Na vele speculaties werd vandaag WOW Sint-Truiden gelanceerd

In onze stad gonst het de laatste jaren over geruchten van een nieuwe partij/ burgerbeweging. Vandaag werden deze geruchten waar maar niet uit de hoek waar de meeste mensen het van hadden verwacht. Marijn Ghys, voormalig manager van Shop & the City Sint-Truiden, stelde vandaag WOW Sint-Truiden voor. Met deze burgerbeweging hoopt Ghys te kunnen aantonen dat het in onze Trudostad ook wat positiever kan.

Dat het positief kan, ondervond Marijn Ghys afgelopen zomer aan den lijve. Samen met meer dan honderd bevlogen stadsgenoten organiseerde hij het vier weken durende zomerevenement Vrijstaat A in een voormalig schoolgebouw in het centrum van de stad. Het was toen dat het idee voor een burgerbeweging bij hem echt wortel schoot.

Marijn GhysEr wonen zoveel geëngageerde burgers in onze stad. Dat zag ik heel duidelijk bij acties van Vrijstaat A en later van de moederorganisatie Verrassend Positief. Als je die mensen samenbrengt, krijg je de positieve energie, die Sint-Truiden vandaag en morgen blijvend in beweging kan brengen.

Er wonen zoveel geëngageerde burgers in onze stad.

Op de vraag of Vrijstaat A de kweekvijver was van de burgerbeweging WOW, reageert de kersverse bewegingsleider duidelijk:

MGVrijstaat A heeft me zeker geïnspireerd om te starten met WOW maar verder blijft deze vereniging strikt gescheiden van de politieke beweging. Ik neem zowel in het bestuur van Vrijstaat A als Verrassend Positief een stapje terug en maak plaats voor andere gemotiveerde mensen.

Ghys wil dan ook benadrukken dat de projecten van Vrijstaat A en Verrassend Positief geen projecten van werving of pré-campagne waren. Positieve mensen kunnen in Sint-Truiden dan toch nog iets lanceren zonder dat het aan politiek gerelateerd is.

Eerst denken dan smoelen

Dat WOW Sint-Truiden vandaag wordt gelanceerd met alleen de smoel van Marijn Ghys is niet toevallig. Hij wordt achter de schermen bijgestaan door een paar mensen maar die namen houdt hij voorlopig voor zich. Ghys wil met zijn beweging immers anders tewerk gaan dan klassieke politieke partijen.

MGWaar andere partijen de laatste maanden volop op zoek zijn gegaan naar 35 populaire of knappe koppen om hun lijsten te vullen om dan een programma samen te stellen, gaan wij andersom te werk. Wij willen de komende weken door middel van WOW Cafés met geïnteresseerden over verschillende thema’s gaan praten. Eens we onze standpunten hebben geformuleerd gaan we op zoek naar mensen die dit punt het best belichamen. Mensen kunnen vanaf vandaag lid worden via onze website of zich inschrijven voor een van deze denkmomenten.

De kandidaten worden dus gezocht aan hand van de standpunten van WOW Sint-Truiden. Hun kennis en bevlogenheid over de onderwerpen hebben dus de bovenhand maar natuurlijk zijn het niet altijd de meest geïnteresseerde mensen die stemmen halen.

We willen breken met de cultuur van populariteit en familiale banden die we te vaak zien in de politiek.

MGNatuurlijk zijn we ons ervan bewust dat je wel een netwerk moet hebben om in een democratisch systeem verkozen te geraken. We zijn zeker niet naïef op dit vlak, maar we willen het verschil maken door echt mensen aan te trekken die passen bij de standpunten die we naar voren brengen. Dit is bij traditionele partijen niet altijd het geval. We willen breken met de cultuur van populariteit en familiale banden die we te vaak zien in de politiek.

Welvaart, Optimisme en Welzijn

Burgerbewegingen zijn vaak geen lang leven beschonken. Dit zagen we onder andere met En Marche, de politieke beweging van Emmanuel Macron in Frankrijk die uiteindelijk toch een klassieke partij werd. Lokale lijsten gaan ook vaak na één legislatuur op in andere politieke partijen. Iets wat ervoor zorgt dat veel leden dan bedrogen achter blijven met een toename van de anti-politiek tot gevolg. WOW Sint-Truiden heeft echter de ambitie om een vaste waarde in Sint-Truiden te worden. Daarom zullen ze ook na de verkiezingen actief blijven met participatieve activiteiten zoals een online burgerplatform en praatcafés.

MGOf we nu 10 zetels halen of nul, wij willen een stem geven aan alle positieve Truienaren die een idee hebben voor onze stad. Hun stem is de laatste jaren te vaak op de achtergrond verdwenen door de vele schandalen en de negatieve toon van sommige berichtgeving.

Om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij leuke babbels blijft gaat de organisatie hun ideeën altijd delen met een breed publiek.

MGWe publiceren onze standpunten en ideeën allemaal online, ook na de verkiezingen. Op die manier kunnen we ook invloed uitoefenen als we niet in de gemeenteraad zitten. Iedereen die daar zit mag namelijk onze positieve ideeën meenemen en of uitvoeren.

De organisatie WOW (Welvaart, Optimisme en Welzijn) wil zich op alle domeinen die een stad en een samenleving aangaat manifesteren. Dat gaat dan van ondernemen, tot armoedebestrijding, milieu en nog veel meer. Daarbij is WOW eerder een centrumbeweging al wil Ghys geen label plakken op zijn project.

MGLabels zijn passé, bij ons is iedereen welkom ongeacht de politieke kleur, al trekken we natuurlijk wel de grens voor extremen. Iedereen is bij ons welkom maar ook iedereen die momenteel en vroeger een specifieke partijkaart had, is welkom. Vroeger en nu soms nog gaf je aan dat je voor een bepaalde politieke strekking was en die stempel bleef je jaren later nog achtervolgen. Dat is volledig achterhaald. Iedereen met een positief idee voor onze stad is bij ons welkom.

Nieuwe wind nodig

Dat WOW Sint-Truiden net nu zijn intrede maakt is niet toevallig. Volgens Marijn Ghys is het hoog tijd dat er vernieuwing in de Truiense politiek komt. Hij verwijst daarmee niet alleen naar een nood aan meer jonge mensen maar ook gewoon naar een nood om andere mensen naar voren te duwen.

MGDe laatste paar legislaturen zijn het altijd dezelfde mensen geweest die in onze gemeenteraad zetelen en ons bestuur vormen. Het is echt tijd voor verandering hierin. Tijd dat andere mensen echt eens de kans krijgen.

Het is een van de redenen dat Ghys er niet voor kiest om zich aan te sluiten bij een bestaande politieke partij. Thans kreeg hij de vraag tijdens het succes van Vrijstaat A geregeld.

MGIk ga er niet om liegen, ik heb de afgelopen maanden geregeld de vraag gekregen om me aan te sluiten bij een bestaande partij. Je kan dit doen en in veel opzichten is dit ook makkelijker. Er bestaan structuren waarop je kan terugvallen, er is een gespekte partijkas en misschien als je je best doet en de partijtop je genegen is, geraak je verkozen. Maar dan zou er maar één nieuw gezicht zijn. Bij WOW willen we ons echt richten op alleen maar nieuwe mensen in de politiek. Verloren zonen of dochters of mensen die nu al in de gemeenteraad zitten zijn ons doelpubliek niet. Al is iedereen welkom om mee te komen spreken maar uiteindelijk is het onze groep die beslist. Niemand is zeker van zijn of haar plaats.

Verloren zonen of dochters of mensen die nu al in de gemeenteraad zitten zijn ons doelpubliek niet.

Een campagne kost natuurlijk geld. Hiervoor rekent WOW Sint-Truiden op steunende leden.

MGVanaf vandaag kan iedereen die wil lid worden van onze partij en eventueel ons ook steunen. Met dit geld gaan we dan onze campagne financieren.

Ghys doet dan ook een warme oproep aan iedereen die Welvaart, Optimisme en Welzijn in onze Trudostad wil steunen. Je kan lid worden via de website. Via sociale media kan je hen volgen op facebook en instagram.

Slaagkansen? Redelijk groot

Wanneer we kijken naar de resultaten van onze Truiense zomerpeiling zien we dat een nieuwe partij of beweging in onze Trudostad wel eens meer succes kan hebben dan de meeste mensen denken.


Volgens onze Truiense Zomerpeiling was 7,21% van de respondenten bereid om op een andere partij te stemmen dan de traditionele partijen die werden vernoemd in de peiling. Sint-Truiden telt natuurlijk verschillende kleinere partijen zoals Red de Fruitstreek, Sterk etc… Maar het percentage bestond ook uit mensen die helemaal het vertrouwen in de politiek zijn verloren. Zij lieten dan ook geregeld namen achter als “niemand van deze,…”. Allemaal samen was dit kiespotentieel groot genoeg om 2 zetels binnen te halen volgens onze peiling.

De droom van WOW Sint-Truiden om vernieuwing te brengen in het Truiense politieke landschap zou nog eens haalbaarder zijn dan sommige denken.

Bekijk hieronder verslag van TVL:

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!