Kapper Yves heeft een nieuw onderkomen voor zijn zaak. Oplossing voor zinkgat nog niet gevonden

Partners

Kapper Yves, de kapper in het gebouw aan de Tiensesteenweg dat getroffen werd door een zinkgat, heeft weer een onderkomen voor zijn zaak. Hij mag voorlopig zijn beroep uitoefenen in de HAARzaak van Joke Merken op Stayen. Voor de andere bewoners die getroffen werden door het zinkgat, blijft de situatie onzeker.

Op 15 oktober zakte een vrachtwagen door het wegdek bij de kapperszaak van Yves Clerinx aan de Tiensesteenweg. Door het zinkgat moesten de bewoners van de appartementen daar geëvacueerd worden. Het probleem speelde al een tijdje; Yves Clerinx had namelijk al enkele weken te maken met een verzakking in zijn zaak en verbleef tijdelijk bij Hotel Stayen. De vrachtwagen, die door het wegdek zakte, was aanwezig om het probleem te herstellen, maar al snel bleek dat de verzakking ernstiger was dan gedacht. De bewoners moesten het pand verlaten, en later moesten ook de nutsvoorzieningen afgesloten worden vanwege een gasgeur. Hierdoor zitten ook de huizen achter het gebouw zonder verwarming of warm water.

Verzakking door water

Volgens huidig burgemeester Ingrid Kempeneers wordt nu gedacht dat de verzakking werd veroorzaakt door een waterlek. Wie hiervoor verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk, maar Kempeneers dringt aan op een snelle oplossing.

Door het lek is niet alleen een grondverzakking ontstaan, maar zakte ook een rioleringsbuis door. Er wordt verder onderzocht wat de precieze oorzaak is. Belangrijker is dat er zo snel mogelijk een oplossing moet worden gevonden voor de bewoners. De nutsvoorzieningen moeten ook worden nagekeken, en hiervoor moet een gang worden uitgegraven. Het gas werd afgesloten voor de veiligheid. Voor de bewoners van de huizen achter het gebouw zijn douchecabines voorzien zodat zij toch warm water hebben om zich te wassen.

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden

Kempeneers benadrukt dat nutsvoorzieningen niet onder privédomein zouden mogen doorlopen. Wat hier is misgegaan, is nog onduidelijk, maar ze voegt toe dat de achterliggende huizen nu ook voorzien zullen worden van een degelijke riolering. Dit was voor de vier huizen achter de getroffen appartementsblok tot nu toe immers niet het geval.
Binnenkort zouden de bewoners worden uitgenodigd voor een vergadering om een stand van zaken met hen te delen. Maar onze redactie verneemt dat het oplossen van de verzakking zeker nog enkele weken kan duren.

Hieronder kan je de weg vinden naar kapper Yves.

Probleem met verzekeringen

Aanvankelijk werd gezegd dat de verzekering zou blijven tussenkomen voor de bewoners die met spoed ondergebracht zijn in vakantiewoningen en hotels, maar dit blijkt niet helemaal te kloppen.

Veel bewoners hadden nog geen eigen brandverzekering afgesloten. De verhuurder had een blokpolis, maar meldde enkele weken geleden pas aan de bewoners dat zij ook elk een eigen polis moesten hebben. Die dossiers waren in behandeling toen de verzakking gebeurde. Daardoor komt de verzekering voor verschillende bewoners niet tussen.

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden

Voor alle bewoners is intussen een individueel dossier lopend bij het Truiense Sociaal Huis. Onze redactie sprak met een naaste van een bewoner die graag anoniem wil blijven. Deze stelt dat er niet steeds snel gehandeld wordt en sommige bewoners zelf nog vaak geld moeten voorschieten voor de hotelkosten etc. Ook de oplossingen die het OCMW aanreikt zijn niet steeds passend. Zo kreeg een bewoner te horen dat hij een bed in een slaapzaal van Habbekrats kon krijgen, wat natuurlijk geen lange termijnoplossing is. Al horen we wel begrip voor de werking van het Truiense OCMW.

Ik heb begrip voor het Sociaal Huis, maar momenteel moet de bewoner die ik ken nog steeds zijn huur doorbetalen om niet in gebreke te worden gesteld. Hij mag of kan ook de huurovereenkomst niet verbreken, waardoor hij geen andere woonruimte kan huren. Het lijkt erop dat er al enige tijd problemen zijn geweest met het gebouw.

Naaste van een van de bewoners

Onze redactie kreeg ondertussen te horen dat het Sociaal Huis garant kan staan zodat een andere huurovereenkomst kan worden gesloten.

Leegstaande sociale woningen

Yorgo Fontaine van de burgerbeweging FRIS! volgt de situatie rond de verzakking en de herhuisvesting van de bewoners nauwgezet. Hij wijst niet alleen op het probleem rond de brandverzekering, maar stelt ook dat er in heel Sint-Truiden problemen zijn met verzakkingen en huurwoningen die niet in orde zijn.

Ik herinner me nog dat na de bouw van de site op de Clockempoort er verschillende problemen waren met verzakkingen, tot zelfs in de stationsbuurt van Sint-Truiden. We ondervinden hier nu nog gevolgen van, denk ik. Maar wat ik vooral wil aankaarten, is dat het onlogisch is dat een stad die zichzelf Zorgstad noemt, geen crisisopvang heeft voor dit soort situaties.

Yorgo Fontaine, FRIS!

Burgemeester Kempeneers ontkende ondertussen dat er een grootschalig probleem is met verzakkingen in onze stad. De situatie van enige tijd geleden van de huizen op Sint-Pieter zouden een situatie op zich zijn.

Fontaine verwijst ook naar verschillende leegstaande sociale woningen in de woonwijk Nieuw Sint-Truiden. Deze staan leeg omdat ze niet meer zouden voldoen aan de strenge normen voor sociaal wonen. De Truienaar begrijpt echter niet waarom deze woningen niet kunnen worden gebruikt in tijden van nood — een sentiment dat wordt gedeeld door Pascal Monette, voorzitter van het Truiense Zorgbedrijf/OCMW.

De mensen van FRIS! hebben gelijk. Wij hebben als stad dan ook de vraag gesteld aan WIL (Wonen in Limburg) om gebruik te mogen maken van deze woningen. Maar daarvoor moeten we natuurlijk wel toestemming krijgen. Stad Sint-Truiden is immers niet de eigenaar, dat is WIL.

Pascal Monette, voorzitter Zorgbedrijf

Volgens WIL (Wonen in Limburg) hebben zij de aanvraag van Stad Sint-Truiden goed ontvangen. Wonen in Limburg beschikt inderdaad over sociale woningen die ze verhuren maar ook over een deel woningen die niet meer voldoen aan de regels en aan renovatie toe zijn. Via de externe partner, Prevenda, zet WIL deze panden nog in orde voor minstens een jaar zodat ze gebruikt kunnen worden voor onder andere crisisopvang.

De leegstaanden panden worden door Prevenda beheert en bewaakt. We hebben de vraag van Stad Sint-Truiden ontvangen en kijken mee wat de mogelijkheden zijn. Het goede aan de panden die Prevenda beheert, is dat de betrokken personen niet moeten voldoen aan de voorwaarden om recht te hebben op een sociale woning. Ze kunnen dus direct met Prevenda een huurcontract afsluiten.

Kim Wouters, Wonen in Limburg

Wonen in Limburg bekijkt nu verder de mogelijkheden met Stad Sint-Truiden.

Lees ook

Heropening Cinema Cameo loopt vertraging op

De heropening van Cinema Cameo loopt vertraging op. Afgelopen zomer werd de terugkeer van de stadsbioscoop in samenwerking met de Lumière Groep aangekondigd. Nu...

Estelle Ghijsens Truiense sportvrouw van het jaar tijdens jaarlijkse kampioenenviering

Bijna 300 sportievelingen en fans verzamelden vrijdagavond in de Trudo Sporthal voor de kampioenenviering, georganiseerd door het lokaal bestuur en de Sportraad. Sint-Truiden eert...
zinkgat - tiensesteenweg - sint truiden

Problemen rond zinkgat op Tiensesteenweg nog niet van de baan

Verschillende bewoners van het appartementsblok op de Tiensesteenweg, zijn teruggekeerd naar hun woonst. Maar de problemen zijn voor velen van hen nog niet van...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief