De crisiscel van Stad Sint-Truiden hield vandaag een persconferentie om een update te geven over de situatie rond de illegale rave party in Brustem. Er zouden 10.000 feestvierders aanwezig zijn op het terrein die zwaar onder de invloed zijn van drugs en alcohol. Gouverneur Jos Lantmeeters was aanwezig. Minister Verlinden had eerder gemeld dat ze de acties zou steunen.
Op de persconferentie meldde gouverneur Lantmeeters dat er al verschillende medische interventies moesten plaatsvinden ivm drugs en alcohol. Het zou in het uur voor de persconferentie om 8 interventies gaan waarvan enkele mensen die bewusteloos waren. De klachten zijn uiteenlopend. Gouverneur Lantmeeters meldde dat de medische interventies niet makkelijk verlopen. De slachtoffers zijn moeilijk te vinden en de acties verlopen traag omdat de veiligheid van het medisch personeel gegarandeerd moet worden.
Verschillende media konden gisteren vaststellen dat op het illegale festival openlijk aan drugs wordt gedaan. Standjes met harde verdovende middelen, lachgas en weed staan verspreid over het terrein al melden aanwezige feestvierders dat er niet meer aan drugs zou worden gedaan dan op een ander festival. De afwezigheid van enige controle hierrond alsook het feit dat het om een illegaal feest gaat en er dus geen sanitaire, medische of veiligheidsvoorzieningen zijn echter gevaarlijke factoren.
10.000 mensen en medische interventies
Burgemeester Kempeneers besloot samen met de crisis/veiligheidscel gisteren om de party gecontroleerd te laten uitdoven. Ze kreeg initieel te maken met veel verontwaardigde reacties maar kreeg al snel steun van alle politieke fracties in Sint-Truiden. Ook minister Verlinden en de gouverneur treden haar bij in de aanpak. Vandaag werd de provinciale crisisfase afgekondigd waardoor gouverneur Jos Lantmeeters de leiding kreeg.
De rave is verspreid over 11 podia in oude hangars op het militaire domein van Brustem dat 400 hectaren groot is. Momenteel zouden er 10.000 mensen aanwezig zijn, vele van hen zwaar onder de invloed van alcohol en drugs. Door de hoeveelheid aanwezige mensen, de omvang van het terrein en het beperkte aantal manschappen (40 voor de steun van de federale en militaire politie) besliste de crisiscel (federale, militaire, lokale politie en procureur,…) om de rave niet op te breken maar gecontroleerd te laten uitdoven. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld.
Ondertussen zijn er extra manschappen bijgekomen die de perimeter versterken. Zij hebben al verschillende pv’s opgesteld voor inbreuken tegen de drugs- en alcoholwetgeving. Over heel Limburg worden de politiezones aangewend om de toestroom van feestvierders in te perken en te ontmoedigen. Ook op het terrein gaat de provincie over tot acties om mensen te overtuigen om weg te blijven. Een ontruiming van het terrein zit er echter nog steeds niet in. Gouverneur Lantmeeters wist op de persconferentie te melden dat in het verleden zulke acties tot een ware oorlog en chaos hebben geleid in het buitenland. Ook experten vertelden aan onze redactie dat een hardhandige aanpak tot veel problemen zou kunnen leiden. Niet alleen voor de feestvierders en ordediensten maar ook voor de omwonenden. De prioriteit blijft de veiligheid van iedereen garanderen.
Steun van alle fracties
Burgemeester Kempeneers krijgt zoals eerder gemeld, veel steun vanuit de lokale politiek. Gert Stas, fractieleider van Vooruit heeft ervaring met festivals zoals Pukkelpop. Hij meldde aan onze redactie dat crowd control de belangrijkste prioriteit is in deze situatie.
Peter Van Dam van de partij Groen Sint-Truiden hoopt vooral op garanties dat de de aanwezigen zullen moeten betalen voor de schade.
Mieke Claes van N-VA Sint-Truiden en Roosmarijn Beckers van Vlaams Belang Sint-Truiden veroordelen het trage optreden van minister Annelies Verlinden in deze situatie. Kempeneers heeft op vrijdag en zaterdag enorm moeten pleiten voor extra ondersteuning voor de situatie. Het is voor zowel Beckers als Claes onbegrijpelijk dat dit zolang heeft geduurd.
Onafhankelijken reageren negatief
Onafhankelijke gemeenteraadsleden Carl Nijssens en Luc Withofs zijn minder mals voor burgemeester Kempeneers. Nijssens verwijt de burgemeester een gebrek aan daadkracht toe. Opvallend is dat Nijssens steun krijgt van Jo Vanrutten die voorzitter is van de lokale Vooruit afdeling.
Verschillende inwoners van oa Kerkom reageerden ondertussen dat ze de situatie begrijpen. Toch zijn er ook angstige stemmen die wijzen op de schade voor de natuur en is er de vrees dat het feest wel eens langer dan gedacht zou kunnen doorgaan. Dit werd bevestigd door gouverneur Lantmeeters die toegaf op de persconferentie dat hij en de crisiscel rekening houden met het feit dat deze situatie wel eens langer kan duren dan gedacht.