Academiezaal in verval. Bestuur belooft snelle oplossingen

Partners

Gemeenteraadslid Carl Nijssens vroeg op de gemeenteraad van 27 november aandacht voor de problemen in de Truiense academiezaal. Door lekken aan de dakgoot en het dak is de zaal in verval geraakt. Onlangs moest er zelfs een voorstelling worden verplaatst door hevige geurhinger.

De Academiezaal is een van de mooiste zalen van onze stad. Het is een restant van de priesterseminarie en een van de weinige delen van onze abdijsite die afdoende gerestaureerd is om op regelmatige basis evenementen in te laten doorgaan. De laatste jaren is de site echter in verval geraakt. Het gaat dan niet alleen over gebreken door gebruik maar ook lekken waardoor er vochtproblemen en rot zijn ontstaan.

Afgelopen weekend moest het concert de Venetiaanse Motteten door Les Muffatti in allerijl verplaatst worden naar de OLV-Kerk. De stank in de statige Academiezaal was niet te harden door een kapotte pomp. Dit probleem is volgens burgemeester Ingrid Kempeneers ondertussen opgelost maar volgens gemeenteraadslid Carl Nijssens zijn er nog een hele hoop andere problemen die niet zijn opgelost.

“Kapotte zitjes, vallend stukwerk, afgebladderde muren vol vocht, schimmels en zwammen in tussenverdiepen, stinkende toiletten… Een ervaren Truiense architect vertelde me dat zo’n 15 jaar geleden nog meer dan 300.000 euro kosten werden gedaan om de erg aantastende ‘huiszwam’ uit het gebouw te verwijderen. Vandaag is deze schimmel weer aanwezig in de tussenverdiepingen. De veiligheid en gezondheid van de bezoeker zal een volgend issue worden als er niets aan gedaan wordt.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid

Nijssens haalt ook aan dat door een lek in de dakgoot er veel vocht in de muren is gekropen waardoor schimmel wordt gevormd, stukwerk loskomt en hout van oa ramen helemaal wegrot.

Lopend dossier

Burgemeester Ingrid Kempeneers geeft toe dat er problemen zijn met de zaal maar spreekt Nijssens tegen in het feit dat er niets gedaan wordt. Volgens Kempeneers startte het bestuur al in 2021 met een dossier om de restauratie, overlevingswerken en exploitatie van de abdijsite in gang te zetten. Onder andere voormalig schepen van onroerend erfgoed Jelle Engelbosch zette in 2021 de eerste stappen om het dossier op te starten. Hij haalde toen ook aan dat er dringend werken moesten gebeuren om de toren te stabiliseren. Midden volgend jou zou de stelling aan het poortgebouw van de abdijsite worden geplaatst. In het dossier staan ook plannen voor de Academiezaal beschreven.

Zowel Kempeneers als de verantwoordelijke schepen Mieke Claes halen aan dat het dossier van de abdijsite een complex iets is doordat het om geklasseerd erfgoed gaat en bepaalde reparaties door specialisten moeten gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld niet snel iemand voor handen die de herstellingen van de houten stoeltjes op zich kan nemen. Claes stelt dat het stadsbestuur momenteel werkt aan een dossier inzake materiaal-technische vooronderzoeken en dringende instandhoudingswerken in de Academiezaal. 
Kempeneers legt dan weer uit welke werken er zeker in de Academiezaal moeten gebeuren.

“Voor de restauratie van de Academiezaal gaat het concreet over de dakdekking, het herstellen en vernieuwen van de houten vloer, het tapijt, de houten zitstoeltjes, het stucwerk en de verflagen. Maar ook de balustrade van het balkon wordt aangepakt. Het is de bedoeling dat de werken klaar zullen zijn tegen 2025 want de programmering van de Academiezaal loopt vanaf dat jaar gewoon verder. We gaan er in elk geval voor zorgen dat die Academiezaal terug in ere hersteld wordt.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Tijdens de gemeenteraad meldde Kempeneers dat in 2025 en 2026 de werken zullen gebeuren en afgerond moeten zijn. Het stadsbestuur kiest echter ook voor gespreide werken. Enerzijds om de site toegankelijk te houden maar de kostprijs van de werken zal hoogstwaarschijnlijk ook een rol spelen.

Noodprocedure en geldgebrek

Tijdens de gemeenteraad werd aangehaald door oa oppositielid Gert Stas dat het stadsbestuur gebruik kan maken van een noodprocedure om dringende werken te laten uitvoeren. Schepen Vanoirbeek besprak deze procedure tijdens de gemeenteraad omdat de sporthal op Nieuw Sint-Truiden momenteel problemen ondervindt met de verwarming en het warme water.
Zowel Nijssens als Stas vragen nu aan het stadsbestuur om de noodprocedure aan te spreken om de Academiezaal te voorzien van instandhoudingswerken. Het is echter onduidelijk of het stadsbestuur deze stap gaat nemen.

In de wandelgangen van de Truiense politiek hoorden we vanavond veel gemorrel over het dossier. Niet alleen omwille van de hoogdringendheid van het dossier maar ook over het feit dat het stadsbestuur geen grote investeringen meer zal doen deze legislatuur.

“Het is duidelijk dat het stadsbestuur nu geen grote investeringen meer wil of kan doen. De grote schulden die ze opbouwden door de bouw van LAGO Bloesembad en de GAZO in de vorige legislatuur zijn nu nadelig voor ons erfgoed.”

Bepaalde leden van de meerderheid spraken ook met verzuchtingen over het feit dat het net Carl Nijssens, als lid van de vorige meerderheid, dit dossier aanhaalt. Nijssens zelf zegt dat hij de cultuurparels van onze stad niet zomaar in verloedering wil laten vallen.

“Ik verwacht (van de meerderheid) een reddings- en renovatieplan voor 2024. Start al met eerste herstelwerken en zet de renovatie van de Academiezaal snel op de planning van de begroting.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief