Op maandag 6 januari werd de nieuwe gemeenteraad van Sint-Truiden geïnstalleerd. Naast een overvolle gemeenteraadszaal viel vooral op dat er een duidelijke verschuiving heeft plaatsgevonden. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat sommige partijen nu aan de andere kant van de tafel zitten. Met 18 nieuwe gemeenteraadsleden en een bestuur dat teruggrijpt naar een ander tijdperk, is de spanning tussen nieuw en oud duidelijk voelbaar.
Na enige vertraging kon het nieuwe bestuur van Sint-Truiden eindelijk de eed afleggen. CD&V had een bezwaar ingediend bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen, maar dit werd op 23 december over de hele lijn verworpen. Vervolgens bereidde de Truiense administratie in snel tempo de installatie van de nieuwe gemeenteraad voor. Hoewel even werd overwogen dat CD&V naar de Raad van State zou stappen, besloten ze dit uiteindelijk niet te doen om de rust te bewaren. Kersvers burgemeester Ludwig Vandenhove meldde tijdens de installatievergadering dat er na de uitspraak van de Raad gesprekken plaatsvonden tussen hem en Kempeneers.
18 nieuwkomers en een primeur in Limburg
In totaal zijn er 18 nieuwe gezichten in de Truiense gemeenteraad, voornamelijk afkomstig van WOW en Vlaams Belang. Voor het eerst sinds 2006 is Vlaams Belang opnieuw vertegenwoordigd, met maar liefst 7 gemeenteraadsleden, waardoor zij de derde grootste partij van Sint-Truiden zijn. Fractieleider Patrick Vanparys viel meteen op door scherp uit te halen naar het nieuwe bestuur, maar beloofde ook constructief te blijven en liet de deur open voor een wisselmeerderheid.
Vlaams Belang heeft eerder ook een klacht ingediend tegen Vandenhove. Hij zou hen in een lokaal magazine als racistisch hebben bestempeld. Iets wat Vandenhove ontkent. Vanparys gaf aan dat er mogelijk meer klachten zullen volgen indien nodig.
Een andere opvallende verandering is de aanwezigheid van een raadslid uit de Sikh-gemeenschap. Pritty Kaur, geen onbekende in de Truiense politiek, is na haar derde verkiezingsdeelname verkozen. Haar familie woonde trots haar eedaflegging bij. Kaur is het eerste gemeenteraadslid uit de Sikh-gemeenschap in heel Limburg.
Leuk detail: Het jongste raadslid, Dylan Vandevoordt (05/10/1999) is 25 en dus 49 jaar jonger dan het oudste raadslid, Johnny Vangrieken. Vangrieken legde net als Vandenhove voor de negende keer de eed af. Beiden zijn ze al actief in de gemeenteraad sinds 1988.
Lees hier ook een interview op HBVL met Pritty Kaur.
Nestor en nieuw/oud leiderschap
Met Ludwig Vandenhove als burgemeester keert een bestuursstijl terug waarin dienstbetoon centraal staat en er één duidelijke leider is binnen het bestuur. Vandenhove zei eerder al dat het de afgelopen jaren wel leek alsof elke schepen zijn eigen autonoom gemeentebedrijf had. En dat zorgde volgens hem voor een versnipperd beleid en een financiële kater.
Van het beleid dat Vandenhove in het verleden voerde herinneren we ons vooral dat hij als burgemeester van alles op de hoogte was. Maar vooral ook dat hij zijn goesting moest krijgen.
Een stijl die de komende jaren misschien op tegenstand kan botsen in een ploeg waar ook verschillende mensen inzitten aan de start van hun carrière. Het verschil is ook zichtbaar in de houding naar het zogenaamde dienstbetoon. Iets waar Vandenhove prat op gaat. Kort samengevat zijn het diensten die politici voor hun kiezers uitvoeren; Dat kan gaan van hen helpen informatie te vinden over bepaalde onderwerpen, of (in extreme gevallen) om het behandelen van klachten met prioriteit, ook al is dit nadelig voor wachtlijsten.
Deze aanpak contrasteert met jongere politici. Zij zullen eerder burgers doorverwijzen naar het contactcenter van Stad Sint-Truiden of het digitaal meldsysteem van de stadsapp.
Pittig detail: verschillende systemen rond meldingen, deontologie etc die de Truiense administratie invoerde, zijn er gekomen net omdat instanties als Audit Vlaanderen extreme gevallen van dienstbetoon wou tegengaan.
Tijd voor rust en herstel
Het bestuur van Sint-Truiden blonk de afgelopen jaren uit in het feit dat discussies op het schepencollege niet lang geheim bleven. Informatie werd duchtig gelekt of gecreëerd. De politieke laag van Sint-Truiden staarden zich blind op sociale media en ondertussen gingen nieuwe partijen zoals WOW en Vlaams Belang met de stemmen lopen van de gefrustreerde kiezers. Vandenhove leek dit maandag ook te hebben gemerkt en zei het volgende op het einde van de vergadering:
Of de Truiense politiek inderdaad gaat stoppen met de doen alsof ze in een HBO-serie zijn verwikkeld, zullen we de komende 6 jaar zien. De schandalen maar ook vooral de manier waarop over onze stad werd gesproken, had duidelijk gevolgen voor alle Truienaren. Beseffen dat deze problemen er zijn zou al een hele stap vooruit zijn.
De beleidsnota van Sint-Truiden wordt op 10 januari voorgesteld en zal beschikbaar zijn op de website van Stad Sint-Truiden.