Analyse: WOW de frisse wind die Sint-Truiden nodig heeft?

Partners

De inkt was nog niet droog op het persbericht van de nieuwe beweging WOW Sint-Truiden toen de eerste geïnteresseerden zich al hadden aangemeld voor de beweging. Tussen de vele positieve reacties van anderen partijen werden ook de eerste geruchten gelanceerd in de politieke wandelgangen. Een ding is duidelijk, de positiviteit wordt met voorzichtige argwaan onthaald.

WOW Sint-Truiden is de nieuwe politieke beweging met Marijn Ghys als voorlopig boegbeeld. Ghys kennen we onder andere als voormalig manager van Shop & the City Sint-Truiden. Ghys is de laatste jaren actief geweest in verschillende verenigingen in onze stad en kwam zelf ook met verschillende initiatieven. Zo stichtte hij samen met Simon Vanrutten de vzw Verrassend Positief waar de pop-up zomerbar Vrijstaat A uit voortvloeide. Deze zomerbar palmde 4 weken lang het Oud Atheneum in de binnenstad in en bood een diversiteit aan activiteiten voor jong en oud. Ook na dit concept organiseerde Verrassend Positief verschillende activiteiten.

“Marijn en ik hadden het idee om een leuke zomerbar te doen voor iedereen en door een zo divers mogelijke groep van mensen. We waren overdonderd door alle positivos die ons concept steunden. Met ons idee trokken we naar buurtbewoners en uiteindelijk naar het stadsbestuur om steun te krijgen. Zij gaven ons ook subsidies.”

Simon Vanrutten, mede-oprichter Verrassend Positief

Vrijstaat A was een groot succes. De organisatoren werden dan ook druk benaderd door verschillende politieke partijen. Wie een jaar voor de verkiezingen immers een succesvolle activiteit organiseert, is vaak een gegeerde kandidaat om lijsten te vullen. Maar daar hielden verschillende Vrijstaters zich ver van af. Dat Ghys nu met een eigen politieke beweging komt kwam bij vele vrijwilligers als een verrassing binnen, al zijn de reacties wel positief.
Bij de aankondiging van WOW Sint-Truiden nam Ghys ook onmiddellijk afstand van zijn titel als voorzitter bij de vzw.

“Vrijstaat A en Verrassend Positief staan volledig los van WOW. Het enige dat deze projecten voor de beweging hebben gedaan, is mijn vuur aangewakkerd om de groep te stichten. Er zit zoveel positivo’s in onze stad, die mensen hebben een stem nodig.”

Marijn Ghys, WOW Sint-Truiden

Diverse reacties van de Truiense politiek

Na de aankondiging van Marijn Ghys kreeg hij via sociale media veel gelukswensen. Ook vanuit de hoek van het stadsbestuur. Onze redactie klopte bij enkele mandatarissen aan om hen te vragen wat ze van het project vonden.

Ingrid Kempeneers, burgemeester: “We (CD&V Sint-Truiden) zijn blij dat onafhankelijke burgers zich verenigen om van Sint-Truiden een sterkere stad te maken. We kijken er naar uit om op een positieve manier samen te werken!”

Ook Mieke Claes en Hilde Vautmans reageerden positief op de komst van de beweging. Beiden stelden ze dat ze verjonging en positiviteit hoog op de agenda hebben staan binnen hun eigen partij.

Mieke Claes, schepen en Federaal parlementslid: “We vinden het heel goed dat jonge mensen zich willen engageren en het initiatief kan dus zeker op onze sympathie rekenen. Verjonging en vernieuwing is belangrijk, dat zie je ook bij ons.”

Hilde Vautmans, schepen en Europees parlementslid: “Jonge positieve mensen die zich engageren voor onze stad is altijd goed.”

Ook Vooruit is voorstander van de nieuwe beweging WOW Sint-Truiden. Zij benadrukken echter hun bezorgdheid voor een verdere versnippering van het politieke landschap van onze stad. Vlaams Belang benadrukt dat zij net als WOW een andere politieke wind in onze stad willen. Roosmarijn Beckers is enthousiast dat er een nieuw concept komt dat burgers aanzet om hun stem uit te brengen. Ook Carl Nijssens onafhankelijk gemeenteraadslid kijkt uit naar het project.

Gert Stas, fractieleider Vooruit Sint-Truiden: “Het is goed dat er meer mensen aan politiek willen doen. Als burgerbeweging vind ik dit initiatief dus echt “wow”. Dat gezegd zijnde, met WOW als politieke partij ben ik wel een beetje bezorgd om de verdere versnippering van het politieke landschap. Sint-Truiden heeft nood aan verbinding.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid: “We krijgen maar een keer om de zes jaar de mogelijkheid om ons over de gemeentepolitiek uit te spreken en het is belangrijk dat zo veel mogelijk burgers dit ook doen gezien de opkomstplicht is weggevallen.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid: “Marijn weet dat ik voor elke vorm van samenwerking zeker open sta. Ik wens het project alvast veel succes toe.”

Alle partijen die wij spraken, hebben niets dan positieve woorden voor de beweging van Marijn Ghys. Maar in de wandelgangen van de Truiense politiek merken we toch een lichte zenuwachtigheid. Het aantal groepen dat een lijst met 35 namen moet vullen neemt door de lancering van WOW Sint-Truiden immers toe. Een taak die voor vele partijen momenteel niet de makkelijkste opgave is.

“Ik weet dat sommige kopstukken beweren dat ze hun lijst makkelijk gevuld krijgen maar niets is minder waar. Veel mensen denken twee keer na of ze wel op een lijst willen komen.”

Anoniem Truiens gemeenteraadslid

De Truiense politiek heeft de laatste jaren in zijn geheel geen positieve indruk na gelaten. Niet alleen door de schandalen die bij de meerderheid heersen maar ook door de toon van de oppositie die op de persoon speelt. Nergens is dat meer te merken dan op sociale media waar het aantal negatieve commentaren, zelfs op de meest positieve initiatieven, een hoogtepunt hebben bereikt.

“Het is echt erg geworden. Je kan op facebook niet eens een kritische bemerking op de hoeveelheid negativiteit geven zonder dat je aangevallen wordt door opiniepagina’s en partijaanhangers. Zonder meer krijg je direct een kleur op je geplakt en wordt je mening afgedaan als niet relevant. Is dat echt het voorbeeld dat we willen geven aan onze jeugd?”

Anonieme Truiense handelaar

Heel veel partijen spraken in hun reacties naar ons over de gelijkenissen die zij hebben met WOW. Dit hoeft niet te verbazen. Door aan te halen dat er veel gelijkenissen zijn met de nieuwe beweging willen partijen een signaal geven aan de kiezers dat ze ook voor vernieuwing en positiviteit bij hun partij terecht kunnen. Maar de woorden klinken hol als je naar de realiteit van de Truiense politiek gaat kijken. WOW wil vernieuwing, nieuwe gezichten in de gemeenteraad die de laatste jaren nooit de kans kregen om op te komen. Als je ziet dat de laatste decennia weinig tot geen nieuwe namen in de Truiense gemeenteraad zijn opgedoken kan je als partij moeilijk bepleiten dat je voor vernieuwing staat. Ook de basisprincipes van WOW: transparantie over bijvoorbeeld standpunten en lijstvorming, kunnen de meeste partijen niet claimen. Iedereen houdt de lippen stijf op elkaar over hun lijstvorming uit schrik dat de tegenpartij een interessante kandidaat wel eens zou kunnen wegsnoepen.

Het feit dat het project van WOW daags na de bekendmaking met geruchten wordt onthaald over bemoeienissen van voormalige politici of akkoorden die al zouden zijn gemaakt in verband met de lijst, bewijst dat het politieke landschap in onze stad echt nood heeft aan een frisse wind. Het is ook de vraag of de geruchten de positie van WOW aantasten voor ze beginnen of net meer de anti-politiek naar de traditionele groepen voeden.

“Ik heb met veel plezier aan Vrijstaat A meegewerkt en vindt het leuk dat Marijn nu met zijn eigen project komt. Maar als ik nu al hoor dat bepaalde politici ons mooie project afdoen als een pré-campagne of zeggen dat niet wij maar andere politici achter het project zaten, maakt het me boos.”

Anonieme vrijwilliger Vrijstaat A

Gesprekken zijn geen akkoorden

Eén partij uit onze gemeenteraad maakte al duidelijk dat ze het concept van WOW zeer genegen zijn. Peter van Dam, gemeenteraadslid voor Groen, maakte door het delen van berichten al duidelijk dat hij fan was van de nieuwe politieke beweging. In een reactie aan onze redactie zei hij het volgende:

Peter Van Dam, gemeenteraadslid Groen: “WOW Sint-Truiden staat voor een nieuwe politieke structuur, een frisse wind die ik en veel leden van Groen sterk genegen zijn. De laatste jaren in de gemeenteraad heb ik veel teleurstellende situaties gezien over heel de lijn. Ik spreek dan bijvoorbeeld over schepenen die in de schijnwerper gaan staan voor het harde werk van personen en ambtenaren. Maar dan ook schepenen die niet reageren als er iets fout loopt zodat ambtenaren de commentaar over zich krijgen.”

Op de vraag of Van Dam het zou zien zitten om toe te treden tot de beweging zegt hij ja. Maar natuurlijk moet hij afwachten wat zijn andere partijleden vinden en hoe de ontwikkeling van WOW verder verloopt.

Peter Van Dam, gemeenteraadslid Groen: “Bij WOW zijn het de leden die stemmen over de lijst. Deze wordt niet top-down beslist. De kans is dus groot dat als ik me aansluit dat ik niet op een lijst terecht kom als ik me bij hen aandien. Maar ik geloof wel in het positieve project dat Marijn Ghys naar voren draagt. Wij hebben al eens gebabbeld over het project maar er zijn zeker GEEN akkoorden. “

Ghys zelf is geflatteerd door de woorden maar benadrukt dat er nog niks beslist is. WOW bestaat pas. Eerst zal er een groep worden samengebracht. Hij hoopt tegen het voorjaar een programma te hebben waarna de kandidaten zullen worden gekozen.

Marijn Ghys, bezieler WOW Sint-Truiden: “We gaan nu eerst verder met onze WOW cafés waar we samen met iedereen die geïnteresseerd is zullen spreken over verschillende onderwerpen. Daarna worden aan de hand van het programma de beste kandidaten gekozen.”

We vroegen Ghys ook of hij al verkennende gesprekken had gehad met gevestigde politici voor hij zijn project lanceerde. Ghys meldt ons dat hij mensen heeft aangesproken om te kijken of het een goed idee was maar dat er niks concreet op tafel lag.

Marijn Ghys, bezieler WOW Sint-Truiden: “Ik heb de laatste maanden her en der aan een paar mensen gevraagd of ze zelf met een project zouden komen of naar hun mening gevraagd over een onafhankelijke politieke beweging. Maar nooit was er iets concreets. Alleen aan Peter Van Dam, die ik al lang ken en waarvoor ik veel respect heb als gemeenteraadslid, vroeg ik meer gedetailleerd advies. Maar mensen moeten zich geen zorgen maken: WOW Sint-Truiden is mijn blanco blad dat ik wil vullen met iedereen die het project wilt steunen. Zonder voorakkoorden maar wel met gesprekken, positiviteit en een hart voor onze stad.”

Ghys benadrukt verder dat hij met WOW echt voor vernieuwing wil gaan en onderstreept daarbij zijn vorige uitspraak dat gevestigde politici niet het doelpubliek van WOW zijn.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief