cdn_helper

cdn_helper

Analyse: Politiek Sint-Truiden reageert met stilte op de 4de audit

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Eind april werd Sint-Truiden geconfronteerd met de resultaten van de 4de forensische audit. Hierin werden verschillende namen genoemd maar het onderzoek draaide vooral rond voormalig schepen Carl Nijssens. Het stilzwijgen van de Truiense oppositie over dit onderwerp, alsook de manier waarop dit werd besproken in de Truiense gemeenteraad van april, vertellen ons veel over wat er momenteel speelt in de Truiense politiek.

Eind april stuurde Audit Vlaanderen een nieuwe forensische audit uit naar het Truiense stadsbestuur. Het is al de 4de forensische audit die het controlerende overheidsorgaan uitvoert na klachten.
De audit draait vooral rond gemeenteraadslid en voormalig schepen Carl Nijssens. Hij had vzw Sporting Sint-Truiden opgericht om de organisatie van bepaalde sportevents in onze stad zoals de Monumentenrun, vlotter te laten verlopen. Audit Vlaanderen concludeert in hun onderzoek dat tussen 2013-2023 via de vzw Sporting Sint-Truiden geld direct en indirect naar het reclamebureau van Nijssens is gevloeid. Het zou, aldus Audit Vlaanderen, gaan om een bedrag van tussen de €56.000 en €62.000. De regels inzake de wet op openbare aanbesteding voor gemeenten en inzake belangenvermenging zouden hiermee geschonden zijn.
Nijssens ontkent de oprichting van de vzw niet maar betwist de bedragen die Audit Vlaanderen vernoemt en verwijst naar andere voormalige bestuursleden die volgens hem op de hoogte waren. De zaak wordt momenteel onderzocht door het parket van Limburg. Nijssens meldde eerder al dat hij zich ter beschikking stelt van het onderzoek.

Opvallende stilte

Opvallend aan heel de situatie was de bijna oorverdovende stilte in het politieke speelveld van onze stad. Deze stilte werd zelfs doorgetrokken naar verschillende opinie- en nieuwskanalen. Thans zorgden alle andere audits steeds voor veel rumoer. Het stilzwijgen had bij elke partij een andere oorzaak.
Vooruit verwees naar het feit dat de situatie beschreven in de audit lang geleden was gebeurd. Volgens hen wijst het feit dat een, in hun ogen, goed politicus zich liet verleiden op een totale moraalvervaging in het vorige bestuur. “Ze wisten gewoon niet beter,” aldus Vooruit Sint-Truiden.
Andere partijen zoals Open VLD zwegen ongetwijfeld omdat zij zelf vernoemd werden in het onderzoek.
Burgemeester Ingrid Kempeneers liet de verwijtende vinger dan weer aan zich voorbij gaan. Haar nieuwe lijstkandidaten kwamen onlangs samen om elkaar te leren kennen maar ook om een engagementsverklaring te tekenen. Hierin legt Kempeneers de richtlijnen van de nieuwe CD&V voor die komaf maken met de schandalen uit het verleden. In het document zouden ook deontologische regels staan. Kempeneers lijkt ook bezig te zijn met het verwijderen van andere stoorzenders binnen haar partij. Zo maakte CD&V Sint-Truiden onlangs hun breuk bekend met Veerle Heeren. Maar ook andere leden die het te bond maken of teveel ‘eigen profijt’ opzoeken zouden zich wel eens kunnen verwachten aan een fikse uitbrander van de kandidaat burgemeester. Burgemeester Kempeneers voelt zich, ondanks de verwijtende vinger van Vooruit, dus duidelijk niet aangesproken.

Moraliserende vinger

Op de gemeenteraad van april bleef Vooruit vragen om een politiek statement van het huidige Truiense bestuur na de audit. Het was vooral N-VA die op de vragen moest antwoorden. Niet alleen omdat deze partij de schepen van financiën levert maar ook duidelijk omdat de andere partijen zich niet willen verbranden aan nog een schandaal.

Volgens schepen Günther Dauw wordt in de audit opgemerkt dat Sint-Truiden al verschillende van de aanbevelingen heeft doorgevoerd die Audit Vlaanderen had opgelegd. Het stadsbestuur zou tot 15 mei de tijd krijgen om een lijst met nieuwe initiatieven voor te leggen om (toekomstige) problemen rond openbare aanbesteding, deontologische overtredingen etc te voorkomen. Vooruit bleef echter vragen om een politiek statement en stelt met eigen voorstellen te komen als de punten van het stadsbestuur niet naar hun wens zijn.
Dat dit hen niet in dank wordt afgenomen is een understatement. Of om het in de woorden te zeggen van een misnoegd politicus in onze stad: “Een partij die verbrande figuren op hun lijst wil zetten, moet niet afkomen met een moraliserende vinger.”

Rood en blauw

Dat rood en blauw in onze stad veel met elkaar spreken, is ondertussen een publiek geheim geworden. Al wil onze redactie benadrukken dat we hiervoor geen bevestiging hebben ontvangen. Lijsttrekker Open VLD Pascal Monette ontkent ook met klem dat er een voorakkoord is en meldde onze redactie dat hij nu vooral bezig is met het samenstellen van een sterke ploeg met een positief verhaal om naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan. De geruchten van een voorakkoord blijven echter rondwaaien, opnieuw wordt dit met klem ontkent.
Wat wel zo is, is dat steeds meer en meer het besef lijkt te groeien dat twee partijen niet genoeg zijn om een meerderheid te vormen. Steeds meer wordt er naar N-VA gekeken. Al stellen zij zich duidelijk afwachtend op. Dauw meldde in het verleden al verschillende keren aan onze redactie dat hij geen fan is van voorakkoorden en zijn partij liever wacht tot de verkiezingen.
Iets wat N-VA natuurlijk in een interessante positie zet. Immers, andere partijen lijken amper rekening te houden met de opmars van Vlaams Belang in onze stad. Sterke extremen zouden het nog moeilijker kunnen maken om een meerderheid te vormen in onze stad. Een partij als N-VA die zich (nog) niet aan een voorakkoord verbindt, kan dan een sleutelrol spelen. En natuurlijk wie een sleutelrol heeft kan veel eisen stellen.

Op 9 juni trekt onze stad voor de bovenlokale verkiezingen naar de stembus. Pas na die dag hebben we een duidelijker beeld over hoe het politieke veld zich aftekent in onze stad. Maar de spanningen en de tendensen die momenteel voelbaar zijn, wijzen wel op één feit: Met twee zal het onmogelijk zijn, met drie misschien zelfs evenzeer.


Lees ook de resultaten van onze Truiense voorjaarspeiling.

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief