempeneers bevestigde ons dan weer dat ze met Nijssens sprak maar er niets concreets was afgesproken.


Alleen Vooruit en N-VA lijken nog sterk rekening te houden met de audit waarin Nijssens wordt vernoemd. In een reactie aan onze redactie liet lijsttrekker Gunther Dauw weten dat zijn partij niet staat te springen voor kandidaten die volgens hen gelijk staan met een oude politieke cultuur. Vooruit Sint-Truiden maakte enige tijd geleden al via Ludwig Vandenhove bekend dat zij een akkoord met Carl Nijssens hadden, maar hier afstand van deden door de het rapport van Audit Vlaanderen. (Lees meer hier.)

Carl Nijssens reageerde woensdagavond het volgende aan onze redactie:

“De laatste tijd praat iedereen met iedereen in Sint-Truiden. Het is echter ooit anders geweest.
Maar er is op dit ogenblik niets concreets, wat men ook zegt.
Het enige wat er wel concreet is, is dat we met een aantal mensen al enkele weken samenzitten in een soort denktank die proTrudo noemt. Dit gaat over inhoudelijke verbeterpunten en een visie op onze stad. Wat hiervan de politieke toekomst is, onderzoeken we momenteel grondig. “

Carl Nijssens

Nijssens ontkent dus dat hij met partijen sprak over een lijstplaats maar wel dat iedereen met iedereen spreekt. Zijn focus ligt momenteel op proTrudo.

Postjes VS Campagne?

Terwijl andere partijen nog bezig lijken te zijn lijstplaatsen te vullen, zoeken Vlaams Belang en WOW de luwte op met nieuws over kandidaten en acties in het kader van hun campagne. Vlaams Belang legde de afgelopen weken een vliegtuig in dat boven Sint-Truiden vloog met een Vlaams Belang-banner. Op dinsdagavond vlogen ze dan weer met een luchtballon over onze stad.

“Het Vlaams Belang wil met de luchtballon de hele zomer lang over Vlaanderen toeren. De lokale verkiezingen zullen van groot belang zijn. Daarom willen we zo zichtbaar mogelijk zijn. De verkiezingen van juni waren die van de versterking. De verkiezingen van oktober worden die van de verankering.”

Roosmarijn Beckers, lijsttrekker Vlaams Belang Sint-Truiden

WOW Sint-Truiden liet zich de laatste weken dan weer opmerken door expliciet over hun kandidaten te communiceren. Momenteel zijn zij de enige partij die duidelijk uitpakt met jonge kandidaten. Dit zette ze op woensdag 7 augustus nog extra in de verf door een dansavond te organiseren. Het evenement trok ±650 mensen. Op het evenement stelde de beweging hun volledige lijst voor en gaf ook voor het eerst inzicht in enkele van hun standpunten voor de verkiezingen.

“WOW is een burgerbeweging die de belangen van de stad consequent op de eerste plaats zet. Niet een beweging die zoveel mogelijk mensen een post wil geven om kandidaten content te stellen. Liever één schepen die 6 jaar lang zijn best doet voor onze stad. Wij zijn voor een stad met open boeken en een open bestuur. Voor een leefbare stad waar mensen willen wonen en winkelen, een verhaal waar iedereen meetelt.”

Marijn Ghys, lijsttrekker WOW Sint-Truiden

Zowel Vlaams Belang als WOW laten dus nog niet veel in hun inhoudelijke kaarten kijken. Maar één ding is wel duidelijk: In een politiek landschap waar vooral gemorreld wordt over wie op welke lijst staat en wie met elkaar in bad springt, klinken hun eerder beperkte campagnes oorverdovend luid.

Lees ook

Sint-Truiden zet in op Fastteam 3800 voor het onderhoud van de...

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zal vanaf vandaag ‘Fastteam 3800’ inzetten voor het snel en vakkundig opsporen en oplossen van allerlei meldingen over het openbaar...

3500 plantjes verkocht voor Kom op Tegen Kanker

De jaarlijkse plantjesverkoop voor Kop op Tegen Kanker liep dit jaar als een trein in Sint-Truiden.
yontex apres ski- apres ski - sint truiden - grote markt - feest - massafuif

Yontec Après-ski kondigt nieuwe editie aan met familiaal programma en internationale Après-ski...

De Yontec Après-ski is van start gegaan met de organisatie van hun evenement. Dit jaar kiezen ze voor hun 13de editie vor een familiaal...

Instagram

Stad Sint-Truiden bekijkt mogelijkheden om stadsadministratie te verhuizen naar de private markt.

Het stadsbestuur gaat een dossier in de markt zetten
Ingrid Kempeneers wil dan toch geen samenwerking met Vlaams Belang. Dat zegt ze in een rechtzetting na enkele artikels die 3800 effectieve deelnemers en heel wat supporters! 🏃🏃‍♀️

Ook dit jaar was de Monumentenrun een succes! Was jij erbij?

Beelden: sociale media
{{content:words:20}} Mooi nieuws uit de Truiense middenstand!✨

De familie Hollebeke zal het levenswerk van zoon en broer Geert Hollebeke verder zetten. De
Nieuwe bloembakken en banken in centrum Sint-Truiden.🌿🪴

In het centrum werden de afgelopen week nieuwe bloempotten en banken aangebracht.
De bedoeling van
80 jaar bevrijding in Sint-Truiden. ❤️

Ben jij naar de intocht van de Amerikanen gaan kijken? Of mee gaan swingen op
Donderdagavond rond 20.50 u begon een hevig onweer over Sint-Truiden te trekken.

In de Abdijstraat en Gasthuisstraat veroorzaakte dit wateroverlast.
Het is
Nieuwe naam voor CD&V Sint-Truiden - Team Ingrid. 🗳️

Met de nieuwe naam trekt de Truiense CD&V naar de kiezers in

Advertentie

Nieuwsbrief